Szekeres Viktor

Újabb nemzetközi sikert aratott a magyar filmgyártás

Iráni siker, magyar második hely, így foglalható össze az idei berlini filmes seregszemle. A nézősereg és az újságírók 400 filmet nézhettek meg a rendezvény ideje alatt, a versenymezőnybe pedig 16 alkotás fért be, köztük Tarr Béláé.

Tarr Béla A torinói ló című filmje miután pénteken elnyerte Berlinben a kritikusok, azaz a FIPRESCI nagydíját, hétvégén a nemzetközi zsűri nagydíját, azaz az Ezüst Medvét is megkapta. A Berlinálé legjobbjának tartott filmnek járó Arany Medvét az iráni Asghar Farhadi alkotása, a Jodaeiye Nader az Simin (Nadar and Simir: A Separation) érdemelte ki.


Tarr Béla Ezüst Medvéje már csak azért is hatalmas elismerés, mert magyar filmet legutóbb komolyan 1992-ben díjaztak a filmfesztiválon, akkor Szabó Istvántól a Édes Emma, drága Böbe kapott Ezüst Medvét. 2005-ben a Sorstalanság indult a versenyfilmek között, mindenféle zajos siker nélkül, míg tavalyelőtt a Varga Katalin, mely különleges hangeffektusaiért kapott díjat. Mint arról már beszámoltunk, A torinói ló nemzetközi elismerését az is jelzi, hogy forgalmazási jogait már majdnem két tucat országba eladták. A hazai premierre március 10-én kerül sor a Mokép gondozásában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!