MTI

Engedményt tett a Google az Európai Bizottságnak

Az ellene folyó trösztellenes vizsgálat keretében a Google elfogadta, hogy ha honlapján saját specializált keresőszolgáltatásokat kínál, akkor riválisai ajánlatainak is helyet ad - közölte az Európai Bizottság.

Az amerikai keresőóriás hoteleket, éttermeket vagy egyéb termékeket, szolgáltatásokat felkutató keresőszolgáltatása mellett a cég három, objektív szempontok alapján kiválasztott versenytársának biztosít majd helyet a honlapján, a kötelezettségvállalás pedig az Európai Gazdasági Térség, az EU tagállamai mellett Izland, Liechtenstein és Norvégia területén, ötéves időtartamra szól. "Úgy vélem, hogy a Google-től hosszú és nehéz tárgyalásokat követően kapott legújabb javaslat eloszlatja a bizottság kételyeit. Anélkül, hogy gátolná a Google-t szolgáltatásai fejlesztésében, lehetőséget teremt a felhasználók számára, hogy összemérjék a cég kínálatát más versenytársakéval, és a számukra legmegfelelőbbet válasszák" - vélekedett brüsszeli sajtótájékoztatóján Joaquín Almunia, a bizottság versenyjogi biztosa.

A bizottság tavaly márciusban közölte a Google-lal, hogy négy dolgot kifogásol üzletpolitikájában, mert úgy véli, hogy ezek által visszaél piaci pozíciójával. Ezek egyike volt, hogy a Google a keresési találatok között saját specializált keresőszolgáltatásait rejtette el oly módon, hogy a felhasználó számára nem volt azonnal egyértelmű, hogy a Google saját szolgáltatását hirdeti a találatok között, miközben a versenytársak hasonló kínálata nem úgy vagy egyáltalán nem kapott helyet az oldalon. Ezzel Brüsszel szerint a Google indokolatlanul, helytelenül a saját szolgáltatása felé terelte az internetezőket, miközben kiszorította versenytársait.

A bizottság emellett azt is kifogásolta, hogy specializált keresőszolgáltatásaiban az amerikai vállalat más honlapokról származó tartalmat hozzájárulás nélkül használt fel, valamint olyan megállapodásokat kötött, amelyben a szerződő feleket arra kötelezte, hogy a Google-nél hirdessenek, valamint, hogy a hirdetőket a szerződések a Google-höz kötötték. A bizottság közleménye arra is kitér, hogy az amerikai vállalat korábban már ígéretet tett a másik három megfogalmazott aggály orvoslására.

Brüsszel azt is közölte, hogy miután a Google a bizottság által elfogadható javaslatot tett a problémák rendezésére, a brüsszeli testület most megküldi az amerikai keresőóriás ajánlatát azoknak, akik panaszt tettek a Google versenykorlátozó magatartása miatt, majd miután ők is kifejtették álláspontjukat, dönt arról, hogy a Google által tett ajánlatot jogilag kötelező érvényűvé nyilvánítja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!