Szekeres Viktor

Három Európai-filmdíjra is esélyes egy magyar film

Három jelölést kapott az Európai Filmakadémia díjátadójára Tarr Béla legújabb, és egyben utolsó filmje, A torinói ló. A magyar rendezőnek világhírű vetélytársai voltak saját kategóriájában.

Nem mondhatnánk túl gyakorinak, hogy egy magyar filmért izgulhatunk az Európai Filmakadémia éves díjkiosztóján, de idén így alakult, hiszen Tarr Béla A torinói ló című utolsó filmjét három kategóriában is a legjobbak között sorolták fel. A film a legjobb rendező, a legjobb operatőr és természetesen Víg Mihály révén a legjobb zene kategóriában indult kisebb-nagyobb eséllyel a szoborért.

Végül, az ezekben a percekben is zajló gálán nem tapsolhattunk magyar sikernek, hiszen a legjobb rendező végül Susanne Bier (Egy jobb világ) lett, de Tarr olyan jelöltek között maradt alul, mint Jean-Pierre és Luc Dardenne (Srác a biciklivel), Aki Kaurismaki (Le Havre) és Lars von Trier (Melankólia). Utóbbi filmből került ki egyébként a legjobb operatőr, míg a legjobb filmzenéért Ludovic Bource a The Artist, igen fontos muzsikájának komponistája kapta meg az elismerést.

Ez eddig kiosztott további díjak alapján a legjobb dokumentumfilm Wim Wenders Pinája lett, a legjobb színésznőnek járó díjat Tilda Swinton vihette haza a Beszélnünk kell Kevinről-ben nyújtott alakításáért, míg a legjobb színész a tavasszal Oscar-díjat nyerő Colin Firth (A király beszéde) lett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!