Szekeres Viktor

Az RTL Klub változtatna a Médiatörvényen

Az RTL Klub úgy érzi, hogy a Médiatörvény módosító javaslata korlátozza a sajtószabadságot, hiszen lefektették azt, hogy a nagy kereskedelmi tévék hírei csak 20%-ban szólhatnak bűnügyekről.

Az RTL Klub közleménye szerint a nagy többséggel elfogadott, Jobbikos kezdeményezésű módosító javaslat arról, hogy a nagy kereskedelmi televíziókban a bűnügyi hírek aránya nem haladhatja meg a 20%-ot alapvetően szűkíti a nyilvánosságot, korlátozza a sajtószabadságot. Mindez a csatorna szerint ellentétes az alkotmánnyal, és ellentétes a média-alkotmánnyal is, amely a sajtó kötelezettségévé teszi, hogy a vitatott kérdésekről, és eseményekről beszámoljanak a médiumok. Emellett adminisztratív módon rontja a kereskedelmi televíziók információs-versenyhelyzetét azzal, hogy ilyen fajta korlátozást csak a kereskedelmi televíziókban ír elő, miközben a közszolgálatban a hírek akár 100%-a is szólhat "bűnesetekről". A bűnügyi hír definiálatlan fogalmával a törvény ráadásul egy gumi-paragrafust hoz létre, amely értelmezhetetlenségével, betarthatatlanságával ugyanakkor "büntethetőségével" gúzsba köti a szerkesztők kezét. A módosító mostani formájában beláthatatlan következményekkel jár.

Az RTL Klub szerint kérdéses lenne például, hogy egy 20 perces hírműsorban 4 percnél tovább lehet-e beszélni egyebek között politikai korrupcióról? Mi történik, ha egy napon tárgyalnak több nagy horderejű bűnügyet? El kell hallgatni témákat, amelyek foglalkoztatják a közönséget? Mindezek mellett például bizonytalanná vált, hogy lehet-e ezentúl terrortámadásokról beszélni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • WoodrowWilson #26
    Mért, az nem a sajtószabadság része, hogy valamiről nem tudósítok, ha nem akarok?
  • EXPENDABLE #25
    Még van pofája az RTL-nek ilyeneket benyögni,hogy "korlátozza a sajtószabadságot".
    Mert eddig ők mit csináltak? Amikor voltak azok a k.rva nagy árvízek és a gárdisták éjjel nappal kint voltak a gátakon. Ezt érdekes mód nem hallottam a híradóban.


    Brad Pitt mondta jól: A híradó elején "Jó estét!"-el köszön a műsorvezető, majd elmondja,hogy miért is nem jó ez az este.
  • Zoliz #24
    Szegények kapálóznak mert a műsoraik 80+%-a az erőszakról szól..
    RTL Klub a gyermekek megrontója
  • Zoli007 #23
    nem nézek híradót, mert nem vagyok kíváncsi a bűnügyekre, nem tartoznak rám

    OMG. Jó, majd ha kirabolnak, megölnek, akkor az se tartozzon rád. Akkor ne nézd, b***od!
  • immovable #22
    Mert ezeknek a dolgoknak van hírértéke. Nem csak itthon, mindenhol. Senki nem fogja nézni a híradót ha csak pipacsokról lesz benne szó, mert az nem érdekel senkit. Így értelme sem lenne a híradót csinálni. A másik pedig bármi nemű központi meghatározás arról, hogy a hírek miről, milyen százalékban szóljanak, egyenes út a cenzúrához.
    Am szerintem eddig sem volt túl nagy aránya az erőszaknak a híradókban, csak ez marad meg leginkább az emberben, mert ez a leginkább eltérő a 7köznapoktól, szerencsére. Sokkal több a politikai hír. Hja hogy ott nincs más csak acsarkodás, meg korrupció, arról nem a híradó tehet.
  • koschwarz #21
    ezt tudom, de ha már kell nekik vetíteniük, akkor így hozzák ki belőle a legtöbbet.
  • DrTre #20
    A híradónak az adott ország politikai, társadalmi helyzetéről, ezeket befolyásoló és/vagy érintő eseményekről, az adott napon történt jelentős eseményekről kell beszámolnia. Ehhez még jön a világon történt jelentősebb dolgok és amit a szerkesztők olyan dolognak tekintenek, ami érdekli az embereket. Ez utóbbi sajnos elhatalmasodott mind az rtl-nél, mind a tv2-nél. Viszont ezekbe a kategóriákba beletartoznak a bűnügyi események is. Így megpróbálni korlátozni kerTV-ket elég nagy hülyeség, mivel ez nem megoldás, soha nem volt az. Mellesleg elég sok csatornánk van és bár a kerTV-k feladata lenne értelmes dolgokról tájékoztatni az embereket, azért nem mondhatjuk így mindjárt 2011-ben, hogy nem tudunk honnan tájékozódni, mert itt van az internet. A híradó nem arra van, hogy elmondjuk benne, mi lesz a ValóVilág villában aznap este, és nem is azért, hogy egy macska egy égő fán pottyantott ki 83 kiscicát, bár ez utóbbi elég érdekes lenne, de mivel ugyanazok a hülyék szerkesztik a híradót, akik a ValóVilágot, ne várjunk mást.
  • Kindred Blades #19
    De. Azért vannak szankciók kilátásba helyezve, mert nincs joguk nem betartani. De azért jól hangzott... :)

    @NEXUS6
    Sajnos bizony azt adják, amit az emberek szeretnek. Illetve az emberek szeretik, amit adnak. Ez egy igen szar helyzet a társadalomra nézve, de sajnos ez van. Az, hogy a Híradónak több köze van a Való Világ című műsorhoz, mint a való világ nevű jelenséghez, azért lehetséges, mert Bözse néni meg a 16 éves Józsika (a világért be nem vallaná, de ) ezt szereti.
  • hPi #18
    "honnan tudják, hogy mit szeretnének az emberek?"
    Egyszerű. A kerTv-k úgy működnek, hogy minél többen nézik, annál több a hirdető, annál több a pénz. Mivel egyik kerTV sem áll a csőd szélén, feltételezhető, hogy az emberek vidáman nézik.
    Mellesleg aki nem akarja nézni, van egy megoldás - távirányító. Lehet közTV híradót nézni, lehet neten híreket olvasni/nézni, lehet újságot olvasni.
    Amit nem lenne szabad - tiltással "megoldani" bármit is. A tiltás nem működik... lásd alkoholtilalom, net tiltás Kínában, ...
    Ha a fidesz ennyire változtatni akar, akkor először cserélje a saját normái szerint a saját csatornáján a műsorokat, majd inkább tanítsa az embereket, mutassa be az igényességet. Nehéz, de még mindig jobb, mint büntetni, korlátozni, tiltani.
  • hPi #17
    "nem nézek híradót"
    Ha neked ennyire mindegy, hogy mi megy a híradóban, akkor miért akarod mások életét korlátozni? Tipikus "nekem mindegy, de dögöljön meg más".