Napi Online

Százezrek maradhatnak TV nélkül

Csak a jövő év végén szűnne meg a földi analóg műsorszórás, de akár 2014-ig is kitolhatják a digitális átállás végső határidejét. Még nem tudni hogyan és miből támogatnák azt a 300-350 ezer háztartást, amelyeknek nincs pénze a digitális vételhez szükséges set top boxra.

A korábban tervezettnél egy évvel később, 2012. december végén szűnne meg a földi analóg műsorszórás (ha a feltételek még ekkor sem teljesülnek, legkésőbb 2014 végéig kitolható a határidő) - így módosították a digitális átállásról szóló jogszabályt. Tóth András, az Antenna Hungária (AH) Zrt. szóvivője azt mondta, többször is kifejtették az analóg lekapcsolásról az álláspontjukat, így a mostani döntést nem kívánják kommentálni.

Jean-Francois Fenech, az AH Zrt. vezérigazgatója egy hónappal ezelőtt azt mondta: a módosítás előtti lekapcsolási dátum (2011. december 31.) ugyan tartható lenne, de ehhez több döntést záros határidővel meg kellett volna hoznia a kormányzatnak. Ezek között a világos lekapcsolási mutatószámokat, illetve a célcsoport elérését szolgáló kommunikációs kampány elindítását.

Kérdés az is, miként és milyen állami támogatásban részesülnek azok, akik nem képesek megvásárolni a vételhez szükséges dekódert. Vasváriné Menyhárt Éva, a fejlesztési minisztérium államtitkára akkor elismerte, még dolgoznak a hátrányos helyzetű háztartások állami támogatásán. A kormányzat nem lett kész, így a szakemberek szerint többek között ezért kellett módosítani az időponton. S bár a kormányzat illetékesei azt is megígérték: lesz pénz az idei költségvetésben a rászorultak támogatására, ennek nyomát mégsem látni.

Jelenleg a mintegy 800 ezer földi analóg televíziós szolgáltatást fogó háztartásból körülbelül 300-350 ezer azoknak a száma, amelyek támogatás nélkül nem tudnák beszerezni a digitális vételhez szükséges, 10-12 ezer forintba kerülő set top boxot. Szakértők szerint a támogatási rendszer kidolgozásához nem lenne elegendő egy év.

Forrásként esetleg szóba jöhetne az a több mint kétmilliárd forint, ami egykor az ORTT alapjánál épp e célra halmozódott, ám ennek sorsáról nem kaptunk tájékoztatást. A pénzből akár 200 ezer készülék is beszerezhető lenne. Forrás kellene ahhoz az intenzív kampányhoz is, ami a másik buktatója lehet az átállásnak, főleg annak tudatában, hogy azokhoz kellene eljuttatni az üzenetet, akik a legkevésbé fogékonyak a problémákra.

Jelenleg több mint 125 ezer a MindigTv-, vagyis a digitális földfelszíni tv-szolgáltatást igénybe vevő háztartások száma, ami a várakozások szerint 2011 első negyedévében 200 ezerre gyarapszik. Ennél ma is többen nézhetnék az új technológia révén a tv-adásokat, hiszen csaknem 400 ezer olyan készüléket értékesítettek, amely alkalmas a földfelszíni digitális adás vételére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Airbus A380 #25
    nem te mondod meg hogy ki mit tehet és mit nézhet.
  • lazsi #24
    Jajj nem lesz TVje a nincsteleneknek. Nem fog hozzájuk eljutni az állami agymosás. Talán rájönnek hogy a Mónika só meg a Való Világ egy szarság és az életük a jelenlegi formában egy kalap szart se ér. Na ezek lesznek azok a zombik akik felébrednek és a következő választásokkor nem fognak a kormányra szavazni. De ha marad a TV akkor ez a 300 ezer ember aki egész napját a TV előtt tölti mert megelégszik ezzel, továbbra is manipulálható és bármivel beetethető, remek szavazóbázis.
    Lehet jönni, hogy nincs pénzük, de tudtommal pl a könyvtár mindenki előtt ingyenes és nyitva áll, természetjárni is lehet ingyen, stb stb szóval nem csak a TVvel lehet ingyen szórakozni. Csak hát ha a nyáj olvasna akkor megint kevésbé lehetne terelgetni ugye.
  • Airbus A380 #23
    A többségük elég jól él azoknak akik így írnak és gőzük sincs hogy milyen az ha v-kitől 1szer csak pl elvágják a tv-t, mit sem törődnek vele nekik megvan az anyagi fedezet szépen tv-znek tovább.
  • Airbus A380 #22
    Viszont neked van miből kifizetni... nem kéne előszedni a másik magyar sajátosságot az irigységet... sztem nyugaton nem kérdéses a támogatás a lakosság körében sem. A másik hogy aki ilyet kap tuti nem 120 csatornára vágyk csak azokra amit eddig alapból nézhetett a 3 földi adó.
  • Airbus A380 #21
    Arról meg nem X tehet hogy halad a kor és a tv-je nem lesz képes fogni a műsorokat amit eddig ingyen nézett akár 1 sima dróttal. (3 földi csatorna) Arról meg nem beszélve hogy amég tv-t néz esetleg mondjuk 1 sorozatot addig is kikapcsolódik nem a gondján baján rágódik.
  • Airbus A380 #20
    No meg legalább elszórakoztatja,,,,, Forr a vérem amikor a sok nagyokos apuci anyuci kedvence a 300ezres számítógépéről amit alá toltak osztogatja az észt hogy másoknak minek tv... Tipikus magyar szokás ismét bebizonyosodott.
  • atos0 #19
    csak azért mert páran nem figyeltek a kedves fórumtársak közül, így megpróbálom összefoglalni az előttem szólókat:
    1, bár nem jár alanyi jogon a digi tv, de egyoldalú döntéssel a már meglévő analóg adást nem szüntetheti meg az állam
    2, a döntést a törvényhozók még 2007-ben hozták meg (2007. évi LXXIV.), így nem a jelenlegi kormányt kell felelősségre vonni ebben az ügyben, hiszen 2007-ben igencsak fletó mszp-szdsz kormányzata döntött mindenről (egy kis mdf-es besegítéssel). tehát a jelenlegi kormányra hárult az a feladat, amit az előző gárda nem csinált meg ill. nem készített elő rendesen! (ugye 2007-2009 között nekik kb. 2.5 év volt a megoldás kidolgozására (választásig) és végrehajtásának elkezdésére)
    3, ha marad az analóg, akkor a lehet, többe kerül a leves, mint a hús; tehát mindenképp érdemesebb egy kis plusz kiadást erre fordítani, amit visszahoz a többlet bevétel

    4, én személy szerint nem adnék alanyi jogon tv adó-vevőt senkinek, csak mert szegény. oldják meg a szegénység csökkentését, és akkor nem kell támogatás.
    de erre nincs elég idő, így pár apróságot lehetne tenni (szerintem):
    I, adómentesen kaphassák ezeket a készülékeket (ha csak az áfát nézzük egy 10.000 Ft-os készüléken, az már 8.000 Ft-ra csökken!)
    II, meg kell egyezni egy céggel, h. csak tőlük lehet ezt megvenni (a szegény 300.000 embernél csak, természetesen), egy országos szintű cégtől, de ezért ők is lecsökkentik a hasznukat (10-40% között keresnek általában rajta), ezzel további legalább 1.000 Ft spórolható, és a cég is jól járna (tehát már 7.000 Ft-nál tartunk)
    III, az Antenna H-nak fontos lenne anyagilag a gyors átállás, mert így sok milliárdot bukhat, tehát ha nekik ennyire fontos (és a francia tulajnak is), akkor őket is bevonnám. pl. 3.000 Ft-al. ez nekik 900m kiesést jelent, ami jóval kevesebb, mint amit az analóg sugárzás folytatása mellett szenvednének (persze ez feltételezés, de nagyon valószínű).
    így már csak 4.000 Ft-ról beszélünk
    IV, az állam kifizeti a felét (2.000 Ft, ami 400m-ba kerül), ez nem vágja földhöz és elő tudja keríteni a pénzt könnyedén.
    így 2.000 Ft marad
    V, 2.000 Ft-ra az állam ideiglenesen kifizeti nekik, kamatmentes kölcsönt nyújt, a vevőnek ezt 1 év alatt kell rendeznie (ez havi 167 Ft); amit ők is ki tudnak fizetni, v. vmi rokontól ennyit simán kaphatnak, ha nagyon kell nekik.
    ha nem megy, akkor pedig lemondanak az egészről.
    ez az államnak kb. 3%-os kamatkifizetésébe kerülne (ugye a bank kérne vmit), ami 400m Ft-nál 12m Ft.

    szerintem(!) a 300.000 szegény emberből legalább 200-250.000 simán megoldaná ezt, a maradék 50-100.000 pedig nehezen. de nem lenne több, mint 5-15.000, aki 1 év alatt ezt nem tudná megadni. itt utólag az állam dönthet úgy, h. mögéjük is beáll (esetleg csak a felét tudták befizetni), így maximum (15.000 fővel számolva) 30m-val veszít többet, mint az elején.

    így a 3milliárd Ft kiadás helyett kevesebb, mint 500m hárulna a költségvetésre, és a maradék 2,5 milliárdot lehetne máshova rakni. ráadásul az analóg sugárzás fenntartása is belekerülhet ennyibe, sőt; így az állam elég jól kijöhetne.
  • l300d #18
    Ahogy elnezem van itt par erzekeny ember aki gond nelkul kizarna tobb ezer embert az informaciofolyambol. Lehet meglepo dolog de azer még mindig eleg sok ember a tévéböl kapja meg a hireket es nem az internetrol. Mondjuk azer megneznem hogy mit szolna az a par kommentelo ha kitalalnak hogy csak ugy lehetne internetezni ha 2 evente megvennel egy átalakitot ami nem kerulne sokba csak egy jelkepes 300 ezer forintba:) Vagy lehet a kommenteloket nem zavarna a dolog mert ugyis az anyjáék fizetik:)
  • HENCIG #17
    Állami támogatás?
    Mi ez egészségügyi alap ellátás?
    Ha nagyon akarnak támogatást adni azt tehetik egyszerűbben is...
    Ugye az nem fer, hogy amíg én drága pénzmagért vásároltam kütyüket addig más rászorultsági alapon jusson hozzá!
    Ennyi erővel a kenyeret is kaphatnák rászorultsági alapon az államtól....az pedig talán fontosabb az eu szerint is mint a nyüves tv.
    Nem támogatás kell! Alap csomaggal ellátott kütyüt kell adni a rászorulóknak ingyen!A szolgáltatók pedig az ilyen kütyükhöz ingyen kell biztosítsák a kapcsolatot!
    Közszolgálati és alap hírműsorokat sugárzó adásokat kapnak a rászorulók ingyen oszt kész!
    Véleményem szerint így valóban csak a "rászoruló" használná ki a lehetőséget.
    Akinek nagyobb igénye van az vegye meg!!!
    Marhára hozzászoktunk, hogy ingyen van a szolgáltatás....Ki fizet ma már a rádióműsorért havidíjat?
    Különben is! Rászoruló vagyok én is úgyhogy állami támogatással jár nekem alanyi jogon egy 1 MB/sec netkapcsolat mert és a tv helyett ezt használom!
  • hypno #16
    Nekem van DVB-T vevőm. Szépen beleaplikálva a tv-be.
    Elég volna egy kártya bele, de hogy, hogynem a szolgáltatóm kódkártyája csak a szolgáltatóm set top boxával műkszik, tehát ha digitális adást akarok, akkor szükségem van még egy ketyerére.

    Hát noooormális?