MTI

Elektronikus tankönyvekkel kísérleteznek Sanghajban

Elektronikus tankönyvek váltják fel fokozatosan a hagyományosakat a sanghaji oktatási intézményekben, nagyobb teret engedve ezzel a technológiai újításoknak és csökkentve az iskolások fizikai terhelését.

A tervek szerint a kelet-kínai metropolisz általános- és középiskoláiban a jövő szeptemberi tanévkezdés előtt már több mint másfélezer különböző tankönyv lesz elérhető elektronikus változatban. A város oktatási intézményei 2011 óta kísérleteznek a táblagépek iskolai használatával, egyelőre hivatalosan a város Minhang kerületének 40 iskolájában. A könyvek elektronikus változatának használata mellett a tanulók táblagépeik segítségével online vitathatnak meg egy-egy iskolai problémát, speciális szoftver használatával küldhetik el beadandó dolgozataikat és tesztet is írhatnak a gépeken.

A program mellett érvelők szerint a technológia segíti a tanulók és tanárok iskolán kívüli kommunikációját és lehetővé teszi a házi feladatok alaposabb ellenőrzését. Az e-iskolatáskának keresztelt kísérleti program a gyerekek fizikai terhelését is csökkenti: a nehéz hátitáskák helyett a diákoknak csupán egy vékonyka táblagépet kell a jövőben iskolába vinniük. A kezdeményezést tucatnyi szülő kifejezetten dicsérendőnek ítélte, úgy vélték pozitív hatással lehet a gyerekek fejlődésére, a kicsik többsége pedig egyébként is használ táblagépet.

A kritikusok a táblagépek túlzott használatát, illetve a monitorok szemet károsító hatását illetően fogalmazták meg aggodalmaikat. A számítógép már most is kiemelt szerepet játszik a tanítás során, ennek a szerepnek központivá válása pedig csak idő kérdése - mondta a sanghaji Tanárképző Egyetemen tanító Meng Ting.

Az e-iskolatáska bevezetése Sanghajon kívül a kelet-kínai Hangcsou és Peking tervei közt is szerepel. Utóbbi idén márciusban hárommillió jüant (108 millió forintot) különített el a program népszerűsítésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!