Szekeres Viktor

Toy Story 3 - a legjobb animációs film?

Zseniális első részt még zseniálisabb második követett, így a harmadik Toy Story előtt fel volt adva a lecke. Vajon sikerült felülmúlnia az elődöket?

A Toy Story első részét még 1995-ben mutatták be, és komoly mérföldkövet hozott az animációs filmek világában, hiszen a Pixar bemutatkozását is jelentette egyben. Utána következett az Egy bogár élete, majd a Toy Story második része, hogy hét filmmel később, 2010-ben elkészülhessen a harmadik Toy Story, mely azóta elvesztette a meglepően agresszív, "Játékháború" alcímét a magyar keresztségben.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

A Toy Story-sorozatban eddig az volt a különleges, hogy a minden porcikájában zseniális első részt egy minden porcikájában zseniális folytatás követte, sőt, a Pixarnak talán egy hajszállal sikerült is felülmúlnia a kezdő epizódot. 13 év várakozás után az ember joggal hihette tehát, hogy a következő Toy Story azért kerül most a mozikba, mert ennyi időbe telt a minőséget szinten tartó folytatás elkészítése. Az IMDB-s szavazatok szerint ez sikerült is, hiszen 9.1-es osztályzattal jelenleg hatodik helyen áll a film minden idők toplistáján. Mondhatnánk azt, hogy ez kissé túlzás, de nem tesszük, hiszen a többség így gondolja. Azonban a Toy Story 3 mégiscsak elmarad egy fikarcnyival a két elődtől, tehát nem minden porcikájában lett zseniális, hanem csak porcikáinak túlnyomó többségében.

A film első pillanataiban úgy tűnik, mintha mi sem változott volt a második rész óta, de kisvártatva kiderül, hogy bizony a játékok és gazdijuk, Andy, életében is eltelt jó pár év. S bizony, ha az egykor volt kisgyerek főiskolába készül és elköltözik otthonról, akkor hajdani kedvenceire is vagy a kuka, vagy a padlás félhomálya vár. Illetve mentőötletként még egy óvodai adomány is szóba kerül - azonban kiderül, hogy a sok kisgyerek között sem fenékig tejfel a játékélet.

A film legnagyobb hibája is talán ez, a kezdés, hiszen legalább fél óra eltelik kedves játszadozással, csikicsukival, míg kiderül, hogy miről is fog szólni a történet, mi jelenti majd a fő konfliktust. Azonban miután előállnak a készítők a farbával, beindul a nagyüzem a poénokkal, az akciókkal és hirtelen úgy érezhetjük magunkat, mintha egy pszichothrillerbe, vagy börtönből szabadulós filmbe csöppentünk volna.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

A Toy Story 3 készítőinek legnagyobb húzása az volt, hogy kiszórták a filmből azon szereplőket, illetve játékokat, melyekkel nem tudtak nagyon mit kezdeni a harmadik részben. Ez nagy fegyvertény, hiszen sok sorozattá váló filmben nem képesek az írók elfelejteni a kevésbé jó karaktereket (három-négyről van szó), illetve azokat, akiknek a folytatásban nem tudnak jó sztorit, jeleneteket írni. A Toy Story 3 azonban pár játékot elengedett, nem görgetett tovább, hanem egy röpke említéssel szimplán megköszönték részvételüket.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a film karaktereinek, játékszereinek száma csökkent volna - közel sem. A fontosabb szerepet kapó játékok tábora minimum megduplázódott, de talán meg is triplázódott, ráadásul nem egy emlékezetes karakter született. Más kérdés, hogy nem feltétlenül tűnik jó ötletnek a későbbi merchandising bevételek szempontjából az egyik legcukibb karaktert a legálnokabbnak beállítani.

Hogy tetszett a Toy Story 3?
  • Tetszett, jó film
  • Közepes lett
  • Gyengén sikerült
Summa summarum, a Toy Story 3 "természetesen" remek volt, méltó az előző két epizód által felállított minőségi szinthez, még akkor is, ha egy orrhosszal elmaradt az első és a második résztől. És ismét csak bebizonyosodott, hogy egy gyerekek számára 100%-osan élvezhető filmet el lehet úgy készíteni, hogy az idősebbek elvárásait is maradéktalanul kielégítse. Mert valljuk meg, a Pixar előző két filmje, a Fel és a Wall-E úgy volt zseniális, hogy inkább a felnőttek számára tartalmazott mondanivalót, miközben, mintegy mellékesen, az ifjoncokat is célba vette. Azonban a Toy Storyban minden lurkó megtalálja a számításait, ízig-vérig családi film.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Azon tehát egy cseppet sem kell csodálkozni, hogy a Toy Story 3 pár hét alatt a sorozat legsikeresebb tagjává vált, sőt, Amerikában még arra is van esélye a filmnek, hogy a legsikeresebb animációs alkotás címet elhappolja a Shrek 2 elől. Üröm az örömben (már, ha valakinek örömöt jelent, ha egy filmet sokan néznek meg), hogy itthon a Toy Story 3 szereplése még csak nem is említhető egy lapon a Jégkorszak- vagy a Madagaszkár-filmekével. Még úgysem, hogy a legtöbb nagy mozi az első hetekben, a Shrek 4 eljöveteléig, 3D-ben adja a filmet, vagyis pár száz forintos felárral, holott a Toy Story 3 is azon animációk közé tartozik, amiket teljesen felesleges térhatásban megnézni, hiszen eredetileg nem 3D-snek tervezték. Az élmény így is, úgy is, nagyszerű.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Toy Story 3
színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film, 86 perc, 2010

rendező: Lee Unkrich
forgatókönyvíró: Michael Arndt
zene: Randy Newman
producer: Darla K. Anderson

szereplők:
Tom Hanks (Woody hangja)
Tim Allen (Buzz Lightyear hangja)
Joan Cusack (Jessie hangja)
Don Rickles (Krumplifej hangja)
Estelle Harris (Krumplifej asszonyság hangja)
John Morris (Andy hangja)
Jodi Benson (Barbie hangja)
Michael Keaton (Ken hangja)
Wallace Shawn (Rex hangja) Ned Beatty (Macó hangja)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Etinger #29
    Akinek tetszett a sorozat első két része, az nem mondja e harmadikra, hogy bitang gyenge...

    Főleg annak tükrében, hogy piszok jó kis animációs film lett :)

    Ken hangja a kedvenc Batmanem? LoL :)
  • Broafka #28
    primitív vagy...

    és föl se fogod amit mondok
  • bippo #27
    Ennek fényében ez a post is teljesen felesleges volt.
  • supi007 #26
    én nem szoktam elolvasni a filmkritikákat mert befolyásol.
    ezért ezt sem olvasom el. leszarom kinek mi a véleménye róla.
    elmegyek a moziba oszt megnézem oszt megtartom a véleményemet magamnak.
  • Pesta76 #25
    Nekem nagyon bejött mind a 3 rész.
  • bagdadigiliszta #24
    Nagyon tuti a film én csak ajánlani tudom mindenkinek :D A párom nem szereti a meséket de ez még neki is tetszett :P
  • Barny #23
    Szerintem jol sikerult:) De velemenyem szerint az elozo reszek kozeleben sincs.
    1szoval latszik hogy mas rendezte:(
  • Chocho #22
    K*rva jó film. Pont.
  • gulyasandras #21
    "csak azért mert az imdb-n 9/10"

    Ennyire beszűkült hogy lehetsz?

    Nem bírod elképzelni, hogy valakinek tetszik egy sorozat első és második része, de a harmadik már nem?

    Olyat mondok, amit talán felfogsz: BROÁF!
  • Broafka #20
    most az a baj, hogy tök elbeszélsz a dolgok mellett.

    Először is, én nem azt mondtam, hogy ezek szarok lennének, és csak a pixar a jók, mert Tom és Jerry, Lolka és Bolka meg ilyenek, ezek jók, de most ezek hogy jöttek ide?

    Te így zsigerből fikáztad a toy story 3-mat, és ezek szerint csak azért mert az imdb-n 9/10. Ennyire tényleg nem jó, ez tény és való, de csak ezért azt mondani, hogy iszonyat szar, mega gáz, meg mit tudom én mit mondtál rá, azért az meg elég erős túlzás.