Szekeres Viktor

Robin Hood - Gladiátor: Újratöltve?

Russell Crowe, mint Csuklyás Robin? Ezt a párosítást pár éve sokan elég furcsának találták volna, de a teringettét is, el kell ismernünk, hogy működik!

Az ember azt gondolná, hogy Ridley Scott sikerre van ítélve Russell Crowe-val, hiszen rögtön a Gladiátor jut eszünkbe, ha kettejük együttműködéseit idézzük fel. Azonban a Hazugságok hálója (39 millió dollár bevétel) és a Bor, mámor, Provence (7 millió dollár bevétel) már közel sem jelez ilyen gyümölcsöző kapcsolatot. Szerencsére a Gladiátorral ismét felfedezett Scott beindult az ezredforduló táján, 10 év alatt 9 filmet rendezett, így könnyedén feledtetni tudta esetleges ballépéseit. A "beindulása" pedig már csak azért is pozitívum, mert az Oscaros szandálos film mellett készített krimit, gengszterfilmet, rablós-átverőset, háborúsat, horrorközelit és romantikát is. Ezúttal azonban nem újított, a Robin Hood-dal ismét csak a Gladiátor, valamint a Mennyei királyság kosztümös, kalandos, epikus szellemét idézte meg.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Jó pár Robin Hood-film készült már Hollywoodban, s sajnos legtöbben csak a Kevin Costner-féle, feledhető, roppant giccses, popdalos, matinéverzióra emlékeznek. Ez nem is lenne baj, de etalonnak tartani öreg hiba, főleg, hogy korábban olyanok is íjászkodhattak, mint Douglas Fairbanks vagy Errol Flynn, sőt, egy másik kétes minőségű változatban még Sean Connery is. Persze a nagy régiek ma már sokaknak nem lennének élvezhetőek (például, mert nem színesek a képek, vagy mert bugyuták a sztorik), így éppen kapóra jött Russell Crowe, aki ugyancsak megpróbálkozott belebújni a legendás hős karakterébe.

Számtalan írott Robin Hood-sztorira lehet lelni a legendáriumokban, éppen ezért a hősről szóló filmek nem válnak unalmassá, önismétlővé, mindig érdekes látni, hogy éppen mit találnak ki a forgatókönyvírók. Brian Helgeland, a Szigorúan bizalmas atyja szerencsére rácáfolta azon pletykákra, miszerint gyerekkorától követhetjük Robint, ugyanis egy francia vár ostroma közben kapcsolódunk be a filmbe. Oroszlánszívű Richárd hazafele tart kereszteshadjáratából, s Robin íjászként tagja seregének. Azonban az uralkodó idővel tragikus módon elhalálozik és az eresemények fura összejátékának köszönhetően Robinra vár a feladat, hogy a koronát eljutassa az új királyhoz. A történetről ennyi elég is, hiszen bőven akadnak még a korra jellemző intrikák, mesterkedések a háttérben, s ahogy arra számítani lehetett, utazása során hősünk összeakad későbbi cimboráival, Willel, Little John-nak és Tuck baráttal. Azonban a sherwoodi erdőben történő letelepedésig még történik egy és más.

Például megszületik Csuklyás Robin figurája (csak a legvégén, addig nem is említik így), mert hiszen akit Robin Hoodként ismerünk, csuklyáka miatt kapta a nevét, csak valamiért a sok Verne Gyula és May Károly között nem maradt időnk lefordítani. Kvázi tehát egy kései eredetsztorit láthatunk, s csak azért nem mondjuk, hogy Scotték megágyaztak a folytatásnak, mert előre lehetett sejteni, hogy manapság egy Robin Hood-sztorival nem lehet bankot robbantani.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Hogy tetszett a Robin Hood?
  • Tetszett, jó film
  • Közepes lett
  • Gyengén sikerült
Főleg akkor nem, ha Robin Hood nem vicces. Russell Crowe pedig, bár próbálják cefetül bemutatni karaktere lazább oldalát, nem humorizál, komoly marad. Akárcsak Ridley Scott, de mindez nem is baj, mely mind Robinnak, mind a filmnek jól áll az öniróniára való törekvés teljes hiánya. A komolyság pedig hozta magával a jéghideg profizmust, mellyel megalkották a filmet, az ilyenre szokták mondani, hogy jó szakemberek dolgoztak rajta, csak mintha hiányozna a végeredményből a "szív". De az vesse a készítőkre az első követ, akinek hidegrázása van a profi filmektől - a Robin Hood pedig profi, s talán éppen ezért rántja be azonnal a nézők egy részét.

Ridley Scott egyébként azt is bebizonyította filmjével, hogy korhatár miatt folyton panaszkodóknak sincs oka a hisztire, hiszen a Robin Hood PG-13-as lett, és a kiontott belek, vagy pár ágaskodó hímtag, illtve előbukkanó mell nem tett volna hozzá a filmélményhez. A realistára sikerült film erőssége nem a vér, hanem pár erős karakter, akik valóban küzdenek a puszta életben maradásért, nem középkori terminátorként darálják az ellent.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Jó film a Robin Hood. Sőt: felettébb jó. Érdekes, és annak ellenére, hogy 140 perces, nem laposodik el, az alaptempót mindvégig remekül tartja. Szerencsére a történet újdonsága is segít a néző figyelmének fenntartásában, maximum azok panaszkodhatnak, akik nonstop csatajelenetekre vágynak, s nem tartják érdekesnek a cselszövéseket, a megszokott lelekesítő beszédeket, valamint a korabeli Anglia állapotának felvázolását. Sokan alapvetően szkeptikusan állnak hozzá Ridley Scott és Russell Crowe Robin Hood-jához, de szerencsére alaptalanak a félelmeik.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Robin Hood (Robin Hood)
színes, feliratos, amerikai-angol kalandfilm, 148 perc, 2010
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

rendező: Ridley Scott
forgatókönyvíró: Brian Helgeland
zeneszerző: Marc Streitenfeld
operatőr: John Mathieson
producer: Russell Crowe, Brian Grazer, Ridley Scott

szereplők:
Russell Crowe (Robin Longstride)
Cate Blanchett (Marian)
Mark Strong (Sir Godfrey)
Matthew MacFadyen (Nottingham szolgabírája)
Kevin Durand (Little John)
Danny Huston (Richárd király)
William Hurt (William Marshall)
Scott Grimes (Will Scarlet)


Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoliz #24
    Te vagy a fos. Most néztem meg a filmet, mert végre jó minőségben letölthető és nagyon élveztem, szép és pörgős film, van benne munka és látszik is rajta.
  • wsvap #23
    ez a film egy fos
  • kalapos01 #22
    Én viszont nem kárhoztatlak, hiszen az irónia fogalmát valóban nem tanítják a suliban. Mondjuk az elmúlt 2-3 napban mindenki megértette, csak egy valaki nem.
  • Mice #21
    "már általánosban is kötelező a szövegértés magyarból.." - ja.. műxik...
  • MaXiMkA #20
    Úgyszintén én is egyetértek, pl Toldiról mért nincs film ? Habár jobb is így, mert akkor a kis pisis diák nem tudja megnézni, hanem le kell csapja a fenekét és el kell olvassa. Yesss. xD Sztem azért olvasni csak jobb, mint filmeket bámulni...
  • hdo #19
    Minden egyes szóval egyetértek! :)
  • Tetsuo #18
    LLOL ki a f*t erdekel megegy Robin hoody?! Akkor inkabb Tel Vilmos! ;)
    Jo lenne mar vmi komolyabb sztori is a mozikba, elegem van a sok ismetlesbol meg comicherosbol.
    Allitolag csak Hollywoodban 30ezer forgatokonyviro dolgozik.. mind remake specialista v mi a rak?!
  • Rolee83 #17
    Én sem voltam elájulva a filmtől, közepes szerintem!
  • Stonee #16
    na majd ebből is jön a ~190 perces dircut
  • thocy #15
    "...és idén nincs Karácsony!" - Alan Rickman is ott volt azért benne (nottighami bíróként) :)