Szekeres Viktor

Továbbra is az Avatar a leglátogatottabb film

Ha a kevés előadásszámmal bíró Cápák 3D-t nem számoljuk, akkor e hétvégén is az Avatar-vetítések voltak a legjobb kihasználtsággal bíró mozielőadások Budapesten. Pedig James Cameron filmje már fél éve látható itthon.

A hétvégén az Avatar átlépte Budapesten az egymilliárdos bevételi határt, s vasárnap esti kasszazárásnál 1 003 514 755 forint bevételnél tartott a fővárosban, ami 627 645 nézőt jelentett. Országos szinten ezek az adatok: 1 687 145 580 forint bevétel és 1 160 604 néző - a számuk magukért beszélnek, hiszen az elmúlt évek legsikeresebb filmjei, mint a Mamma Mia! vagy a Jégkorszak 3 700 és 800 millió forint közötti bevételt hoztak.

Az Avatar újabb mérföldköve pedig azért is nagy szó, mert a film már jó ideje kapható DVD-n, de még mindig, premierjének 26. hetében is nyolcadik volt a fővárosban és 9. országszerte, ha a hétvégi bevételi adatokat nézzük. Ez egyrészt nem tűnik nagy kunsztnak, ha az 50 kópiát nézzük, de annál elismerésre méltóbb az a tény, hogy Budapesten még mindig az Avatar-vetítések a legkihasználtabbak, hiszen míg a premierfilmek 22-23 ezer forintot termeltek előadásonként, míg az első Szex és New York 2 38 ezret, addig egy Avatar-vetítésért átlagosan 56 ezer forintot kaptak a budapesti mozik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Barakukk #22
    Miért lenne gagyi a történet? Tudom, mert emlékeztet a Pocahontasra. Aki hibát keres, az bizonyára talál valamit, amin lehet lovagolni. Ilyen alapon a Sebhelyesarcú valamilyen szinten csak a Barry Lyndon koppintása, mert engem arra emlékeztetett. A történet olyan amilyen, a kérdés, hogy hogyan mesélik el. Azzal már én is egyet tudok érteni, hogy James Cameron filmjeihez képest vitatható a film dramaturgiailag, bár én is befizettem rá háromszor, és ebből kétszer csak 2D-s változatra.
  • Barakukk #21
    Az első IMAX-re forgatott 3D-s film. Az első 3D-s vetítés még 1915-ben volt, és 22-ben már teljes estés film volt 3D-ben, az más kérdés, hogy akkor még nem terjedt el, csak az 50-es években, illetve 2000 környékén a Csodacsibe volt az első, ami Real3D-s volt. Az Avatar abban a korban került moziban, amikorra már nagyjából elterjedtek a 3D-s termek nem csak Magyarországon, de az egész világon. Mérhető korábban, hogy a Jégkorszak 3 is brutál nagy sikert okozott a világban, 690 millió dollár értékben váltottak jegyet Amerikán kívül, míg az előző rész esetében csak 460 millió. De az animációs film volt, amiről tudjuk, hogy lesz még hasonló. Az Avatar viszont technikáját tekintve is újítás, illetve a film műfaja is egyedi jelenség a 3D-s palettán.
  • tikim #20
    érdekes, hogy 2D-ben is rekorder, ment ennek a filmnek szerintem az egyedüli attributuma az, hogy gyönyörüen néz ki, és a látvány az ami iszonyat élvezhetővé teszi a filmet.. megnézzük a történetet: abszolút gagyi, és ugye 3 órás a film, ha nem lett volna olyan látványos, kimentem volna a moziból, így viszont tátott szájjal néztem végig :)
  • narumon #19
    "hogy most találták ki a 3d-t, mikor már több évtizede jelen van, egyszerűen olyan hype-ot kapott a film"

    Ez azért nem teljesen igaz, mert mint mozifilm ez volt az első normális 3D film.
  • Watchmen #18
    Na és persze BR:D
  • winnie #17
    dvd-n, 2d-ben is rekorder lett.
  • Gladiator #16
    Mondjuk szentem az is benne van a pakliban, hogy 3D-s, és nem lehet letölteni. Mármint le lehet, de közel sem az az élmény, mint moziban.

    Ha majd kitalálják, hogy akciófilmekben robbanásoknál lángcsóvák csapnak az ember feje fölött, meg esik az eső, meg remek a terem, akkor ismét rekordokat döntögetnek majd, akármilyen szar is lesz a film.

    Mindenesetre nekem az Avatar egyszer elég volt. Talán kipróbálnám IMAX-ban is mégegyszer angolul. Ha lenne...
  • Watchmen #15
    Én elhiszem:D Sőt örülök, ha ennyire tetszett nekik.
  • winnie #14
    te is megnézted, nem? ha nem jó film, akkor miért tetted? mert nem tudtad, hogy nem jó.

    a siker nem a jóság függvénye, hanem a jegyvásárlásé.
  • analfa #13
    Szerintem az Avatár koránt sem sikerült jól nem értem miért lett ekkora siker...