SG.hu

Főként férfiak töltenek sorozatokat a netről

Az emberek 89%-a nem ítéli el a tv sorozatok illegális letöltését, ugyanakkor a válaszadók közel fele úgy gondolja, hogy fölösleges jogtalanul letölteni az epizódokat, ha azok ingyen is elérhetőek a televízióban vagy a csatornák videómegosztó weboldalain - többek között ez derült ki az AXN villámkutatásából, amelyet az AXN Player szolgáltatáshoz kapcsolódva végeztek az interneten.

Az AXN az elmúlt években erőteljes hangsúlyt fektetett az online platformok fejlesztésére. Az AXN Player - azaz a csatorna ingyenes videómegosztó szolgáltatása - sok esetben megismétli vagy elérhetővé teszi a tv-ben látott epizódokat. Mindemellett egyre többször fordul elő, hogy egy-egy kiváló széria az interneten mutatkozik be először, vagy csak az AXN Playerben elérhető. Erre jó példa "A gyónás" című sorozat, amelynek miniepizódjai először kizárólag az AXN Playerben voltak láthatóak. A kifejezetten a netre készült sorozat epizódok egyébként szeptemberben a legnézettebb tartalmakká váltak.


Ugyanakkor az internetes tartalmakat szolgáltatók egyik legnagyobb dilemmája, hogy a sorozatnézők sokszor választják az illegális letöltést akkor is, ha azok ingyen megnézhetők a weben. Ennek nyomán az AXN a Kutatócentrummal közösen villámkutatást végzett az internetező felnőttek körében, amelyben sorozatnézési szokásaikat, illetve az illegális letöltésekkel kapcsolatos attitűdjeiket vizsgálták.


Bár a sorozatnézők 89%-a még nézi a televíziót, addig 10 megkérdezettből négyen már az interneten is követik sorozataikat. A DVD és Blu-ray lemezek elterjedtsége viszont elég alacsony, a sorozatnézők csupán 5%-a választja ezt a formát. A különböző korosztályokat összehasonlítva jól látszik, hogy a fiatalok egyre inkább előnyben részesítik a világhálót. A 18-29 évesek körében a legelterjedtebb az illegális fájlcserélők használata (43%), de közel egyharmaduk az ingyenes tartalmat kínáló televíziós videómegosztó portálokat is gyakran látogatja. Az életkor előrehaladtával egyre inkább csökken azok száma, akik az internetet használják sorozataik forrásául.


Míg a harmincasok közül minden ötödik sorozatnéző látogatja az illegális fájlcserélőket, addig a 40-54 évesek körében ez az arány már csak 9%. Érdekes eredményeket hozott a kutatás a nemek tekintetében is: általában a nők jóval nagyobb arányban néznek sorozatokat, mint a férfiak, ugyanakkor négyötödük inkább a televíziót választja. A tv-csatornák által üzemeltetett ingyenes tartalmakat - mint például az AXN Playerben futó sorozatok - a két nem tagjai egyenlő arányban nézik, ugyanakkor kétszer annyi férfi tölt le illegálisan sorozatokat az internetről, mint nő.


A kutatásban vizsgálták az illegális letöltésekkel kapcsolatos nézői attitűdöket is. Figyelemreméltó eredmény, hogy a válaszadók többsége (89%) egyáltalán nem ítéli el az illegális letöltéseket, ráadásul minden negyedik válaszadó úgy véli, hogy ma már olyan sokan töltenek le sorozatokat az internetről jogtalanul, hogy ezt a folyamatot nem lehet meggátolni. 18%-uk még azt is hozzátette, hogy az ingyenes internetes sorozatterjesztésé a jövő, így a sorozatkészítőknek és a színészeknek más módon kell majd bevételhez jutniuk. Jól látszik, hogy a fiatal korosztály jóval elfogadóbb az illegális letöltésekkel kapcsolatban, mint az idősebbek. Az internetes tartalmakat ingyen kínáló csatornák számára azonban bizakodásra ad okot, hogy a megkérdezettek 45%-a úgy véli, hogy fölösleges illegálisan letöltögetni, ha ugyanaz a sorozat elérhető ingyenesen a tv-csatornákon vagy azok internetes oldalain.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Reparamorf #10
    Ennek megint csúsztatás szaga van.
    Már kinek jutna eszébe elítélni, egy olyan cselekményt ami teljesen legális?
    A TV leadja, itt-ott a világba, "szemfüles" emberek rögzítik, és megosztják másokkal. Ez nem mozi, ezért nem szednek pénzt, ha egyedül nézem, vagy a
    "30 fős csáláddál, nagy a csáládd kérem" pont ugyanannyit perkálok a szolgáltatónak. ( Megjegyzem a premier mozifilm kamerás változatának a létöltését sem ítélem el, majd, ha a magyar fizetés-mozijegy aránylani fog az amerikai, vagy a svájci- hoz, akkor majd elgondolkozom rajta.
    És ahogy mások is írták: itt nincsen reklám, nem kell éveket várni (ha egyáltalán lejátsszák itthon.)És az egész évadot egyszerre megnézem.
  • WoodrowWilson #9
    Nem, attól lesz illegális, hogy a készítő nem járult hozzá, hogy te letöltsd ingyen.
  • Ender Wiggin #8
    A tévében nem ingyenes a sorozat. Mindenki előfizet a csomagokra, nem? Akkor?
    A letöltők három okból töltenek le:
    - eredeti nyelven nézik szívesebben
    - nem akarnak 1 évet várni, mire a magyar tévé fos szinkronnal bemutatja
    - rühellik, hogy 10 percenként reklám van, amit mad nem biztos, hogy mindenki elkapcsol (sokkal több érteleme lenne leadni a 42 perces epizódot megszakítás nélkül, aztán, hogy teljes legyen az óra, 18 perc reklámot)

    Amíg ez nem változik, nem fog csökkenni a letöltések száma.
  • QuippeR #7
    szerintem inkább nézz utána az illegális szó jelentésének.
  • pcjoe #6
    Tehat, ha en a netrol toltom le a sorozat epizodot ugymond "reklamtalanul", ATTOL LESZ illegalis...
  • kiralysanyi #5
    Majd ha az AXN playernek is olyan kínálata lesz eredeti nyelven, mint egy tematikus torrentoldalnak, akkor esetleg valós alternatívát fog nyújtani. Ez így még nagyon kevés, bár az igyekezet mindenképp dicséretes, csak így tovább.
  • xido #4
    tévé megveszi,belerak reklámot,amiből neki csökken a kiadása..ami reklámot te nézel a tévében..ergo a honorálod a készítőket,ahogy mozijeggyel is tennéd meg eredeti dvd-vel...letöltjük,tehát no reklám..no respect..= illegális:)
  • pcjoe #3
    A cikk igy kezdodik: "Az emberek 89%-a nem ítéli el a tv sorozatok illegális letöltését".
    Lehet, hogy valamit nagyon nem ertek, legyszi valaki magyarazza el nekem, miert is ILLEGALIS sorozatokat letolteni?
  • Rotyoka #2
    Mert a nők 95%-a képtelen letölteni még az is kihívás hogy online meg tudja nézni mert nem Fb-n keresztül van.
  • xido #1
    Nebassz:)))
    és képzeld,aztán kiírják a nőknek vagy együtt nézik:)