SG.hu

A startup nem az ötletről, hanem a csapatról szól

Két nemzetközi startup versennyel, szakmai konferenciákkal, szakkiállításokkal és tréningekkel tennék a közép-európai régió startup központjává Budapestet.

"A startup szakasz az a rövid fázis egy induló vállalkozás életében, amelyben a csapat megtalálja az üzleti modellt. Az üzleti modell arról szól, hogyan lehet egy szolgáltatást - ma már nem nagyon beszélünk megfogható termékről - a piacra vezetni. Egy induló vállalkozás legnagyobb kihívása az, hogy piacot teremtsen, ami előtte még nem volt ott. Henry Ford ezt tette az automobilokkal, az Apple ugyanezt a számítógépekkel csinálta meg, az eBay pedig megtanította az embereknek hogyan lehet a padláson heverő régi hintaszékekre piacot lehet építeni." - mondta Záboji Péter kockázati befektető az Urimuri szórakozóhelyen tartott sajtótájékoztatón.

Itt több szervezet közösen jelentette be a Startup Tavasz 2014 rendezvénysorozatot. Ennek keretében április másodikán egy közép-európai Startup versenyt, majd másnap egy konferenciát szerveznek. Erre a versenyre az egész régióból, 15 országból várják a jelentkezőket, a beérkező pályázati anyagokat ötfős nemzetközi zsűri bírálja majd el. Pénzdíj nincs, a szereplés maga a nyeremény. A legjobb 10 csapat részt vehet a Central European Startup Awards (CESA) május végén megrendezésre kerülő versenyén, és hogy ott jól teljesítsenek, egy szakmai továbbképzést is tartanak számukra. A legjobban teljesítő startuppert a Nemzeti Innovációs Hivatal eljuttatja Európa egyik startup központjába.


"Magyarországon 100-ból 96 fiatal nem tervezi, hogy valaha saját vállalkozást indít, és ha ez a szám a következő években drasztikusan nem változik, akkor a nagy ellátó rendszerek fenntarthatatlanná válnak." - mondta Böszörményi Nagy Gergely, a társszervező Design Terminál főigazgatója, aki szerint a startupok is hozzájárulnak a hosszú távú fenntarthatósághoz.

A rendezvény védnöke Dr. Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára a fiatalok vállalkozó kedvének meghozására adóoldali könnyítéseket említett, például az alkalmazottak után fizetendő tb-járulék elengedését, de ehhez magát a startup-fogalmat is pontosan definiálni kell jogilag. Közlése szerint 2014-2020 között 140 milliárd forint európai uniós forrás áll közvetlenül a startup világ rendelkezésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Amergin #5
    1
  • lamer the true #4
    Hát sajnos nagyon kilátástalan itthon bármit is sikerre vinni. De azért van akire rámosolyog néha a szerencse.

    A lényeg, hogy tégy egy próbát, ha nem jött be hát nem jött be, de legalább megpróbáltad.
  • Komolytalan #3
    Azért ez a kép elég jól tükrözi a magyar startupokat: ott a kurva trendi műanyag "papírrepülő", háttérben meg a nagyon designosan összevakolt narancssárga esőcsatorna, meg nagyszerűen kivitelezett nyílászárók. Startup témában is csak a külsőségek, azzal tudunk foglalkozni. A háttérben meg ott a lufi.
  • Cat #2
    Ilyen statisztikákat én is tudok idézni: az induló vállalkozások 99 százaléka mikrovállalat marad. Negyede az első évben bebukik, a 10. évet a harmaduk se éli meg. Sikeresnek százból kettő tekinthető.

    --------------------------------------------------------------

    "A cégalapításoknak csak a harmada köthető olyan újdonsült tulajdonosokhoz, akik életükben először kezdenek vállalkozásba. Tehát az igazi kezdő vállalkozók aránya rendkívül alacsony, s ez az egészségtelen hazai cégstruktúra újabb bizonyítéka” – mondja Tóth Tamás, az Opten céginformációs szolgáltató ügyvezető igazgatója. A friss tulajdonosok cégeinek csak fele számolt be értékesítési forgalomról három év után, de ezen beszámolók 60 százalékában az árbevétel a 10 millió forintot sem éri el, 100 millió forint feletti bevétellel pedig már csak az összes vizsgált cég 2 százaléka rendelkezik. A kezdő vállalkozások is csak a hazai cégstruktúra elaprózottságát és fluktuációját növelik” – mondja az Opten ügyvezetője.

    Ezek friss statisztikák, egy hónapos a cikk:
    http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/nem-mind-startup-ami-kicsi/
  • VRSDM #1
    100ból 96 fiatal úgy tervezi, hogy egész életében másnak fog dolgozni.