Szekeres Viktor

A Tron: Örökség megkapta a legkisebb korhatárt

A Disney úgy tűnik, hogy nem csak a tiniket, hanem a legfiatalabbakat is megkívánja célozni az új Tron-mozifilmmel, a Tron: Örökséggel. A 3D-s alkotás ugyanis megkapta az egyik legalacsonyabb korhatárt.

Az amerikai filmek korhatárait meghatározó bizottságnak, a Motion Picture Association of America's Classification and Ratings Administration meglehetősen munkás hétköznapjai voltak mostanában, ugyanis tagjainak több, az elkövetkező hetekben bemutatásra kerülő mozifilmet is végig kellett nézniük valószínűleg mindenféle kiegészítő eszköz (popcorn, nachos) bevetése nélkül, ugyanis azok igénybe vétele sokak szerint nem sugallna profizmust.


A bizottság egyik legfontosabb döntése a héten a Tron: Örökség című Disney-film PG-kategóriába való sorolása volt, azaz a filmet kortól függetlenül mindenki megnézheti, s a szülői kíséretet mindössze ajánlottá tették. Ezzel az új Tron elkerülte a PG-13-as besorolást, mely azt jelentené, hogy a filmet 13 éven aluliaknak nem ajánlják egyedül megtekinteni. S a döntés azt is sugallja, hogy a Disney nem csak a tinifiúkat akarja lenyűgözni a filmmel, hanem igazi családi szórakozást készített. (A PG korhatárnál mindössze egy enyhébb akad, a G, melyet animációk vagy szívhez szóló családi kapnak meg a mozifilmek közül, de meglehetősen ritka, hogy a bizottság egy alkotást mindenkinek ajánljon.)

További filmeket is minősített az MPAA ezzel foglalkozó tagozata. Például a Blue Valentine azonnal megkapta a legszigorúbb NC-17-es kategóriát, mellyel tényleg csak a legritkább esetben látnak el mozifilmeket - a gyártó stúdió azonnal fellebbezett a döntés ellen. James L. Brooks új komédiáját újravágták a napokban, így a How Do You Know megkapta az R helyett a PG-13-as besorolást, s ugyanebbe a kategóriába került az Utódomra ütök is, valamint a The Dilemma Vince Vaughnnal és Kevin James-szel. A De Niro - Stiller komédiával egyszerre bemutatásra kerülő Gulliver utazásai is a PG-kategóriát érdemelte ki. Nem kerülhette el az R-es kategóriát a december 3-án bemutatkozó fantasy western, a The Warrior's Way, valamint a James Cameron producerkedése mellett készített 3D-s Sanctum sem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)