MTI

GPS kerül a velencei gondolákba

A turistákat szállító gondolákra is vonatkoznak a velencei csatornákon tervezett közlekedésbiztonsági intézkedések, így rendszámot és műholdas navigációs rendszert kapnak a hajók.

A lagúnák városában azután került napirendre a vízi közlekedési szabályok szigorítása, hogy augusztus 17-én egy gondola és egy vízibusz (vaporetto) közötti balesetben egy német turista életét vesztette. A velencei önkormányzat 26 pontos közlekedésbiztonsági csomagot dolgozott ki, amely a tervek szerint november 4-én lép életbe. Hétfői olasz laphírek szerint a gondolásoknak azért kell GPS-készüléket a hajóikra szerelniük, hogy ellenőrizni lehessen a járművek útvonalát és sebességét. A fekete színű gondolákat fényvisszaverőkkel is el kell látni, hogy sötétben és a gyakori velencei ködben is jól láthatóak legyenek. Ezen kívül az egész világon ismert velencei gondolák nyilvántartási számot és a hajóra kívülre felszerelendő rendszámot is kapnak.

Csökkentik működési idejüket is, a gondolák csak reggel fél tizenegytől hajózhatnak a Canal Grandén. Tiltottak lesznek a több gondolából álló hajósorok is, amelyek általában a nagyobb létszámú turistacsoportokat szállítják. Az intézkedések célja a legfőbb velencei közlekedési útvonalnak számító Canal Grande forgalmának csökkentése. A felmérések szerint a csatorna legszűkebb pontján tíz óra alatt 1600 vízi jármű halad át, köztük 700 taxi és 200 gondola.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!