Berta Sándor

Sztrájk miatt Lengyelországba költözik át az Amazon

A társaság úgy döntött, hogy miután Németországban sztrájkolnak az alkalmazottai, ezért nyolc logisztikai központjából ötöt Lengyelországba és Csehországba telepít át.

A Puls Biznesu lengyel gazdasági lap szerint a cég két centrumot Wroclawba, egyet Poznanba, kettőt pedig Csehországba költözhet át. Mindez azt jelenti, hogy Lengyelországban összesen 6000 új állandó és 9000 új szezonális munkahely jön létre. Az utóbbiakat a karácsony előtti időszakban töltik majd csak be. A döntés a múlt héten született meg, a lengyel állami vezetők eddig visszafogottan reagáltak a hírre. "Valóban tárgyalásokat folytatunk az Amazonnal, de még nincs hivatalos döntés" - mondta Ewa Kaucz, az állami fejlesztési ügynökség Wroclaw térségéért felelős (ARAW) vezetőhelyettese.

Robert Dobrzycki, a projekt megvalósításáért felelős Panattoni nevű ingatlancég képviselője szintén megerősítette, hogy egyeztetnek az Amazonnal, de a szerződés aláírásáig még hosszú idő vezet. A tengerentúli társaság eddig nem kommentálta a híreket. A lengyel lap arról is beszámolt, hogy az Amazon nem számíthat a beruházás során állami segítségre, sokkal fontosabb azonban, hogy az átköltözés gyorsan megtörténjen. A döntés hátterében az áll, hogy a németországi dolgozók hónapok óta tiltakoznak, illetve sztrájkolnak, többek között magasabb béreket, a 20 óra utáni munkavégzésre esti pótlékot, s nyaralási és karácsonyi pénzt követelnek, az Amazon azonban ezt elutasítja.

A Puls Biznesu hangsúlyozta, hogy korábban még egyetlen befektetésnek köszönhetően sem jött létre ennyi új munkahely Lengyelországban és a szükséges legalább 100 000 négyzetméternyi terület is egyedülálló. A lengyel logisztikai központokból elsősorban a nyugat-európai vásárlók megrendeléseit teljesítenék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • yesname #2
    Ezután lehet meggondolják a sztrájkot a németek. Több fizu helyett munkanélküliséget kapnak párezren. Lengyelek persze örülnek.
  • narumon #1
    Ez odabasz!