SG.hu

Mozgó QR kódot jelentett be a Cellum

Magyar találmány alakíthatja át gyökeresen a QR-kód használatát. A Cellum cégcsoport fejlesztésével lényegében lemásolhatatlanná és hamisíthatatlanná válnak az elektronikus jegyek és igazolványok.

A MasterCard Mobile megoldást is kifejlesztő magyar cég az ágazat egyik legjelentősebb iparági eseményén, a Las Vegas-i Money2020 konferencián mutatta be az újgenerációs mozgó QR-kód technológiát. Közlekedési jegyek, koncertbelépők, igazolványok, személyre szóló kuponok kerülhetnek át az okostelefonokra. A Cellum által fejlesztett mozgó, folyamatosan változó QR-kód ("Motion QR code") megoldással több különböző, egymástól eltérő tulajdonságú adat olvasztható össze a tizedmásodpercenként változó grafikai jelrendszerbe. A cég közleménye szerint akár egy komplett, fotóval ellátott bérlet, személyigazolvány vagy útlevél, illetve bármilyen biometrikus azonosító rendszer adatait is képes lehet a technológia egyetlen, a telefonon megjelenő kódba zárni.

A jel egyszerű képernyőkép-mentéssel nem másolható, nem küldhető tovább, így csak a jogos tulajdonos által használható. Továbbküldeni persze egy képfolyamot is lehet, de ebben a helyzetben nem érdemes: a kód ugyanis azonosítja is felhasználóját. Az okostelefonon vagy interneten keresztül vásárolt koncertjegyhez, buszjegyhez is hozzárendelhető a jogos tulajdonos fotója, így elkerülhető a csalás, azaz egy jegy többszöri felhasználása. Az ellenőrzés pedig offline üzemmódban is történhet, egy egyszerű szkennerrel vagy egy másik okostelefonnal is. Biometrikus azonosítás esetén például az ujjlenyomat hitelesített és titkosított verziója prezentálható a telefon képernyőjén, ahol az azonosság egy off-line ujjlenyomat-olvasóval ellenőrizhető.

A sajtóanyag szerint a Las Vegasban bemutatott fejlesztéssel kézzelfogható közelségbe került a tökéletes irattárcává és pénztárcává alakított okostelefonok víziója. A mozgó QR kód feleslegessé teszi az interneten vásárolt jegyek kinyomtatását is, szinte kizárja a duplikációt miközben rendkívül egyszerűvé teszi az azonosítás folyamatát. "Új fejlesztésünkkel eddig ismeretlen távlatokat nyithatunk meg a mobiltranzakciós piacon. Képesek vagyunk a mobiltelefont nemcsak valódi pénztárcává, de irattárcává is alakítani, amellyel tárolhatjuk és bemutathatjuk a mobilon megvásárolt belépőjegyeinket, bérleteinket, de akár igazolványainkat, egészségügyi adatainkat, biztonsági profilunkat is" - mondta el Kóka János, a Cellum Global Zrt. vezérigazgatója. "A mozgó kód nem másolható, így rendkívüli biztonságot ad a felhasználóknak és az elfogadóknak egyaránt. Tesztkörnyezetben már működik az új technológia, most azon dolgozunk, hogy minél előbb éles üzemben is bizonyítsunk. Az amerikai bejelentéssel szinte egy időben, Európában és Japánban mutatjuk be az új eljárást" - tette hozzá a magyar cégcsoport vezetője.

Inotay Balázs, a Cellum alapítója és fő vizionáriusa a Cellum Secure minősítésű technológiáról szólva elmondta: "Az új technológia magva egy biztonsági eljárás, amit az egyedülálló fizetési rendszerünkhöz fejlesztettünk ki." A Cellum Secure termékek megfelelnek a PCI DSS nemzetközi standardnak, és a lehetséges legmagasabb szintű biztonságot nyújtják, kizárva a visszaélések lehetőségét. "A mozó QR-kód jellemzője, hogy azt a Cellum közreműködésével, egy speciális titkosítási eljárásnak köszönhetően csak az arra jogosult szerv - például jegy- és bérletértékesítő társaság, hivatalos igazolványokat kibocsátó állami szervezet - képes kiadni és a telefonokra eljuttatni. Azonban ellenőrizni bárki képes a dokumentumot a nyilvánosan és ingyenesen hozzáférhető olvasó alkalmazás segítségével" - fejtette ki Inotay.

"Ez hasonló ahhoz, ahogy egy útlevelet is bárki képes elolvasni, ellenőrizni, de hiteles példányt csak a jogosult állami szervezet képes kibocsátani. A mozgó QR-kódban - az útlevélhez hasonlóan - képi és biometrikus azonosító is tárolható, a rendszer így gyártási és terjesztési költségek nélkül, olcsón és egyszerűen hordozza a chip-alapú azonosítás legtöbb előnyét." A Cellum új megoldása iránt már most is komoly érdeklődést mutatnak a nemzetközi pénzügyi szolgáltatók és IT óriások. A kereskedelmi alkalmazás várhatóan 2014 elején jelenik meg a világ különböző piacain.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • everton66 #2
  Te mibe' hiszel? Nőkben, pénzben?
  De mindez semmi, ha nincs veled az Isten
  Te mibe' hiszel? Biznisz Biznisz
  De mindez semmi, ha nincs veled az Isten
  Te mibe' hiszel? Pénzben, Nőkben?
  De mindez semmi, ha nincs veled az Isten
  Mert az Úrtól kapom, tudod a sorsom
  Ha ő velem van, hát nem kell fosno
 • lacyb #1
  "szinte kizárja a duplikációt"

  hát azért nem lennék annyira nyugodt emiatt ...vagy csak hülyén fogalmaztak a cikket írók?