MTI

Az internet miatt került válságba a filmművészet

A filmművészet igazi válságban van, a krízis oka az internetben keresendő - vélte Neil Jordan ír filmrendező a Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon. A Síró játék és a Farkasok társasága című filmjeiről ismert Oscar-díjas rendező a filmfesztivál zsűrijének elnökeként beszélt Japánban az ágazat lehetőségeiről.

"Úgy vélem, a moziba járás válságát az internet okozza. Akárcsak a többi ágazatét, a zenéét, a könyvkiadásét, a filmét. Az internet tökéletesen megváltoztatja az emberek szokásait és jelenleg minden képlékeny állapotban van" - mondta Jordan. A rendező arról is beszélt, hogy míg a mozizás szerinte biztosan új életre kel, a jó filmeknek nagyon nehéz dolguk van, ha be akarnak törni a széles forgalmazási piacra.

"Nagyon fontosnak gondolom, hogy a filmek ne szoruljanak be a fesztiválok gettójába. A fesztiválok rettenetesen fontosak, mert a megmaradt kevés csatorna egyikét jelentik a filmművészet számára, ugyanakkor az is lényeges, hogy ezek a filmek kikerüljenek a fesztiválkörforgásból és eljussanak a világ közönségéhez" - fejtette ki véleményét az ír filmes. A tokiói filmfesztivál ironikus módon éppen a Facebook születéséről szóló A közösségi háló című filmmel nyitotta meg kapuit a hét végén. A filmmustra 50 ezer dolláros Sakura-díjáért 15 film versenyez, köztük kínai, iráni és japán produkciók. A versenyfilmeket több mint nyolcvan ország és régió pályázói közül választották ki.

A szigetországban, ahol korábban nagy volt az érdeklődés a külföldi filmek iránt, ez ugyancsak visszaesett az utóbbi években. Míg 2002-ben az éves mozijegybevétel 73 százalékát a külföldi produkciókra váltott jegyek tették ki, tavaly már csak 43 százalékos volt ez az arány. A tokiói filmfesztivál programja október 31-ig tart. A vetítések mellett megemlékeznek a néhai Kuroszava Akira filmrendezőről abból az alkalomból, hogy most töltené be századik évét, valamint a fiatalon elhunyt Bruce Lee kínai filmsztárról is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #7
    Egyébként a filmművészet nem az internet miatt került válságba, az már jóval előtte bekövetkezett, valamikor a 60-70-es években, amikor fokozatosan átálltak filmgyártásra.

    Valószínű itt is annyi fog kb történni mint a többi iparosított művészetben, a művészek egy része megmarad, az ipar pedig átáll valami másra. Ma is vannak élő zenészek, festők és fotósok, de közel sem annyi mint amikor minden polgár portréját ők festették, mindenki gyerekéről ők csináltak fotót, minden szórakozóhelyen / bálon / múlatságon ők zenéltek élőben.
  • bakagaijin #6
    élő zenészek és a gramofon, később a rádió
    egyházi kódexmásolók és Gutenberg nyomdája
    festők és a fényképezőgép
  • Rotyoka #5
    Ebben amúgy van igazság. Bár én a fő oknak még mindig azt tenném hogy a mozik 80%-a szarabb mint egy R5 ös film.

    Nem ritka hogy hiányzik a kép alja vagy a teteje vagy egyszerűen szar a hang.
  • bippo #4
    Ilyenkor persze megfeledkeznek az internet előnyeiről. Hogy az emberek többsége nem is hallana ezekről a fesztiválokról, és nagyon sok jó film pont azért tud a "fesztiválgettóból" kitörni a mozivásznakra, mert az interneten ismert lesz. Hogy pont az internet miatt vehet tudomást a közönség rengeteg külföldi filmről, ami régen évek múltán jutott el hozzánk. Ja, hogy az interneten azt is meg tudják beszélni az emberek, ha egy film szar, vagy öncélú. Hát istenem, ez vele jár. Tessék olyan filmet csinálni, amit meg is néznek. (nem, nem kötelező popcornszart csinálni minden áron, de 3 órás elvont művészkatyvaszra sem feltétlenül kíváncsi mindenki)
  • NEXUS6 #3
    Igen az emberek életmódja változik, és ezért a fogyasztási szokásaik is, meg minden.

    Én csak azokat a nagy nyilvános orgiákat sajnálom, amiket elvileg az őseink rendeztek.


    Ezt a csákót lehet, hogy seggbe is baxnám, bár nem vagyok olyan.
  • RecoPhile #2
    Jah, ugyan ezt mondták a színházakra amikor megjelent a mozi, majd aztán a tv, rádió és most az internetre...
    ennyi barmot :D
  • richard45 #1
    ticsúk be a zinternetet