MTI

A digitális univerzum új gondolkodásmódot kíván

Az internet és az infokommunikációs technológiák robbanásszerű fejlődése, a digitális univerzum térhódítása új megközelítést, új gondolkodásmódot kíván - mondta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH)elnöke a Média Korrektúra Konferencián tartott köszöntőjében Balatonalmádiban.

Karas Monika arról beszélt, hogy a korábban zömében egycsatornás médiafogyasztás többcsatornássá váltak, a korábbi passzív médiafogyasztók pedig ma aktív médiafelhasználók. Az elnök hangsúlyozta: a médiaszabályok betartatásáért felelős hivatal elnökeként nem tartja feladatának, hogy állást foglaljon a sajtó felelősségének dolgában, a szakmát azonban erre ösztönzi, hiszen - mint mondta - a média működteti azt a nyilvánosságot, ami a társadalmi közbeszéd működésének eredője. A hatóság vezetője a születőben lévő médiakultúráról szólva a híráramlás felgyorsulására hívta fel a figyelmet és arról beszélt, hogy mind a különböző adatátviteli platformok és technológiák, mind pedig azok elérhetősége szédítő iramban fejlődik. Ma már szinte nincs akadálya annak, hogy bárhol, bármilyen médiatartalmat elérjünk, bárki szabadon választhat az országban és a világban rendelkezésre álló hírcsatornák közül, vagy állíthat elő tartalmakat saját maga - fogalmazott.


Marchhart Pál, a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese a konferencián szintén arról beszélt, hogy a mobilszolgáltatások semmihez sem hasonló gyorsasággal alakítják át a mindennapjainkat. Egy, az Ericsson által készített jelentés adatait ismertetve elmondta: a következő hat év alatt tízszeresére növekszik a mobilalkalmazások használata, és a videotartalmak aránya 55 százalék körül lesz. Nemcsak a fiatalok, hanem a 65-69 év közöttiek is lényegesen gyakrabban vesznek majd kezükbe okostelefont, az eszközt pedig világszerte várhatóan 5,6 milliárdan használják majd, vagyis a vezérigazgató-helyettes szerint a világ szinte minden eseményénél jelen lesz valaki, aki képes a történtekről videót készíteni és azt azonnal továbbítani. A mobil-előfizetések számra meghaladja majd a 9 milliárdot - folytatta. Hozzátette: Magyarországon a felszabaduló frekvenciák infokommunikációs célú hasznosítása teheti robbanásszerűvé a fejlődést.

Piller András, az Antenna Hungária vezérigazgatója arról számolt be, hogy az év végére a MinDigTV országos lefedettsége elérheti a 99 százalékot, és várhatóan egymillió háztartásban lesz jelen. Aranyosné Börcs Janka, az NMHH főigazgatója a digitális korszak hatóságra szabott feladatairól szólva azt mondta: az internetes adatforgalom növekedése maga után vonja a fejlesztések szükségességét, így az államnak beruházásösztönző környezetet kell biztosítani, ha kell állami támogatással, ott, ahol ez üzletileg nem kifizetődő. Az egyik legfontosabb feladatnak nevezte annak biztosítását, hogy az internet ne veszélyforrás, hanem a gazdaság motorja legyen. A válság hatása a hírközlési szektorban is érezhető - mondta -, így az abból adódó piaci konszolidációra is választ kell adni, vagyis kiegyensúlyozottan kell ösztönözni a versenyt és a beruházásokat.


A digitális átállás fontos céljának nevezte, hogy a felszabaduló frekvenciák hasznosítása által Magyarországon mindenki igénybe vehesse a szélessávú mobilszolgáltatásokat. Hozzátette: ez szükséges, hiszen Magyarország a hozzáférés tekintetében még lemaradásban van Európától. A hatóság közreműködött annak a törvénytervezetnek a kidolgozásában, amelynek célja a kiskorúak védelme a káros tartalmaktól - közölte. Beszélt arról is, hogy bár a hagyományos médiumokra komoly szabályok vonatkoznak, a modern készülékeken sugárzó tartalmakra ilyenek még nem születtek, így az itt közlők versenyelőnyben vannak. Fel kell készülni a platformfüggetlen szabályozásra - jelentett ki az NMHH főigazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!