Szekeres Viktor

2012: csalódást keltő kezdés

Akárcsak a Michael Jackson-film esetében, a 2012 elől is eltűntek a vetélytársak, egy nagyobb stúdió sem mert közönségfilmet küldeni a Sony nagyágyúja ellen. Más kérdés, hogy a 2012 közel sem váltotta be a hozzá fűzött elvárásokat, Roland Emmerich-et már nem veszik komolyan.

"Természetesen" özönlött a nép a világvége katasztrófafilmre, azonban a 2012 egy hétvége alatt beszedett 65,2 millió dollárja közel sem az az eredmény, amire számított a stúdió, mikor legyártotta a filmet, mely közel 200 millió dollárba kerül, s ehhez még tetemes, majd 70 millió dollárosra rúgó marketingköltséget is hozzá lehet számolni. Az idei 7. legerősebb nyitány pedig azért tekinthető csalódásnak, mert Emmerich 2004-es katasztrófafilmje, a Holnapután is 68 millió dollárral nyitott, vagyis hype ode vagy oda, kevesebben tekintették meg a rendező mostani próbálkozását.


A viszonylagos bukás oka egyértelműen az, hogy a fiatalok annyira nem voltak nyitottak a filmre, hiszen mégiscsak egy John Cusack volt a főszereplő, sehol sem volt Megan Fox vagy Shia LaBeouf, s épp ezért a nézőknek mindössze 45%-a volt 25 éven aluli Amerikában. (A férfi-nő eloszlás 52-48% volt.)

A 2012 vetélytársaként maximum a Rockhajó (Pirate Radio) volt említhető, az angol film 2,9 millió dollárral a 11. helyen mutatkozott be, majd fél évvel a magyar premier után. (Érdekesség, hogy a film nálunk még a The Boat That Rocked angol címmel került mozikba, ezt változtatták meg az amerikaiak kedvéért.) A gyenge kezdés a kevesebb mozinak és a rock 'n' roll témájú filmek már megszokott visszafogott szereplésének volt köszönhető.


A hétvége eseménye volt még, hogy a Paranormal Activity és a Páros mellékhatás (Couples Retreat) egyaránt átlépte a 100 milliós álomhatárt Amerikában, de már mindenki a most kezdődött új hétvégére figyel, amikor minden bizonnyal az Alkonyat: Újhold fog rekordközeli teljesítményt nyújtani. Szerencsére a tinilányok kedvence ezúttal konkurenciát is kap, mégpedig a Planet 51 című animációs scifi és a The Blind Side című sportdráma "személyében".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Julius Caesar #25
    A 10/4 nem is rossz, mert akkor négy pontból tízet adtál. Tehát 2,5x jobbat adtál a filmnek, mint a skála!
  • Danecay #24
    Pedig ebben a formában, dramatizáltabban, sokkal jobb lett volna szerintem. Így nem volt súlya az egésznek, mit sem értek a hatalmas katasztrófák, hiszen eljópofáskodták az összes életveszélyes szituációt és izgulni sem volt miért mert úgy is tudtuk, hogy SPOILER ON: mindegyik főbb szereplő túléli az egész eseményt, és az emberiség sem pusztul el. SPIOLER OFF
    Sajna ez a gond az Emmerich filmekkel, nagyon kiszámíthatóak, gondoljunk SZINTE bármelyikre is: Godzilla, Függetlenség napja, Holnapután, a 10.000 BC-t még mindig nem néztem meg, most pedig a 2012. Látványosak, de el vannak jópofáskodva, ha szükséges, ha nem. Nem azt mondom, hogy ez minden esetben baj lenne, de állandóan? Ezért is sejtettem, hogy mire lehet számítani a 2012-vel kapcsolatban, és kb. azt is kaptam, igaz legalább nem csalódtam :) de pozitívan sem.
  • Stefling #23
    Szerintem a 2012 igenis nagyon jó folm volt, elmentem, megnéztem és nagyon tetszett nekem is és tesómnak is!
  • NEXUS6 #22
    Olyan volt amilyenre számítottam. Sőt kellemesen csalódtam mert a film tudott azért önmagán nevetni. Lehet, hogy gyengék voltak a poénok, de legalább voltak. Ugyan ez vérkomolyan, mindenki halálravált faarcal zokogja a másik nyakába, hogy mennyire szereti és még poén se lenne, hát az lenne az igazán tök ciki (Deep Impact - néger elnök stimmel:).

    Jó kis limonádé volt, azt hiszem mindenesetre, most néztem meg először és egyben utoljára!;)
  • blessyou #21
    Hát tényleg elég pocsék film. Barátnőmmel néztük, de kábé fél óra után már előre megmondtuk minden jelenetnél, hogy pontosan mi fog történni, még a szöveget is jó eséllyel eltaláltuk. Egyedül a 20 perc látvány volt, amiért azt mondom, nem ment kárba a mozijegy, de ez nem menti meg. Szinte minden ziccert kihagytak ebben a filmben, a moralizálás meg csak ront a helyzeten, nem beszélve arról, hogy marhaság az egész sztori. Én azt mondom, ne nézzétek meg, hacsak nem vagytok rá nagyon kíváncsiak.
  • supi007 #20
    A 2012 nem volt nagyon jó film. Nekem 10/4. Mondjuk már mindegy mert a mozijegyet megvettem :)
  • ddt500 #19
    Amúgy már 450 milliónál jár a film. 550-600 meg lesz. Ez azért masszív nyereséget jelent. (Mondjuk a folytatásnak csekély az esélye.)
  • Barakukk #18
    Csupán azt akartam érzékeltetni, hogy nálunk mindössze két filmet néztek meg többen, de az tényleg helyesebb érvelés lett volna, ha azt nézzük, hogy nem folytatásként, feldolgozásként, előzményfilmként lett a harmadik legjobb. Önálló ötlettel rendelkező filmként pedig a legjobb.
    Amúgy én az életben nem néztem volna meg A végső állomást, ha nem 3D-ben megy. amúgy én úgy tudom, hogy két mozit minimum nyitottak a Jégkorszak 3D-vel egy időben, ezek Miskolc és Debrecen.
  • winnie #17
    akkor nem láttad a filmet. csekkoltam és az 1., a 4, az 5. és a 6. sem klisé.
  • Nonix #16
    2012-ben szinte nincs olyan jelenet ami nem klisé lenne.