Szekeres Viktor

Magyar film minden idők legjobbjai között

Hatalomátvétel volt a Sight & Sound szokásos éves, "legjobb filmes" toplistáján, hiszen szinte mindig az Aranypolgár uralkodott, most azonban új első helyezett van. És még egy magyar film is helyezett lett.

Évről-évre több felmérés is készül minden idők legjobb filmjeiről. Most a Sight & Sound végzett el egy egyet, s azt kutatták, hogy mely filmekből áll össze a legjobbak 50-es listája. A győztes Alfred Hitchcock Szédülése lett, a második helyet meglepetésre Orson Welles Aranypolgára szerezte meg, a harmadik pedig a japán eredetű Tokiói történet lett, tehát a 40-es, 50-es évek fölényét hozta a voksolás. Az Aranypolgár ezzel hosszú évek uralkodását követően csúszott le a második helyre. A szavazók látványosan nem csak az amerikai filmeket részesítették kegyeikben, hiszen a negyedik helyen a francia Jean Renoir (A játékszabály), a nyolcadikon a szovjet Dziga Vertov (Ember a felvevőgéppel), a kilencediken az ugyancsak francia Carl Theodor Dreyer (Szent Johanna - Jeanne D'Arc), a tizediken pedig az olasz Federico Fellini (8 és 1/2) rendezése végzett.

A 2000-es éveket meglehetősen kevés film képviselteti a legjobbak között, a 24. helyen a Wong Kar-Wai-féle Szerelemre hangolva, a 28.-on pedig David Lynch filmje, a A sötétség útja - Mulholland Drive szerepel, bár a 100-as listára majdnem felkerült a tavalyi Az élet fája Terrence Malicktől. Számunkra kellemes meglepetés, hogy Tarr Béla 1994-es Sátántangója az előkelő 35. helyet szerezte meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!