Szekeres Viktor

Megvan az év első kihagyhatatlan filmje?

Úgy tűnik, Michael Haneke mindig gondoskodik arról, hogy éppen aktuális filmje kötelező legyen. Idén a Szerelem című filmet kell felvésnünk a kihagyhatatlan premierek közé, hiszen egy Arany Pálma jelent valamit.

Francia film vitte el az Arany Pálmát a Cannes-ben megrendezésre került filmfesztiválon - egy osztrák rendező, Michael Haneke francia filmje. A Szerelem (Amour) sikere cseppet sem meglepetés, a kritikák, a magyarok és a külföldiek egyaránt szuperlatívuszokban beszéltek róla már az első vetítések ideje alatt is. A film egy 80-as éveiben járó házaspárról szól és egy igencsak intim dráma az öregkorról. A siker egyébként Haneke második diadala három év alatt, hiszen 2009-ben a zseniális A fehér szalaggal is diadalmaskodott.


A többi díjazottat elnézve elég nagy meglepetés, hogy az amerikai filmek nem nagyon tudtak elcsípni semmilyen elismerést, a nevezett öt közül egyiket sem tartotta díjra érdemesnek a zsűri. A legjobb színész az a dán Mad Mikkelsen lett (Jagten - az új Vinterberg-film), aki lehet, hogy a Thor 2 egyik főgonosza lesz legközelebb, a legjobb színésznői díjat megosztva kapta a román Cosmina Stratan és Christina Flutor Çristian Mingu új filmjéért (Dupa dealuri), mely egyébként még a legjobb forgatókönyvért járó díjat is hazavihette. A zsűri nagydíját Matteo Garrone nyerte el a Reality című filmjével, míg a legjobb rendező a mexikói Carlos Reygadas lett (Post Tenebras Lux).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!