Napi Online

Durva leépítés vár a hazai közmédiumokra

Érdemi leépítést hajtanak végre a közmédiumokban az év végéig - jelentette be Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója. A Duna TV a Kunigunda utcába költözik, a jelenlegi ingatlant nem adják el.

Január elsejével a négy közmédium (MTV, közrádió, Duna TV, MTI) munkatársainak 90 százaléka átkerült az alap szervezetébe, a korábbi kollektív szerződésekkel, szmsz-ekkel, vállalatstruktúrákkal együtt, külön divíziókban, így jelenleg összesen 3063 munkavállalója van az MTVA-nak, mintegy 300-an pedig a zrt.-knél dolgoznak - mondta Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója egy konferencián.

Jelenleg folyik az MTVA struktúrájának építése, amivel párhuzamosan olvasztják le a divíziókat, teljes megszűnésük, az új struktúrában történő működés a harmadik negyedévre várható. Az év végéig elkészülhet a jelenlegi kollektív szerződéseket felváltó közös kollektív szerződés, létrehozhatják a közös bérrendszert, és végrehajtják a tervezett leépítéseket is. Böröcz kijelentette: a közmédia 3300 embert nem tud eltartani, de nem is szabad. Az összevonásokkal és az elkerülhetetlen létszámleépítéssel felszabaduló forrásokat tartalomkészítésre kívánják fordítani, ez már a jövő évben érzékelhető lesz a magyar médiapiacon - mondta a vezérigazgató.

Böröcz az érdeminek és lényegesnek aposztrofált leépítés pontos mértékéről nem beszélt, ám szakszervezeti értesülések szerint bő egyharmados, azaz 1000-1200 fős csökkentés várható. Kérdésre válaszolva azt ugyanakkor elmondta: már tudják, pontosan hány munkavállalót és honnan fognak elbocsátani, de életveszélyes lenne számokkal dobálózni addig, amíg a szakszervezetekkel nem egyeztettek.

A vezérigazgató kijelentette: már az idén felszabadítják a Duna TV ingatlanát - ezt a jelenlegi recessziós piaci helyzetben nem kívánják értékesíteni, más módon hasznosítják majd -, a médium a Kunigunda utcába költözik, miközben az MTI még egy darabig marad a Naphegyen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!