Gyurkity Péter

Jön a Samsung 64 bites okostelefonja

Az ARM háza táján is megerősítették, hogy a Samsung jövő évben megjelenő új zászlóshajója már 64 bites chippel érkezik, azonban felmerült a 128 bites utódok alkalmazása is.

Néhány héttel ezelőtt a Samsung mobil üzletágának első embere nyilatkozta egy dél-koreai lapnak, hogy ők is megkezdik a 64 bites chipek alkalmazását, akkor azonban a részletekről még nem beszéltek. Most az ARM háza táján említették meg egy interjúban, hogy erre az új zászlóshajó bemutatásával kerítenének sort.

Az ARM és a Samsung illetékesei ugyanis egy közös tanácskozáson vettek részt, amelyen szóba került az új mobil chipek fejlesztése és széleskörű alkalmazása. Külön kitértek a 64 bites Exynos processzor megjelenésére, amely elsőként a gyártó saját okostelefonjában bukkanna fel, valamikor 2014-ben. Mivel korábban már megjelentek pletykák arra vonatkozóan, hogy a Galaxy S 5 akár már januárban is bemutatkozhat, erre valószínűleg nem kell sokat várnunk, ám a cég még semmilyen hivatalos információt nem közölt ezzel kapcsolatban, így nem árt némi óvatosság a kérdésben.

Az előzetes hírek szerint ezen 64 bites Exynos chip jóval izmosabb lenne az Apple által az iPhone 5S részeként bemutatott A7 processzornál. Ez nem is lenne túlságosan meglepő, itt mindössze az a kérdés, hogy az új fejlesztés valóban a Galaxy S sorozat ötödik generációjának alapját képezi-e majd. Hogy ez valóban így lesz-e, azt néhány hónapon belül mindenképpen megtudjuk.

Érdekesség, hogy a tanácskozáson felmerült a 128 bites chipek alkalmazása is, egyelőre inkább távoli lehetőségként, mintsem egy konkrét terv részeként. Az még nem világos, hogy mennyiben lenne értelme egy ilyen fejlesztésnek, különösen úgy, hogy még az asztali szegmensen belül sem érezni ezt az igényt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • speed2006 #23
    Amúgy, ebben igazad van.
    Én szeretem kihasználni amit csak lehet. A kocsira is rá van kapcsolva. Tök jó, mer precízen látom a fogyasztás, és egyébb adatokat. Nem csak azt látom hogy félig, negyedig a tank, hanem decire pontosan. Meg még ezer dolgot. Ellenőrizni tudom a lakást ha elutazunk, a kamerákat is használja, stb. Az internet, film, meg a többi csak plusz adottság.
  • MaRee #22
    Na jó, csak trollkodtam. Elhiszem én, hogy van akinek tényleg kell az ilyen és használja is, de az elenyésző többség. A legtöbb idióta megveszi a 20 magos procis új ájfont meg szamszungot mert az 8magos ezer ghz 4k felbontású faszom tudja, de fogalma nincs róla, hogy mik ezek, plusz amire használja a telefont (facebook-instagram-viber) elég lenne egy galaxy s is. Mindegy, hülyékből lehet a legtöbb pénzt csinálni.
  • speed2006 #21
    Tudod, én használom fotózáshoz is a Note 2-őt. Össze kötve egy Nikon D800-al. Minnél nagyobb a telefon felbontása, annál jobban ellenőrizhetem a kép minőségét, azonnal, és tudom korigálni a beállítást. Éjszaka nagyon jól jön. Nem mindenki lájkolásra használja a tepsifont.
  • MaRee #20
    4k felbontásban lehet likeolni Cicababahh képeit
  • speed2006 #19
    Minek a 4K? Mert meg tudom venni :-) És mert Qrva jó a képe.
  • speed2006 #18
    "Minek a 64 bit? Instagramhoz?"
    Ez igen! Hába, van aki még az anribördsznél tart, akinek azt jelenti az okostelefon. Kapásbó kehetne sorolni, mi minden másra lehet használni. Nekem mondjuk egy játék sincs rajta. Pedig jófajta ám. Bírná a játékot.
  • speed2006 #17
    Ennyi zsenit egy helyen. :)
  • speed2006 #16
    "Viszont a 64 bit kell, ha 2 GB-nal tobb ram-ot akar valaki a telefonba tenni, ugyanis egy 32 bites rendszer 4 GB-ig lat"
    Ennek fussunk neki mégegyszer.
    Tehát három giga nem mehet, mert csak négyig látja? Másik a 32 bit mióta kezeli a 4 GB memóriát? Annak ellenére, hogy gépünk fizikailag 4GB memóriát tartalmaz, csak 3,5GB lesz elérhető a rendszer számára, a maradék elvész.
  • Papichulo #15
    Ha jol tudom, akkor itt linux (esetleg xnu) kernelrol beszelunk, ahol tudomasom szerint nincs 2GB-os korlat, csak ezert kerdeztem. De ezek szerint ez badarsagvolt :)
  • kvp #14
    "De persze ez csak a vindózra igaz, normális 32bites OS-nél 4 gb-nál van a határ."

    Hardvertol fugg. Peldaul arm-okon tobbnyire fix 2 darab 2^31 meretu cimter van, ebbol az egyik az eppen aktiv felhasznaloi programe, a masik a kernele. Rendes lapkezlovel ellatott rendszereken a kernel terulete akarmilyen kicsi is lehet, akar 4 KB is, a maradek marad az aktualis programnak. Ez viszont akarhogy is nezzuk csak max. 2^32 byte lehet, tehat 4GB. Ha ennel tobb ram van egy gepben, akkor egy program ebbol max 4GB-ot kaphat meg egyszerre, tehat ha nem szerver amin tobb nagy program fut egyszerre, akkor nem tudja kihasznalni. Mivel ma mar telefonokban sem ritka a 2-4GB-os ram-u, ezert ha fejlodni akarnak, akkor valtni kellett. Igy mar kaphat akar 8-16 GB ram-ot is egy telefon. Full hd videok rogzitesehez es on the fly szerkesztesehez egyebkent erre szukseg is lesz, a nagymeretu (terabyte-os) hattertarakkal egyutt. Ez persze a jovo, de a gyartoknak erdemes erre keszulniuk.