SG.hu

Frankofón Filmnapok Budapesten

Belgium, Egyiptom, Franciaország, Marokkó, Románia, Svájc, Tunézia és Vietnám legfrissebb filmes alkotásait mutatja be az első Frankofón Filmnapok. 8 ország, amelyet a francia nyelv köt össze.

Február 24. és március 3. között a közönség 15, többségében premier előtti filmet tekinthet meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az Örökmozgóban és a Francia Intézetben. A filmnapok keretében a résztvevő országok közül öt - Belgium, Egyiptom, Franciaország, Románia és Svájc - ráadásképpen bemutat egy-egy, a filmvilágot meghatározó nagy klasszikust is.

A sajtótájékoztató alkalmával Julien Couzy, a budapesti Francia Intézet igazgatóhelyettese elmondta, hogy elsősorban a budapesti frankofón nagykövetségek és kulturális intézetek közös szándéka volt, hogy néhány napra előtérbe kerüljön a frankofón mozi gazdag világa. A Frankofón Filmnapok léttrejöttének másik oka a Francia Filmnapok megszűnése, amely arra ösztönözte a diplomáciai képviseleteket, hogy a filmes spektrumot tovább szélesítve a világ minden tájáról a lehető legváltozatosabb stílusban mutassanak be új és meghatározó filmeket.

Az esemény így alkalmat ad arra is, hogy a magyar fül számára olykor idegenül hangzó Frankofónia fogalma nagyobb hangsúlyt kapjon. A Frankofónia nem más, mint azon országok közössége, amelyek kulturális és nyelvi sokszínűségüket megtartva a francia nyelvet is használják mindennapjaikban. A Frankofón Filmnapok szervezői bíznak abban, hogy a magyar közönség nyitott a frankofón mozira és kedvet kap a változatos programhoz.

Rosemonde Roussey, a Francia Intézet audiovizuális referense hozzátette, hogy a filmek összeválogatásánál a nagykövetségek szakmai ajánlásai voltak meghatározóak. A Frankofón Filmnapok koordinációját a Francia Intézet vállalta a szakmai partnerek együttműködésével. A végeredmény egy igazán színes válogatás lett, amely Marion Cotillard legújabb vígjátékával indul, és a Budapesten is fellépő afrikai “Buena Vista Social Club" zenés dokumentumfilmjével, valamint Gérard Depardieu költői meséjével folytatódik.


A premierek sora a Wall Street-i bankok elleni per valósághű fikciójával, egy svájci akció-vígjátékkal, két tunéziai nő sorsfordító barátságával, Bertrand Blier legfrissebb sötét alkotásával, az egyiptomi nők helyzetét bemutató portréval, Isabelle Huppert és lánya közös drámájával és egy olyan történettel válik teljessé, amelyet Tarr Béla producerének halála ihletett. A bemutatott filmek nagy része Magyarországon kizárólag a Frankofón Filmnapok keretében látható. Három film (A gyermekeim apja, Benda Bilili!, Nem beszélek zöldségeket!) azonban már forgalmazóra talált, így azok nemsokára mozikba is kerülnek.

A Frankofón Filmnapok három rendezőt lát vendégül, akikkel a közönség is találkozhat: Jean Becker (Nem beszélek zöldségeket!), Marc Fitoussi (Copacabana), Souheil Ben Barka (Mogador szerelmesei). A filmek megértését minden esetben magyar felirat vagy hangalámondás segíti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!