HENT hírlevél

Nem érdekes a minőség, ha ingyenes a tartalom?

A nemzeti futballszövetségeknek komoly és jelentős bevételük származik a közvetítési jogok értékesítéséből, ez az összeg azonban drasztikusan csökkenhet az interneten illegálisan terjesztett sportközvetítéseknek köszönhetően.

A szakértők szerint újabb mérföldkőhöz érkezett a sportközvetítések története a hétvégén megrendezésre kerülő Anglia - Ukrajna párharc kizárólagos online közvetítésével. A The Independent értesülései szerint ugyanis a közvetítési jogokat birtokló Kentaro a meccs kapcsán legkevesebb egymillió regisztrációra és online nézőre számít.

A kizárólagos online sugárzás kivételes, a közvetítési folyamat azonban nem. Naponta több ezer, akár millió focirajongó ül világszerte a számítógép előtt, hogy csapata aktuális mérkőzését nyomon kövesse. Ezeknek az online közvetítéseknek a jelentős része azonban nem legális, a műsorokat a közvetítési jogokat birtoklók engedélye nélkül terjesztik az interneten. Az ilyen illegálisan streamelt meccsek minősége a televíziós közvetítéshez képest rendkívül gyenge, ráadásul a kommentár a világ szinte bármelyik nyelvén szólhat. Ugyanakkor ezek a hiányosságok, ahogy a kalózkodás más formáinak esetében sem, úgy itt sem zavarják a nézőket, a lényeg számukra, hogy az "adás" ingyen van.

Az internetet az ingyenes tartalmak végtelen tárházának tekintő internetezők természetesen nem emelnek kifogást, a jelenség azonban komoly anyagi problémát is okozhat a nemzeti és nemzetközi sportszövetségek számára. A brit Premier League például közel 1 milliárd fontért értékesíti a mérkőzések televíziós közvetítési jogait, de az egyes meccseket a becslések szerint legkevesebb negyedmillió fő online nézi. Ha az internetes közvetítések minősége javul, azzal újabb nézőket vonhat el a legális platformoktól, amely viszont hamar a közvetítési bevételek drasztikus visszaeséséhez vezethet.

A problémára válaszul, a Premier League elindította a maga kalózkodás elleni programját, amelynek eredményeként a tavalyi szezonban több mint 1800, a mérkőzéseket illegálisan közvetítő weboldal ellen léptek föl. A film- és zeneipar képviselőivel együttműködve lobbizik a politikusoknál a probléma kezelése érdekében, valamint figyelemmel kíséri és támogatja a legújabb, a kalózkodás visszaszorítására irányuló informatikai módszerek alkalmazhatóságára vonatkozó kutatásokat. Mindemellett a szervezet igyekszik meggyőzni a hivatalos műsorszórókat, hogy az általuk közvetített meccseket saját weblapjukon online is sugározzák, azt remélve, hogy ezzel legális alternatívát kínálhatnak a streaming oldalak használói számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bippo #11
    Egyetértek azzal, amit mondasz, csak nem örülök neki, hogy így van.
    Mert amíg a diginek jó eredmény az is, ha a fél országban elérhető csatornán mutatja, addig a többi néző mit csinál?! Értem én, hogy ezzel akarják oda csábítani őket, de ez Magyarországon, ahol szinte csak hűségidővel vehetsz szolgáltatást, nem reális elvárás, hogy az emberek hipp-hopp váltanak.

  • Ulquiorra #10
    Ez alapján igen, rossz ember vagy. Ha nézni akarod akkor válts digire. Ennyi.A szolgáltatónak van joga "rinyálni", mert ő fizetett érte.
  • Ulquiorra #9
    Éppen hogy a nézettségért veszik meg, tehát a néző éppen hogy nincs leszarva. Azért veszi meg egy tv a közvetítési jogokat, hogy azt az ő csatornájukon és az ő reklámjaikkal nézzék. Csak éppen egy kábeles nincs ingyen mint monjuk a TV2 vagy az RTL klub.Olyan ez mint a mozi. Vagy fizetsz érte és látod jó minőségben vagy marad az illegális stream.
  • bippo #8
    Itt azzal van a baj, hogy _úgy_ adják oda a legtöbbet kínálónak a jogot, hogy a néző le van sz*rva magasról, utána meg megy a rinya, hogy a néző alternatív megoldásokat keres. Ez itt a baj.
  • winnie #7
    sírni a nézők sírnak, akik nem képesek elfogadni, hogy úgy fair, hogy az kapja a jogokat, aki többet ad érte.
  • Zombee #6
    Én, mint néző, leszarom ezt. De ne sírjon senki, hogy stream-en nézek valamit, ha csak a Digi hálózatában látható, miközben én nem digis vagyok. Én itt most rossz ember vagyok?
  • bippo #5
    Tőlem mutassa, elvégre ő kapta meg a jogokat. (De Te meg ne adj hülyeséget a számba!). Csak ne csodálkozzanak, hogy ha a nagy pénzhajhászás közben leszarják a nézőket, akkor lesznek olyan nézők, akiknek ez nem tetszik.
  • winnie #4
    "Amíg olyanok történnek, hogy egy fontos meccset egy adott TV szolgáltató saját csatornája mutatja csak, ne csodálkozzon senki, hogy csomóan neten nézik. "

    hadd mutassa már az, aki több pénzt ad érte, oké? ne sírjuk vissza kádárt.
  • Balintos #3
    ...vagy talán az a fontos nekik, hogy LEGYEN. Ha nem adja egyik TV sem, akkor inkább örüljenek neki hogy látom a reklámjaikat, még ha más módon nem is tudnak belőlem pénzt csinálni. Ha meg van gyenge minőségű stream pénzért, meg gyenge minőségű stream ingyen, ne csodálkozzanak ha nem őket választják.
  • TeDDyRuSh #2
    De bááázeg, a Magyar - Liverpoolt hol nézzem?