HENT hírlevél

Reménytelen a szerzői jogok megsértése elleni harc Indiában

A hamisítás elleni küzdelem és a szerzői jogok megsértése elleni harc hatalmas károkat okoz az országban, ezért több szakértő és szervezet is összefogást sürget.

“A szerzői jogokkal való visszaélés elleni harcnak a következő négy lábon kell állnia: a gazdaság és a kultúra fejlesztése, jobb és hatékonyabb jogszabályok, kormányzati akarat és elszámoltathatóság. Az Egyesült Államokban például sikerült elérni, hogy senki ne vihessen kép- és hangrögzítésre alkalmas eszközt a mozikba azzal a céllal, hogy felvegye az ott megjelenített tartalmakat. A megaupload és az ahhoz hasonló oldalak leállítása pedig egy újabb lépés a szerzői jogi visszaélések elleni harcban", mondta nemrég Michael Schlesinger, a George Washington Egyetem jogi karának professzora az Annapurna Nemzetközi Film- és Médiaiskola vendégelőadójaként, írja az indiaeveryday.in.

Schlesinger szerint, ha nehéz is, nem lehetetlen betartatni a törvényeket. Ha az indiai kormány felismeri, mekkora károkat okoznak ezek a jogsértések az iparnak, jobb törvényeket fognak hozni “Világszinten a zeneipar bevétele 16 és fél milliárd dollár volt a tíz évvel ezelőtti 28 milliárd dollárhoz viszonyítva. Ilyen nagyok a veszteségek", tette hozzá Schlesinger. Álláspontja szerint a technikai eszközök nagyon sokat segítenének a jogsértések visszaszorításában. Példának a Visa, a Master és a PayPal együttműködését hozta fel, akik megállapodtak abban, hogy nem tesznek lehetővé semmilyen pénzmozgást, amikor valaki illegális tartalmakért akar fizetni. Hozzátette: az internetszolgáltatók ugyanígy kivehetik a részüket a harcból azzal, hogy jelentik a jogsértő letöltéseket.

Nem csak az interneten fellelhető illegális tartalmak, de a gyorsan forgó fogyasztási cikkek hamisítása is nagy veszteségeket okoz Indiában, állítja az indianexpress.com. Ez ellen fogott most össze az ITC dohányipari cég, a Coca-Cola India és az Indiai Kereskedelmi és Ipari Kamara (Ficci). Utóbbi egy egész Indián átívelő kampányba fogott, aminek célja fogyasztók ezen belül is a a fiatalok tájékoztatása a hamis termékekről. A hamisításellenes mozgalmuk tagjai között olyan cégek találhatóak meg, mint a Hindustan Unilever, a Dabur India, a Nivea, az ITC és a Coca-Cola India.. Indiában a gyártók eszközök széles tárházát használják a hamisítók ellen, az új, hamisítás-biztos csomagolások kifejlesztésétől az utcán hamisítványokat kereső dolgozókig. A Ficci szerint az is fontos, hogy az emberek megismerjék az ilyen termékekkel járó veszélyeket és a hozzáállásuk is megváltozzon velük kapcsolatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #5
    És hogy állnak a lánycsecsemő gyilkosságok és a gang rape elleni harccal? Hm. A szerzői jog qrva fontos, bameg.
  • lamer the true #4
    De mi van, ha valakinek ellopja arrafelé egy majom az okostelóját és letölt egy rakás fizetős appot?

    Ezzel miért nem foglalkozik senki?

    Miért?
  • evetke007 #3
    Szóval az elvárt haszon - valódi haszon = veszteség
    Gondolom az indiai polgárok most zokognak...
  • Bigfoot75 #2
    Igen, csokkent a zeneipar bevétele. De persze meg kéne vizsgálni az okokat, hogy miért is?
    Nem csak az illegális letöltések miatt. Hanem lehet, hogy azért is, mert az emberek napja még mindig csak 24 órából áll és a cd mellé, az alábbi alternatívák is megjelentek:
    1. ingyenes zenehallgatás spotify-on, youtube-on (csomo barátom otthon már csak így hallgat zenét, rádió helyett)
    2. játékok tableten, telefonon (általában vagy játszol vagy zenét hallgatsz)
    3. olvasás, hírek böngészése, csattelés - sokkal konnyebb lett, 10 évvel ezelőtthöz képest.

    Egyszerűen szerintem kevesebb időt áldozunk zenevásárlásra, és hallgatásra, sokkal több az alternatív lehetőség.
  • FoodLFG #1
    Bullshit

    Nagy veszteségeket okoz (az amerikai nagyvállalatoknak). Azt meg ki nem szarja le, főleg Indiában.

    "A megaupload és az ahhoz hasonló oldalak leállítása pedig egy újabb lépés a szerzői jogi visszaélések elleni harcban"

    mega.co.nz
    thepiratebay.se