Berta Sándor

Ultravékony merevlemezcsalád a Western Digitaltól

A gyártó a konkurens Seagate példáját követi: az egyik termékcsalád hibrid, míg a másik laptop merevlemezekből áll. Az első sorozat tagjai a WD Black, míg a második a WD Blue jelölést kapták.

Az új winchesterek alig 5 mm-es vastagságukkal tűnnek ki a mezőnyből. Mindegyik háttértárolót SATA 3.0-s vezérlővel és SFF-8784 Edge Card Connector csatlakozóval látták el. Ez utóbbi szabvány elsősorban az okostelefon- és a táblapiacon van jelen, de ugyanakkor már támogatja néhány laptop és hibrid (laptop-tábla) készülék is. A hibrid HDD-k (SSHD) kapacitása 500 gigabájt lemezenként, míg a NAND-flashmemória akár 24 gigabájt is lehet. Ez utóbbi célja, hogy jelentős mértékben meggyorsítsa a hozzáférést a gyakran használt adatokhoz. A hibrid merevlemezekbe általában sokkal kevesebb NAND-flashmemóriát építenek be, a Seagate termékeibe például csupán 8 gigabájtot.


A Western Digital új winchesterei mellett szól, hogy az eddiginél nagyobb mértékben ellenállnak a rázkódásoknak és az ütéseknek, ugyanakkor rendkívül csendesen működnek. Érdekesség, hogy a tápcsatlakozót is az SFF-8784-es csatlakozó rejti. A gyártó tájékoztatása alapján az első szállítmányok a következő hónapokban a boltok polcaira kerülhetnek. A háttértárolók feltűnhetnek majd laptopokban, tábla PC-kben és hibrid eszközökben egyaránt. A WD Blue sorozatba tartozó, 500 gigabájtos WD5000MPCK bevezető ára 89 dollár, a garancia 2 év.

A Western Digital nem várt sokáig a válasszal, hiszen a Seagate márciusban jelentette be harmadik generációs hibrid merevlemezeit, amelyek laptopokba is beépíthetők, valamint az asztali számítógépekbe szánt új SSHD-it. A Seagate adatai alapján az SSHD-technológiás winchestereken a Windows 8 operációs rendszer kevesebb, mint 10 másodperc alatt betöltődik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sajátvéleményem #26
    Egy hordozható gépben persze, hogy fontos a minél kisebb, vékonyabb, könnyebb eszköz. Valamikor néhány éve a Maxtornak is volt egy vékony szériája,3,5" 10-80 gB ami elég silánynak sikeredett. De el fog jönni az az idő is, hogy az SSD-k olcsóbbak lesznek és nagyobbak a vinyónál. és a vinyók el is fognak tűnni előbb-utóbb.
  • csimmasz #25
    Az os nek tökéletes az SSD mamár egy 128 GB os megfizethető tárolásra meg HDD, nem értem hol a probléma ezzel.
    Ha 5 év mulva ki kell dobni azSSD-t addigra olyan olcsón lehet ujat venni.
  • sanyicks #24
    Ezt honnan vetted? ki vesz 40 ezres vinyót? Egyébként pont annyi a valószínűsége hogy egyszer csak többé nem indul el többé, mint bármilyen vinyónak, mert maga a technológia egy megbízhatatlan fos. A kürt kft olcsóbb lenne mint egy ssd-ről mentés, ami nem is mehet az egyik napról a másikra tönkre? Nem hiszem.
  • Macropus Rufus #23
    SSD véleményem szerint os tárolásra tökéletes. Gyors indulás stb.
    Adattárolásra - jelenleg - még nem megfelelő, mert kicsi, drága és a technikai megoldásai magába hordozzák, hogy nem lehet 100%-ban kihasználni (gy.k. egy 128Gb-os SSD csupán 15-20%-al kevesebb és nem is ajánlatos áttlépni ezt)
    Ua. itt vannak a küszöbön a 4k tévék és hamarosan a 8k tévék is jönnek. Most egy BL FullHD 3D film ha backup készítenék róla olyan 50Gb körűl van. Jönnek a játék programok amik szintén ezen a méreten fognak mozogni. Az SSD drágább lesz mindíg is mint egy HDD, és kisebb tároló kapacítással fog bírni. Mondjuk azt, hogy célorientált lesz. :) Ott ahhol meg fontos az adatbiztonság egészen biztos, hogy nem lesz SSD, még HDD sem. Ott lesznek a méregdrága backup rendszerek MO egységekkel meg terabyte-os Ultrium (írhattam volna más tis, de most pont ez van elöttem az asztalon :) ) meghajtók.

    De majd az idő eldönti. Sajnos a HDD-k az utóbbi időben pusztúlnak mint a legyek. Nálunk az i7-ben már egy sor vinyó csere volt (tükör egyik felét már lecseréltük) Régi vasak még egészen jól bírják. :(
  • torreadorz #22
    És ezzel mit szerettél volna bizonyitani? :)

    Hidd el az ssd-k pár éven belül át fogják alakítani a storage piacot.

    Azt nem vitatom hogy 100T merevlemez olcsobb mint 1-2T ssd, de a valóság az hogy a cégeken és néhány hardcore useren kivül senkinek sincs szüksége több száz terra adattárolóra jelenleg. Az ssd-éknél pedig az látszik hogy a teljesitményük kb. évente duplázódik ugyanolyan ár mellett, tehát pár éven belül 20-30e forintért fogsz kapni terrás (vagy terra közeli) ssd-t.

    Innentől kezdve meg (főleg hogy a mobil eszközöket is ssd-vel fogják szerelni és nem hdd-vel) a gyártók nem fognak olcsó hdd-t gyártani mert a vékony "töltsünk le napi 100 giga filmet a torrentről igaz tizedét sem nézzük meg" réteg nem fogja megérni nekik, a cégek pedig majd fizetnek mint a katonatiszt.


    Szóval ne ess abba a hibába mint azok akik a desktop pc vonalat istenitik mert a laptopon/tableten nem fut a crysis 12 (vagy mittom az aktuális verzió), miközben a valóság az hogy ők csak egy marginális réteg és a "maradék" több száz millió felhasználó igényeit bőven kielégitik a fenti eszközök.
    Ugyanez igaz storage fronton is, a causal rétegnek akik a javát adják az IT eszközök felhasználóinak nincs szüksége többszáz terra adatra, a legtöbbeknek egy néhány száz gigás merevlemez is elég (és szerintem még az sincs megtölve).

    Egyébként meg vegyük le a szemellenzőt, speciel nekem az elmúlt 10 évben kb. 3 hdd-m is megdöglött, és ezzen nem vagyok egyedül egy rakás embert ismerek akinek elszállt a hdd-je, szóval persze vannak hibái az ssd-nek főleg hogy még nem kiforrott technologia, de azért a hdd-k is ugyanugy tönkremennek. Főleg laptopokban ahol a mozgatás normál velejárója, szóval szerintem az ssd-ékkel szereltek notik üzembiztonsága pont hogy nőni fog a hdd-vel szemben.
  • Macropus Rufus #21
    azért szerintem az SSD-nek még nagyon sok hiábja van ahhoz, hogy fel tudja venni az árban és minőségben a versenyt a hagyományos hdd-vel.
    Az Intel egyik leírásában az áll, hogy napi 20Gb írásával az SSD max. 5 véig fog menni. Ez a kisebbik gond.
    A többi itt van

    jelneleg az SSD nem igazából jó tároló hosszú távon. Viszont a vinyók is fejlődnek. Igaz telefonban nem lesznek (bár én emléxem olyan Nokia szériára amiben HDD volt. Nekem is volt 20Ft-os nagyságú HDD-vel szerelt pendrive-om)

    100TB-os HDD
    a vinyók már 100TB-nál járnak, az SSD -k 1-2TB-nál és azok is megfizethetetlen árban vannak. Az SSD nagyon jó arra, hogy az OS fusson rajta, de nagymennyiségű adatok tárolására alkalmatlan. Egy 50-60Gb-os ISO film tárolására, esetleg nyers film vágásra teljeséggel használhatatlanok. (lásd első linkemet)
    A 100TB HDD ára elenyésző az 1TB-os SSD-k több mint 600k árához képest
    1TB SSD

    2TB SSD
    ennek az árát egy oldalon 5000dollárba határozták meg (több mint 1millió forint)
    Ja és ami a lényeg: ennek a rohadt drága SSD-nek is pontosan ugyan azok a gyerekbetegségei vannak mint az 50ezer forintos 256GB-osnak.
  • torreadorz #20
    A valóság meg az hogy az ssd ára le, a hdd ára meg fel fog menni pár éven belül ahogy változik a kereslet-kinálat.
    Legalábbis remélem látod a trendet hogy a mobil kütyük (laptop, tablet, okosteló) agressziven terjeszkednek, mig a desktop cuccok épp zuhannak, és a mobil kütyükbe bizony nem hdd fog kerülni hanem valamilyen ssd vagy ssd alapú cucc.
  • pasi29uk #19
    Véleményem szerint egy HDD életét két féle képen lehet meghosszabbítani.
    Egyik, hogy minél kevesebbszer kapcsoljuk ki/be a másik fontos dolog pedig stabil tápegység.
  • Macropus Rufus #18
    igazból ez a cikk az SSD telepítéséről és beállításáról szól.
    Az élettartam itt nincs megemlítve. A 15% viszont igen. Itt most lehetne vitázni, hogy a Logout.hu-nak vagy a Anandtech-nek hiszek mert ők meg 25%-ot írtak. De akár ez akár az, mind a kettő említi, hogy ne tőltsd meg. Azért egy 128Gb-os SSD esetén ez a 15%-k sem kis hely. Továbbá ott van még az a gond, hogy az SSD-k sokkal kevesebbszer írhatók mint egy nomrál HDD. Én csak ezeket írtam. :) és ebből vontam le a következtetést, hogy komolyabb adatok tárolására még mindíg a mágneses, esetleg a mágnes és optika (MO) keveréke a legjobb.
    Még. Aztán lehet pár év múlva már nem lesz az, de sztem pár év múlva is az lesz, lévén az SSD-k 1Gb-ot drágábban tárolnak mint a hagyományos vinyók.
    (meg nem igazán létezik 3000Gb-os SSD, míg HDD igen. Aztán mire eléri az SSD a 3000Gb-ot addígra a normál HDD már 10T felett fog járni... Igazság szerint a FullHD 3D filmek korában 512Gb-al szarozni felesleges. Egy BL ISO simán van 50Gb- Ebből max 10 félr el fél terán. Egy fél terás SSD meg vagyonba kerűl, legalább is az árából min. 2db 3TB-os vinyót...)
  • kvp #17
    "A flash alapú tárolókat meg néha évente többszőr is."

    Ha az SSD-t kezelo szoftver nem tartalmaz hibakat, akkor egy SSD meghajtot csak egyetlen egyszer kell formazni, meghozza a gyari tesztek utan. Jo pelda erre a telefonok SSD-je, amit jellemzoen csak egyszer formaznak meg, majd az a telefon elettartalmanak vegeig jo es tobbnyire nem az megy tonkre. Az, hogy ha valaki hibas szoftverrel hasznalja az SSD-t, ami e miatt allandoan elrontja a filerendszert, arrol nem a technologia tehet. Tipikusan ilyen hiba amikor egy csak hagyomanyos merevlemezekre felkeszitett operacios rendszerrel vezerli valaki a szerencsetlen SSD-t. (pl. winxp ala ilyet rak) A gond ilyenkor az, hogy az SSD merevlemez specifikus parancsokat kap amikkel jobb esetben nem tud mit kezdeni, ellenben nem kapja meg a szabalyos SSD specifikus parancsokat, amikre szukseg van az elettartam es a teljesitmeny megorzese miatt. Ez kb. hasonlo eset mint dizeles kocsiba benzint tankolni, egy rovid ideig meg megy, de rejtelyes modon sokszor kell szervizbe vinni...