MTI

Elhunyt Dargay Attila rajzfilmrendező

A Balázs Béla-díjas, érdemes és kiváló művészt, a Vuk, a Pom Pom meséi, a Lúdas Matyi, a Szaffi, Az erdő kapitánya és A nagy ho-ho-horgász alkotóját kedden érte a halál.

Életének 83. évében elhunyt Dargay Attila animációs filmrendező - tudatta a Magyar Filmművészek Szövetsége. A magyar animáció egyik megújítója volt, alkotásaiban a valós társadalmi viszonyok sajátos groteszk, karikatúra-szerű filmes nyelvi eszközökkel megjelenítése az animáció nagykorúsodásának jele volt - emelte ki méltatásában a filmművészek szövetsége. Mint kiemelték, a rendező humorát is kamatoztatta rajzfilmjeiben, szakmai elismerései mellett alkotásainak nézettségi mutatói is ezt igazolták. Történeteivel minden korosztályt meg tudott szólítani, megnevettetni. Szeretnivaló figurái, történetei a mai napig "élnek".

80. születésnapja előtt adott interjújában Dargay Attila elárulta: bár mindig azt az alkotást szerette legjobban, amelyen éppen dolgozott, szívéhez legközelebb a Vuk állt. Mezőnyéken született 1927-ben. 1945-től a Képzőművészeti Főiskolán tanult, de 1948-ban "osztályidegenként" kitették. 1951-ben a Nemzeti Színházhoz került díszletfestőnek, a rajzfilmgyártásba 1951-től kapcsolódott be. 1954-ig gyakornokként, 1954-től rajzfilmtervezőként, 1957-től rajzfilmrendezőként tevékenykedett a Pannónia Filmstúdióban.

Bár első önálló munkája, a hatvanas évek változásainak mintegy előfutára, a Ne hagyd magad emberke (1958) karikaturisztikus elemeivel, filozofikus gondolataival a felnőtteknek készült, szinte egész alkotói pályáján a gyermekekhez szólt. 1963-ban készült a Dióbél királyfi, 1970-ben a Rendhagyó történetek. Az 1967-es Variációk egy sárkányra című alkotását a felnőttek élvezhették, említésre méltók a Hajrá mozdony (1972), a Három nyúl (1973), a Visszajelzés (1977) című filmjei.

Dargay Attila rajzfilm sorozatai 1960-61-ben az Arthur, az angyallal kezdődtek. A Nepp Józseffel és Jankovics Marcellel készített számtalan Gusztáv-epizód (1965-1968) rendezőjeként a maga munkáját a főhős körül lábatlankodó valamilyen kis állattal tette felismerhetővé. Francia megrendelésre készített egy aktualizált La Fontaine meséi (1969-1970) sorozatot. További sorozatai a Vili és Bütyök (1969-1970), a Pom-Pom meséi (1978-1982) és A nagy ho-ho-horgász (1982).

Hallatlan népszerűségét több gyermekgeneráció előtt olyan egész estés rajzfilmjeivel érte el, mint a Lúdas Matyi (1976), amelynek Matyival egyenrangú, fontos főszereplője a csalafinta, gazdáját segítő liba, és még inkább az előbb részekként készült, majd egész estés filmmé összeállított Vuk (1981). A rajzfilm páratlan sikere a bevezető dal és az élelmes kis rókát megörökítő játékfigurák népszerűségében is megmutatkozott. További egész estés filmjei a Szaffi (1984) és Az erdő kapitánya (1987), keze nyomát őrzik a Dörmögő Dömötör gyermekújság, illetve mesekönyvek illusztrációi is.

Dargay Attilát munkássága elismeréséül 1968-ban Balázs Béla-díjjal tüntették ki, 1978-ban érdemes művész, 1983-ban kiváló művész lett. Az Ifjúsági Díjat 1981-ben, a Gyermekekért Díjat 1987-ben kapta meg, 1998-ban MSZOSZ-díjjal jutalmazták. Filmjeivel is számos díjat elhozott a különböző fesztiválokról, mint a Cannes-i I. díj (1957), a magyar díjak közül a Rövidfilmfesztivál I. díja (1961), a Játékfilmszemle rendezői (1982) és a Játékfilmszemle közönségdíja (1986). 2006-ban a Magyar Filmszemle Életmű-díjával tüntették ki.

Dargay Attilát a Magyar Filmművészek Szövetsége saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomoman182 #10
    jólenne már..
  • tomoman182 #9
    jólenne már..
  • Narxis #8
    Menj már innen.
  • winnie #7
    érdemes itt csekkolni,hogy az sg-n inkább jól vagy rossul használják.
  • winnie #6
    "
    Ugy halottam hogy idejekorán vonult vissza... ezt nagyon sajnálom "

    uhh, ez így nem lesz jó, már, ha nem arra gondolsz, hogy "épp jókor". az idejekorán azt jelent és nem azt, hogy "korán".

    és nem, nem vagyok nyelvtannáci, de ez szép kifejezés, érdemes tudni, mit jelent.

    (persze az egész úgy korrekt, ha hozzátesszük, hogy igenis használatos a szó a "korán" jelentésben is, itt egy érdekes olvasmány róla - ergó, ha szándékos volt, akkor nem szóltam.)
  • Chocho #5
    Nyugodjék békében!
  • Etinger #4
    R. I. P.

    Sajnálom hogy szegénynek látnia kellett egy Kis Vukot... mikor az IGAZI Vuk a kedvenc magyar mesémként maradt és marad meg...
  • Zaraki Kenpachi #3
    "Hát ez mi?? SEGÍÍTSÉÉÉG!! ELMEGY! ELMEGY A KÉMÉÉÉÉÉNY!
    majd:
    "Háhá! Legények! Vissza jött a kémény :D.

    DVD-n is meg van, sokszor megnézem, sajna a Szaffit nem találom sehol pedig az nagyon jó :D akár csak a többi meséje :D.
  • bladesoft #2
    RIP.
    Ugy halottam hogy idejekorán vonult vissza... ezt nagyon sajnálom , Ö munkái voltak azok a mesék amik még hosszú évek mulva is nézhető a gyerekeknek ajánlható lesz.
  • Novell #1
    Nyugodjék békében, a rajzfilmjei valóban mindenkihez szóltak és mindenki számára szórakoztatást nyújtott.