MTI

Digitális adatbázis készült az első világháború emlékére

Az első világháborúban szolgált több millió férfi és nő emlékét őrző internetes adatbázist hozott létre egy brit múzeum.

Az Imperial War Museum reményei szerint a nagyszabású történelmi projekt, amelyet az első világháború 100. évfordulójához igazítva indítottak, maradandó digitális emlékműve lesz azoknak a Nagy-Britanniából és a Nemzetközösségből származó katonáknak, betegápolónőknek és másoknak, akik az első világháborúban szolgáltak. A projekt hétfő óta elérhető weboldalára ez idáig 4,5 millió olyan ember adatait töltötték fel már létező archívumokból és családi gyűjteményekből, akik a brit hadsereg kötelékében szolgáltak a tengerentúlon. A személyek nagy részéről azonban csak minimális adatok állnak rendelkezésre, ezért a múzeum arra kéri a nagyközönséget, hogy segítsen rekonstruálni ezeknek az embereknek az élettörténetét.

"Mindenki hozzájárulhat valamivel a Lives of the First World War (Az első világháború élettörténetei) projekthez, akár azzal, hogy egyszerűen virtuális emléket állít valakinek, feltölt egy képet a családi albumból, megoszt egy történetet, amely nemzedékeken át öröklődött, vagy olyan adatokkal szolgál, amelyek segítenek teljes képet festeni arról, hogy mi történt egy adott személlyel a háborúban" - mondta Luke Smith, a projekt vezetője.


A gyakorlatban a weboldal egy - a Facebook és a Wikipédia kereszteződésére emlékeztető - nyílt közösség által fejlesztett adatbázis lenne, amelyen képeket, történeteket és információkat oszthatnak meg a felhasználók. Az intézmény reményei szerint 2018-ra több mint nyolcmillió férfi és nő életének történetét fogja tartalmazni a weboldal. A múzeum több millió további adatot készül feltölteni a következő hónapokban, köztük olyan emberekéit, akik Kanadából, Ausztráliából, Új-Zélandról és Indiából érkezett katonai erőkkel szolgáltak, vagy épp lelkiismereti okból megtagadták a katonai szolgálatot - adta hírül a BBC News.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!