SG.hu

A jövő évi 4G fejlesztésekre készül a Telenor

A Telenor célja, hogy a közeljövőben vidéken is egyre több helyen legyen elérhető a villámgyors mobilinternet, ennek érdekében a cég kísérleti rádióengedélyt kért a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól (NMHH) a 800 MHz-es frekvenciasáv használatára, hogy felkészülhessen a jövő évi fejlesztésekre.

A sebesség nem minden: a digitális szakadék megszüntetéséhez, a gyengébben fejlett vidéki területek felzárkóztatásához a Telenor álláspontja szerint elengedhetetlenül szükséges a legkorszerűbb technológiát képviselő mobilinternet hálózat széleskörű kiterjesztése, aminek azonban egyik meghatározó korlátja, hogy a jobb lefedettséget biztosító 800 Mhz-es frekvenciasáv még nem elérhető a hazai mobilszolgáltatók számára. Az NMHH azonban Magyarország európai uniós kötelezettségének eleget téve várhatóan még az idei év folyamán elindítja a 800 MHz-es frekvenciasávok értékesítését, így az néhány hónapon belül elérhetővé válhat a Telenor számára is.

A cég közleménye szerint a frekvencia értékesítése előtt műszakilag is meg akarják vizsgálni az említett technológiát, ezért kérték ki a kísérleti rádióengedélyt a 800 MHz-es frekvenciasáv használatára, amit kiválasztott vidéki településeken és a fővárosban egyaránt több ezer ügyfelet ellátó bázisállomásokon tesztelnek. Az állomások telepítését már el is kezdte a Telenor. A tesztelés és a frekvencia értékesítés együttes sikere esetén a szolgáltató képessé válik arra, hogy a jövő év végére az ország lakosságának több mint a fele számára elérhetővé tegye a legkorszerűbb, negyedik generációs mobilinternetet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • god25 #1
    Egész évben sírtak a szolgáltatók, hogy nincs pénz fejlesztésre a sok adó miatt. Most akkor van pénz vagy nincs?