Gyurkity Péter

Mit tud az iOS 8?

A cég bemutatta az új szoftvert, a fejlesztőknek szánt portál pedig nagyobb készülékek érkezését sugallja.

Bár egyes elemzők azt várták, hogy az Apple a WWDC rendezvény alatt némi meglepetéssel szolgál majd az érdeklődőknek, erre végül nem került sor. A cég egyelőre új operációs rendszereiről rántotta le a leplet, az idén várható új iPhone és iPad készülékek bemutatása ezzel szeptemberre marad, ahogy azt a korábbi pletykákból eddig is sejthettük. Addig a szoftveres változtatásokat vehetjük szemügyre, amelyekből bőven akad csemegézni való.

Az iOS 8 például számos újítással válik majd elérhetővé az ősz folyamán, bár a regisztrált fejlesztőknek már most hozzáférést biztosítanak. A kinézet ezúttal nem változott, maradt az előző verzióban megismert lesimított felület, de ezzel egy időben jóval több helyen valósítják meg a Mac OS szoftverrel való együttműködést, kibővítik a Siri funkcionalitását, és javítják a saját felhő-platform működését is. Az Android mintájára immár elérhetők lesznek a widget-ek, a beépülő modulok megkapják saját helyüket a rendszeren belül, valamint lehetővé válik a külső fejlesztőktől származó virtuális billentyűzetek telepítése és alkalmazása. A Health központ megújul, ennek fejlesztői csomagja révén pedig lehetővé válik a Touch ID, vagyis az ujjlenyomat-olvasó felhasználása a külső alkalmazásokban, a Siri pedig a jövőben a zeneszámok felismerésére is felhasználható lesz.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az előtérbe helyezett újítások mellett további nyelvek és javított szótárak is a rendszer rendelkezésére állnak majd, a WiFi calling révén a mobilinternet-elérésen keresztül telefonálhatunk és küldhetünk üzeneteket, a Safari böngészőn belül a DuckDuckGo is az alapértelmezett keresők között kap helyet (ez a többiekkel ellentétben nem követi kereséseinket), a kamera alkalmazás pedig több funkcióval egészül ki (instant burst mode, időzítő, külön fókusz és megvilágítási idő beállítások). Az iPad táblák tulajdonosai a panoráma módot fogadják majd örömmel, a többiek a FaceTime esetében is elérhetővé váló hívásvárakoztatást használhatják majd, Kínában pedig további funkciókkal indítanának újabb rohamot, a megfelelő naptár, a navigáció és egyéb opciók támogatásával.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A cég a bemutató alatt jelezte, hogy immár 800 millió iOS-készülék felett járnak, ebből 500 millió iPhone okostelefon, míg 200 millió példány iPad tábla - az iPod touch 100 milliós eredménnyel követi őket. Egy másik újdonságról azonban nem tettek említést, ez pedig az Apple Developer Portal oldalán elérhető új Xcode Beta 6, amely elsősorban nyilván a fejlesztőknek nyújt segítséget az alkalmazások elkészítésében. Az új verzió immár lehetővé teszi az átméretezhető kijelzőkre történő felkészülést, ami arra utal, hogy szeptemberben valóban bemutatkoznak az eddiginél nagyobb, eltérő méretű iPhone és iPad készülékek. Erre garanciát egyelőre nem vehetünk, de az iOS 8 biztosan megjelenik majd, ehhez pedig iPhone 4S okostelefonra, második generációs iPad vagy egy iPad mini táblára, illetve ötödik generációs iPod touch-ra lesz szükségünk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kongy #1
    Hát hogy őszinte legyek nem vagyok elragadtatva tőle... :D