Gyurkity Péter

Paperfold: hajtogatható, három kijelzős okostelefon

Elkészült a szabadon hajtogatható okostelefon prototípusa, amely három kijelzőre támaszkodik.

A hajlított, illetve hajlékony okostelefonok az utóbbi időben egyre nagyobb hangsúllyal szerepeltek a különböző beszámolókban és a hivatalos bemutatókon. Kanadai mérnökök most egy ettől némileg eltérő megoldással álltak elő, amely a hajtogatásra és az egyes kijelzők kooperációjára helyezi a hangsúlyt.

A találó módon Paperfold névre keresztelt prototípus egyelőre korai változatban létezik csak, itt hiába várnánk a kereskedelmi forgalomban kapható készülékekre jellemző külalakot és dizájnt. A három különböző érintőképernyő kombinálásával azonban mégis sikerült egy érdekes, a felhasználók fantáziáját jó eséllyel megragadó fejlesztést előállítani, amely több hasznos és újszerű megoldást kínál számunkra. A rövid videón ezekből láthatunk néhányat, de lista nyilván még nem végleges.


A hajtogatható kialakítás révén a kisebb kijelzőt igénylő feladatokat egyetlen érintőképernyőn elintézhetjük, a második és harmadik példány csatlakoztatásával (vagy kihajtásával) azonban gyorsan szemügyre vehetjük az egyéb kiegészítő opciókat és szolgáltatásokat. A térképek és útvonalak kezelésénél különösen jól jön a három kijelző együttműködése, de az is lehetségessé válik, hogy egy adott helyszín vagy épület 3D-modelljét előállítsuk, majd pedig 3D-nyomtatóra kiküldve az így kapott tartalmat, akár valós fizikai formájában is megjelenítsük azt.

A prototípus e-ink kijelzőkkel dolgozik, azt azonban még nem tudni, hogy a gyártók és szolgáltatók részéről mennyiben mutatkozik majd komoly érdeklődés a megoldás iránt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!