Berta Sándor

Svájci zenei szervezettel egyezett meg a YouTube

A svájci és a liechtensteini zenei szerzői jogtulajdonosokat, zeneszerzőket, szövegírókat és kiadókat tömörítő SUISA eredményesen tárgyalt a videomegosztó platform vezetőivel, így a két félnek sikerült licencszerződést kötnie egymással.

A megállapodásnak köszönhetően a SUISA által képviselt szerzői jogtulajdonosok részesednek a YouTube rendszerében megjelentetett zenei anyagok után befolyó bevételekből. A svájci szervezetnek több mint 30 000 tagja van és összesen több mint 90 000 jogtulajdonos licenceinek a kiadásáért felel. A SUISA-nak Zürich, Lausanne és Lugano városokban van kirendeltsége, s a bevétele meghaladja a 140 millió svájci frankot. A YouTube vezetőivel kötött egyezmény szeptember elsejével lép hatályba és egyúttal azt jelenti, hogy a szervezet által képviselt művészek az eddiginél sokkal több bevételhez juthatnak, hiszen akkor is jogdíjat kapnak, ha a zeneművük a tengerentúlon kerül fel a videomegosztóra.

Andreas Wegelin, a SUISA főtitkára az ilyenkor szokásos dicsérő nyilatkozatok szerint közölte: örül, hogy sikerült aláírniuk a megállapodást. A tárgyalások során mind a két fél meg volt győződve arról, hogy a jogtulajdonosoknak és a zenét készítőknek egyaránt profitálniuk kell a platformon megjelentetett kreatív munkájukból. Patrick Warnking, a Google Svájc igazgatója hozzátette: ők elsősorban annak örülnek, hogy elősegíthetik a svájci tartalmak elkészítését és megjelenését a YouTube kínálatában. A megállapodás nagy nyereséget jelent a portál közössége számára is, hiszen a zenehallgatás és az új svájci művészek felfedezése fontos része az online élményeknek.

A YouTube világszerte eddig több mint 40 szerzői jogvédő társasággal kötött hasonló megállapodást. A szervezetek között van a brit PRS for Music, a francia SACEM, a spanyol SGAE, az olasz SIAE, a holland BUMA Stemra és az osztrák AKM/Austro Mechana.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!