Berta Sándor

Számítógép-köz­pon­tok­ba ke­rül­het­nek az elek­tro­mos autók akkumulátorai

A Greendatanet nevű európai kutatóprojekt célja, hogy hatékonyabbá tegye a szervercentrumok működését.

A program keretében megújuló forrásból származó áramot használnának a különböző létesítmények működtetéséhez. Felmerült többek között az is, hogy hasznosítanák az elektromos autókból kikerülő akkumulátorokat, így azok beszerzése többszörösen megtérülne. Az akkumulátorok először az elektromos autókba kerülnének, majd amikor ott már nem használhatók, akkor a számítógép-központokban jutnának újabb esélyhez.

A Greendatanet lényege, hogy különböző koncepciók segítségével a jövőben 80 százalékban megújuló forrásokból biztosítanák a szervercentrumok üzemeltetéséhez szükséges árammennyiséget. Ezt részben a hatékonyság növelésével és energiamenedzsment-rendszerek kifejlesztésével, részben pedig áramtárolók felhasználásával érnék el, utóbbiakkal küszöbölnék ki a napszaktól és az időjárási viszonyoktól függő áramingadozásokat. A projektben svájci, olasz és francia intézmények mellett a Credit Suisse bank, az Eaton, a Nissan és a számítógép-központokat építő ICTroom nevű cég vesz részt. A koordinátori tisztet az Eaton tölti be, a programot az Európai Bizottság 2,9 millió euróval támogatja.

A Nissan egy ideje már dolgozik az elektromos autókból kikerülő akkumulátorok újrahasznosításán. Az elképzelések alapján az akkumulátorokat az elektromos autók töltőállomásaiba integrálnák, s ezeket a berendezéseket napenergiával működtetnék. Redmer van der Meer, a Nissan munkatársa szerint a megbízható akkumulátorok körülbelül 2020 után kaphatnának új feladatkört és a szervercentrumok mellett a háztartásokban is megjelenhetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!