MTI

Betiltották Peter Jacksonék sci-fijét Nigériában

Betiltották a District 9 című, Peter Jackson produkciójában készült dél-afrikai sci-fit Nigériában; az ország vezetői szerint a nigériaiakat kannibálokként és gengszterekként ábrázoló film árt az országimázsnak.

A szegregáció és idegengyűlölet allegóriájának szánt District 9 egy Johannesburg melletti városnyi nyomornegyedben játszódik, ahová a Földre érkezett alieneket rekesztik el a világtól. A produkcióban megjelenő népcsoportok egyike sem tűnik fel rózsás színben, ám a nigériaiak különösen zokon vették, hogy őket csupa emberevő, bűnöző és prostituált képviseli a filmvásznon. Ráadásul kitalált vezetőjük neve is kísértetiesen hasonlít az egykori államfő nevéhez.

Az országimázs megváltoztatásán dolgozó kabinet információs minisztere kerek-perec kikérte magának, hogy kannibálként tüntessék fel őket. "Nincs ország, ahol ne lennének prostituáltak vagy bűnözők, de az országok többségében nincsenek kannibálok, és a mi országunkban sincsenek. Nem eszünk emberhúst, és ez egyszerűen elfogadhatatlan" - idézte a Reuters a politikust szerdai jelentésében. A tárca betiltatta a film vetítését a nigériai mozikban, és elkobozta az országba került kópiákat. Egyúttal a sci-fi producereit is felszólították, hogy vágják ki a filmből a nigériai utalásokat. Az ország legnagyobb mozihálózata - hangsúlyozva, hogy máskülönben ellenzi a cenzúrát - ebben a kérdésben feltétel nélkül a kormány mellé állt.

A minisztérium a Sony céget is bocsánatkérésre késztette, mivel egy PlayStation 3 reklámjában szintén a nigériaiak kárára viccelődött az internetes csalásokra célozva. A hirdetésben egy vásárló, aki a játékkonzol árát kérdezi, azt mondja: "nem lehet mindent elhinni, amit az interneten olvas az ember, hiszen akkor már rég nigériai milliomos lennék".

A nigériai vezetés márciusban indította el a Nigéria: jó emberek, nagyszerű ország elnevezésű kampányát, hogy kitörölje az országról kialakult képet, amely a "korrupció epicentrumaként" festette le. A District 9 című filmet csütörtöktől játsszák a magyar mozik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • johny777 #43
    Nemrég láttam két videót, az egyikben Afrika másik részéről Kenyából, ahol az embereket élve elégették, közben dobálták és verték őket. A másik videóban meg a turisták csodálkoznak, hogy elszenesedett hullákat találnak. Inkább megyek Szabolcsba nyaralni, mint Afrikába bárhova az hétszentség!
  • Nazir #42
    A magyar filmeket alapból nem szeretem. Vannak köztük jók, azokat meg is nézem de erre is csak akkor van esély ha látok valami plakátot vagy valameik ismi szól h ez vagy az baró film.
    A művészfilmek közűl még kevesebb van ami tetszik mind a magyar mind a kűlfőldi felhozatalból. Nem tudom h amiket felsoroltál mien kategóriába esnek de a címekből művészre aszociálok.
  • winnie #41
    "Hollywood mikor csinált újat utoljára?"

    múlt héten. pár napja.

    "Én vevő vagyok az újdonságra de biztos vagyok benne h nagyon nehéz kitalálni olyat amire nem mondják h koppintás. "

    butaság. rengeteg újdonság van, csak nem a transformers 2-t kell nézned, hanem a jó filmeket.

    és pláne hülyeség hollywoodra szűkíteni, hisz mindenkinek ugyanolyan nehéz újat kitalálni, nem?

    ott vannak a magyar premierek, melyiket láttad?: admirális? rózsaszín sajt? vérvonal? free rainer? pánikfalva? hitvallók ás ügynökök? megtört ölelések? persze egyik sem amerikai, de némelyik lehetne.
  • Nazir #40
    Hollywood mikor csinált újat utoljára? (tényleg érdekel) Mert minden filmre rá lehet mondani h ez innen lett lopva az meg onnan.
    Annyi filmen van már túl holiwad hogy már bazi nehéz újat kitalálni.
    Gondolom nem lehetetlen de minek gondolkodjanak ha egy rajzfilmből vagy játékból lehet csinálni sokszázmilliós bevételt a képregényekről nem is beszélve. D9/Függetlenség Napja, Cloverfield/Godzilla Becstelen Brigantik/Piszkos 12.......stb
    Én vevő vagyok az újdonságra de biztos vagyok benne h nagyon nehéz kitalálni olyat amire nem mondják h koppintás.
  • wolruf #39
    Cloverfieldet ne hozd fel kérlek példának, nem volt egy hatalmas nagy film (persze szerintem, legtöbb ismerősöm még csak meg sem nézte, a nevükben nem nyilatkozom). Teljesen egyértelmű, hogy vannak, akiknek nem tetszik. De Sci-fit mostanában ilyen közegben, ilyen tálalásban egyáltalán nem láthattunk. Az, hogy egy-két dolog ,,áthallásos'' benne, teljesen normális. Istenem, ha belegondolunk már minden, MINDEN másik filmből lehetne másolat. Ha csak az általad említett Cloverfield-et nézzük, akkor egy huszonakárhanyad másolata a régi japán filmeknek. A személyeskedésekkel ("tessék gondolkodni, elvégre azért van agyacskád") pedig vigyázz, a te bizonyítványodat mutatják, nagyobb nem leszel tőle.
  • algost #38
    Neked egyértelműen az év filmje lett kicsim, mert mást nem fogad be az agyad!
    Gondolom Almadovárról még nem hallottál,vagy Woody Allen-ről csak májköl béjről
    meg Tony Scott-ról és biztos a sok számítógépes játék is tök király, amivel két hamburger közt nyomatod a haverokkal...
  • algost #37
    Igen, de nem azért, mert kell ellenkező, hanem mert a film ahogy Caterian is írja:"A film humán oldala tele van baromságokkal" ráadásul tényleg nem elgondolkodtató...egy olyan rész sem volt benne, ahol egy picit is gondolkodni kelljen...Szerintem nézd meg a Cloverfield-et, aztán rájössz, miről másolták a D9-et. A doku sci-fi ahogy bejött, ott vége is volt, mert az ott jó volt és tökéletes...Nem hiszem, hogy mindig válaszokat kell kapnia a nézőnek egy filmben...tessék gondolkodni, elvégre azért van agyacskád
  • cateran #36
    Az a baj hogy tenyleg leragott csont..annyi a difi,hogy idegenek vannak benne...
    lasd:az erosebb elnyomja a gyengebbet (ez ismeros),a dollarmilliok tobbet ernek mint 1 emberelet (hat ez se ujdonsag)stb..
    A film human oldala tele van egbekialto baromsagokkal (az idegenek olyanok amilyenek)es sajna nem elgondolkodtato sci-fi,hanem huszadrangu akcio (mielott csipogna valaki,angliaban regesreg bemutattak...no en itt lattam)
    Ami elgondolkodtato sci-fi kategoria nalam,pl. Kamera altal homalyosan (Scanner Darkly)
  • Nazir #35
    Az a tök jó, hogy a héten mutatják be és itt már minden szarnak el van hordva a film. Aki lefikázta az biztos rengeteget költött a film megtekintésére.
    Ami ingyen van az szar ugye?
  • wolruf #34
    Szerinted :)
    Jó film volt ez... Rettenetesen jó. Ismeretségi körömben nem volt olyan, akinek ne tetszett volna. Itt is inkább azok vannak többségben, akiknek tetszett. Természetesen kell ellenző is. Ez vagy te :)