MTI

Snowden úgy érzi, teljesítette küldetését

Edward Snowden úgy érzi, hogy teljesítette azt a küldetést, amelyet eltervezett. Ezt a The Washington Post című amerikai lapnak mondta az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt szerződéses munkatársa az orosz fővárosban. Az interjúból a lenta.ru orosz hír-és elemző portál közölt kedden részleteket.

Snowden egy szállodai szobában beszélgetett az amerikai újságíróval, aki több friss fotót is készített az informatikusról. A férfi augusztus elsején kapott ideiglenes menedékjogot egy évre Oroszországban, de lakóhelye azóta is ismeretlen. Az Egyesült Államok és más országok titkos adatgyűjtési gyakorlatának kiszivárogtatója azt mondta, tevékenységével nem akarta megváltoztatni a társadalmat, csupán esélyt akart teremteni számára, hogy saját maga határozza meg fejlődési útját, és azt, hogyan irányítsák. Ezt a célt pedig elérte.

"Győztem. Az újságírók tehették a dolgukat, minden megvalósult, amire törekedtem" - mondta. Edward Snowden mielőtt Moszkvába repült volna idén júniusban, még hongkongi tartózkodása során kezdett a titkos amerikai adatgyűjtési módszerekről információkat kiszivárogtatni a sajtónak, így a The Guardian című brit és a The Washington Post című amerikai napilapnak is. Szerinte "a józan ész temetője" az, ahogyan a telefonos és internetes titkos adatgyűjtési tevékenységről folyik titokban az egyeztetés a washingtoni kongresszusban és a speciális bíróságon. Szerinte a Nemzetbiztonsági Ügynökség valójában manipulálta azokat a szerveket, amelyeknek irányítás alatt kellett volna tartania az ügynökséget.


Az Egyesült Államokban súlyos törvénysértésekkel megvádolt és útlevelétől megfosztott amerikai férfi azt mondta a The Washington Postnak, hogy nem kötelezte el magát egyetlen államnak, így Oroszországnak sem, amely menedékjogot biztosított számára. "Nincs kapcsolatom az orosz kormányzattal. Nem kötöttem velük semmilyen megállapodást" - mondta, hozzátéve, hogy amennyiben árulást követett el, akkor azt az amerikai kormány ellen tette a nyilvánosság érdekében. Közölte azt is, hogy nem akarja tönkretenni a Nemzetbiztonsági Ügynökséget, hanem annak a "jobbításán" dolgozik. "Most is az NSA-nak dolgozom, csak ők az egyetlenek, akik ezt nem veszik észre" - fogalmazott Snowden.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Camouflage #6
    @Mat666
    azert ez nem teljesen igaz. Mar most vannak olyan kezdemenyezesek, amik megtiltjak, hogy cegek az USA-ban taroljak az adataikat.
  • Mat666 #5
    Lehet rá hősként tekinteni de sajnos a tettének semmi következménye nem volt az egyszerű embereket nem érdekli letudják egy nekem nincs mit rejtegetnem cím szó alatti dumával.
    Állam közi szinten meg volt egy kis száj karate azt kész minden ki ugyan úgy nyal tovább az usának.
  • caius marius #4
    Nem ez a lényeg! Megtette azt, amit manapság nagyon kevesen mernek, és ezzel példát mutatott. Pont ilyen egy hős. Csak úgy mint Bradly Manning vagy Julian Assange.
  • caius marius #3
    Hajrá Snowden! Beírta magát a történelemkönyvekbe, mint korunk hőse! Viselkedése és szavai iránytmutatóak ebben a beteg világban.
  • MANOWAR #2
    O is elfog tunni idovel, tartozkodasi helye ismeretlen lesz (fold alatt), de ezzel tisztaban van o is.
  • Narxis #1
    Egy igaz ember! Sok sikert és több Snowden-t!