Szekeres Viktor

Az új előzetesek alapján a Gravity lesz az év scifije

Nem túlzás azt állítani, hogy a Gravity előzetesei az év legjobban fogadott reklámanyagai közé tartoznak. Ha csak feleennyire lesz jó a kész film, akkor...

Trailerek alapján általában dőreség a reklámozott filmek minőségével kapcsolatos következtetéseket levonni, de a Gravity esetében nem biztos, hogy elhamarkodott dolog. Elég csak a rendező nevére rá pillantani, aki nem más, mint Alfonso Cuarón, akinek a nevéhez olyan filmek fűződnek, mint Az ember gyermeke, az Anyádat is!, illetve a legjobb Harry Potter-film, az Azkabani fogoly. Az már csak hab a tortán, hogy a két (fő)szereplőben is lehet bízni, hiszen George Clooney és Sandra Bullock már a múltban is többször döntött jól szerepeit illetően.


A Gravity Amerikában 3D-ben és IMAX-formátumban is október negyedikén kerül bemutatásra, de itthon már október 3-án láthatjuk a filmet Gravitáció címmel. A film egyébként ismét nagyszerű tesztje lesz annak, hogy érdemes-e nagyobb összeget áldozni a stúdiók részéről egy eredeti, előzményekkel nem rendelkező alkotásra.




Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zocsi #15
    "A tudományos fantasztikusban csak akkor ha van ezekre tudományosan megalapozott magyarázat."

    Ebben tévedsz szerintem. A sci-fi és fantasy nem ettől különbözik. A sci-fi próbál(!, vagy éppen nem - nemrég végeztem ki Dan Simmons Hyperion-ját, nah ő aztán semmire nem adott magyarázatot, csak ömlengett a papíron, mégis hihetőnek tűnt) magyarázatot adni, hogy a leírt/lefestett (alternatív) valóság hihetőbbnek tűnjön, míg egy fantasy nem fáradozik ezen, hanem inkább elindul az ellenkező irányba segítségül hívva a misztikus és természet feletti vagy mágikus erőket. A műfaji sajátosságaik hasonlóak lehetnek, de tök más az eszköztáruk. A műfaji hasonlóság öszvérgyermeke a spekulatív fikció, mely valahol a kettő között mozog, esetleg soft sci-fi (pl. K-pax, Donnie Darko), ami inkább lélekbúvárkodás, mint csillagok közötti krosszolás.

    Egyébként ha jelenkori sci-fi kell, amiben nincsenek nagy fantazmagóriák, sem tudományos agyonmachinált elemek, akkor nézd meg a Limitless c. filmet.

    A tények szilárd világa a sci-fi-ben soha nem valósul meg, mert nem tudományos filmet nézel, hanem -fi(lmet). A hihetőség jellege pedig csakis a Te befogadóképességedtől függ. Szerintem egy fénykardozós sci-fi kevésbé hihető a sok fantasy kütyü miatt, mint egy keményvonalas Asimov, Lem, F.Herbert novella/regény/film, pedig mindegyik megpróbálja megmagyarázni a maga módján a leírt valóság tudományos alapjait.
  • Zocsi #14
    Clooney karaktere MMU-ban csücsül, azaz tud manőverezni, nem csüng köldökzsinóron, mint a többi EVU-s arc. Gondolom ez lesz a megoldás... más dolog, hogy mi történik egy "bekötött" asztronautával ha erőszakkal leválasztják a zsinórjáról... ...
  • Wittgen #13
    Hm. 2 ember lebeg a légüres térben. Ez a környezet nem igazán ad okot túl változatos szkript megírására.
  • Dave017 #12
    Felesleges ezen vitázni, sci-fi lesz és kész :D (Szerintem el fog repülni mellettük egy Klingon hadihajó, és már meg is van miért sci-fi ez a film)

    Egyébként a filmben történt események egyáltalán nem felelnek meg a Tudományos-fantasztikum műfajának.
    Ennek ellenére lehet jó film, sőt legyen az, mindenki szereti a jó filmeket :D
    De nekem eddig nem tűnik annak, sőt kifejezetten unalmas filmnek tippelem. Az előzetesben láttuk a film 99%-át, egyedül a vége hiányzik, hogy mégis megmenekülnek-e vagy nem, de van egy olyan tippem, hogy a csaj megmenekül, a férfi meghal(hősi halállal) :D
  • Magiszter #11
    "Ez már a te bajod, hogy ennyire korlátolt vagy."

    vs.

    "az én olvasatomban az alternatív jelen nem attól alternatív, hogy a filmben megtörténik valami, ami egyébként nem, pl. kapcsolatfelvétel az idegenekkel, hanem eleve minden más"

    "mitől jobb, mint egy valódi jelen"

    Kérlek mond egy olyan "valódi jelen" esetet(filmet) amit bele lehet tuszkolni a "Tudományos Fantasztikus" kategóriába. Tehát nincsenek idegenek, bolygóközi utazás, energiafegyverek, fénykard...stb. Hanem van tablet-pc, google-autó, iPhone 5...stb. Mert ami éppen van, az már nem fantasztikum, az a jelen, a tények szilárd világa.

    "tudományos-fantasztikus elnevezés épp azt szavatolja, hogy nem annyira vannak határok"
    A "tudományos" rész szavatolja hogy vannak határok. A fantasztikus rész pedig előre vetíti az olyan tudományosan megalapozott dolgokat, amik ma még csak elméletben létezhetnek, de a Sci-Fi világában már mindennapos.
    A csak sima "Fantasztikus" filmekben lehet minden marhaság, mint mágia, sárkányok, szellemek...stb. A tudományos fantasztikusban csak akkor ha van ezekre tudományosan megalapozott magyarázat.

    #10: Nem ranglétrát állítottam, csak felsoroltam az idei Sci-Fi-ket... De gondolom a "te olvasatodban" azt hoztam ki a világ legjobb filmjének.
  • Zombee #10
    A burok, mint év sci-fije aligha játszik, elég csak elolvasni, miről szól, és ki írta az alapjául szolgáló pöttyös könyvet.
  • Zombee #9
    Ez már a te bajod, hogy ennyire korlátolt vagy, maga a sci-fi műfaj nem az, a tudományos-fantasztikus elnevezés épp azt szavatolja, hogy nem annyira vannak határok. Alternatív jelen/múlt mitől jobb, mint egy valódi jelen, vagy közeljövő. Mert az én olvasatomban az alternatív jelen nem attól alternatív, hogy a filmben megtörténik valami, ami egyébként nem, pl. kapcsolatfelvétel az idegenekkel, hanem eleve minden más.
  • zetortraktor #8
    Miért gondolod, hogy Curaon csak a te, nem feltétlenül filmes fantáziáddal rendelkezik? Lehet, hogy igazad van, de abból, hogy azt írod, hogy "sajnos", arra következtetni, hogy szegényesnek tartod az elképzeléseidet. Mi utal arra, hogy ő is csak annyira képes?
  • Magiszter #7
    " Egy jelen korban játszódó történet is lehet sci-fi. "

    Mint írtam:

    "Nálam a Sci-Fi ott kezdődik hogy a jövőben játszódik, vagy egy olyan alternatív jelenben/múltban"

    A Sci-Fi szó szerint azt jelenti hogy Tudományos-Fantasztikus (Science-Fiction), innentől kezdve szerintem eléggé behatárolja hogy mi tartozik a fogalom alá.

    Bár ugye a dió is gyümölcs, pedig nehéz belőle rostos üdítőt csinálni. :)
  • Wittgen #6
    Sajnos előre borítékolható a cselekmény és a végjáték kimenetele, ettől függetlenül megnézem - szigorúan otthoni körülmények között, mivel Clooney és Bullock biztosan nem ugranak fejet szar filmbe, legalább is közösen nem.