MTI

Háromszorosára növeli kibernetikai haderejét a Pentagon

A Pentagon azt tervezi, hogy a két év alatt több mint háromszorosára növeli a kibernetikai védelemért felelős állományának létszámát - jelentette be Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter.

Hagel ugyanakkor azt állította, hogy "az Egyesült Államok nem törekszik a kibernetikai tér militarizálására". Hangsúlyozta, hogy a minisztérium önkorlátozást fog gyakorolni a kibertér katonai alkalmazásában, és más országokat is hasonló magatartásra szólított fel. A miniszter a jövő héten Pekingbe utazik, és megfigyelők szerint pénteki beszédével igyekezett csitítani az ott okozott felháborodást. Ez utóbbi oka, hogy a Moszkvába szökött amerikai informatikus, Edward Snowden nemrégiben kiszivárogtatta: a külföldi jelhírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) a pekingi vezetést és a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalatot is megfigyelte.

Chuck Hagel kijelentette, hogy a Pentagon mind szövetségeseivel, mind vetélytársaival szemben "nyitottságra és átláthatóságra" törekszik a kibernetikai kapacitásait és szándékait illetően. A miniszter ezekről az NSA székházában beszélt, a Washingtonhoz közeli Fort Meade-ben, annak a Keith Alexander tábornoknak a búcsúztatásán, aki eddig az ügynökség mellett a Pentagon kibernetikai parancsnokságának is vezetője volt. Hagel figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államoknak az internettől való függősége gyorsabban növekszik, mint a kibernetikai biztonság. Elmondta, hogy a Pentagon kibernetikai szakembereinek létszámát a 2014 végére tervezett 1800-ról 2016 végére 6000 főre duzzasztják fel.

Az amerikai szenátus még nem erősítette meg tisztségében Mike Rogers altengernagyot, akit Barack Obama elnök a Pentagon kibernetikai parancsnokságának vezetőjéül jelölt. Rogers a tervek szerint ugyanúgy két tisztséget fog ellátni, mint a most távozó Alexander. Az NSA igazgatását törvényhozási felhatalmazás nélkül akár már most átvehetné, ám Washingtonban úgy döntöttek, hogy a két funkciót egyszerre fogja átvenni a törvényhozás általi jóváhagyás után. A Pentagon kibernetikai parancsnokságát és az NSA-t addig Alexander eddigi helyettesei, John Davis tábornok, illetve Richard Ledgett fogják irányítani.

Hagel a jövő heti, Japánt, Kínát és Mongóliát érintő körútjára tartva megáll majd Hawaiion is, ahol a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) védelmi minisztereivel tanácskozik majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!