MTI

Cseh díjat nyert a paraguayi melegekről szóló film

A paraguayi melegek nyolcvanas évekbeli üldöztetéséről szóló 108 című spanyol dokumentumfilm nyerte el a prágai One World emberi jogi filmfesztivál legjobb filmnek járó díját.

A 108 című filmmel a rendező Renate Costa nagybátyjának állított emléket, aki a nyolcvanas években hunyt el. Costa ki akarta deríteni halának körülményeit, nagybátyja ugyanis szerepelt azon a 108 személyt tartalmazó listán, akik homoszexualitás gyanúja miatt üldöztetésnek voltak kitéve Paraguayban. A 13. alkalommal megrendezett One World fesztivál csütörtök esti díjátadóján a szervezők közlése szerint a legjobb rendezés díját a The Green Wave című produkcióért Ali Samadi Ahadi veheti majd át.

A The Green Wave a 2009-es iráni elnökválasztás visszásságai miatti tiltakozó mozgalomról készült. A filmbe olyan mobilos felvételek is bekerültek, amelyek az utcai demonstrációkon készültek, és később internetes blogokon, a Facebookon, illetve más honlapokon jelentek meg. A fesztivál zsűrije külön méltatta a film rendkívüli érdemeit az emberi jogok védelme terén. A Vodka Factory című produkció ugyancsak a zsűri külön elismerésében részesült a családon belüli erőszak és az egyedülálló anyák helyzetének nyílt ábrázolásáért. Jerzy Sladkowski dokumentumfilmje nők generációinak életét mutatja be egy orosz kisvárosban, ahol a férfiak folyamatosan részegek és agresszivitásukat környezetükön vezetik le.

A Right to Know elnevezésű díjat Jamie Doran filmje, a The Dancing Boys of Afghanistan nyerte el. Az alkotás azt a régi afgán hagyományt idézi fel, amikor fiatal fiúk női ruhába öltözve táncolnak felnőtt férfiak mulattatására. Külön elismerésben részesült a Right to Know-kategóriában Valerij Balajan Love Me, Please című filmje, amely egy 2009-ben Moszkvában lelőtt házaspárnak, Anasztaszia Baburova újságírónak és Sztanyiszlav Markelov emberi jogi ügyvédnek állított emléket. A VSEM közönségdíjat az Autumn Gold című, versenyre készülő idős atlétákról szóló produkció, Jan Tenhaven alkotása nyerte.

Az évente átadásra kerülő Homo Homini-díjat idén az életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt kirgiz politikai fogolynak, Azimjan Askarovnak ítélték oda. A One World fesztiválon három tucatnyi ország 104 dokumentumfilmjét vetítették le. A filmeket a későbbiekben Prágán kívül, további 33 cseh városban is megtekintheti majd a közönség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tatish #2
    Pedig én az Endhirannak drukkoltam
  • sad1976 #1
    hol lehet letölteni?