Szekeres Viktor

IMAX-mozi lehet az új Batman?

A napokban ismét hírekbe lehetett botlani az új Batman-filmmel kapcsolatban. Az egyiket a The Sun című mértékadó angol tabloid szállította, miszerint Megan Fox aláírt a Macskanő szerepére, de persze a hírt a forrása miatt senki nem vette komolyan. Azonban az IMAX-ről szóló találgatások érdekesek.

Az AintItCoolNews ugyanis arról adott hírt, hogy a Sötét lovag folytatása teljes egészében IMAX lehet. Mint azt tudjuk, a Dark Knight pár jelenetét Christopher Nolan IMAX-felszereléssel forgatta és többször is megjegyezte, hogy mennyire élvezte munkája azon részét, viszont a technikai feltételek miatt pár jelenetnél többet nem lehetett IMAX-re elkészíteni. Jelen találgatások szerint azonban Nolan azért is iktatott be megint egy "saját" filmet a két Batman közé, hogy ezen idő olyan új IMAX-kamerákat fejleszthessenek ki, melyek nagyobb szabadságot adnak a filmkészítőknek.

Persze mindez egyelőre csak pletyka, de azért érdemes eljátszani a gondolattal, hogy milyen lenne egy IMAX-es Batman, hogy ad-e az átlagembernek annyi pluszt egy IMAX-élmény, hogy több pénzt fizessenek érte. Hiszen míg a 3D-s filmeknél egyértelműen mindenki tapasztalja a bónuszt, az IMAX-produkciónál közel sem biztos, hogy hasonló lenne a reakció. Mindenesetre minden ki fog derülni az Avatar premierje után, hiszen az lesz az első nagyobb szabású, egész estés IMAX-mozi az utóbbi időben. (Természetesen a pár IMAX-es Transformers 2.-jelenetet nem számoljuk ide.)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gulyasandras #19
    Ezekre a hírekre gondoltam:

    kicsi imax

    imax?

    st

    hmm
  • totoro #18
    Ha jól tudom a technika nehézkessége már nem akadály. Cameron az Avatarhoz fejlesztette ki az új típusú, normál méretű IMAX kamerát.
  • moltam #17
    A magyarországi IMAX moziban a vászon 18m magas, és 24m széles, ezáltal az IMAX képaránya se a többi moziban megszokott. Emellett 70mm-es filmre veszik a jeleneteket, 9x nagyobb méretű egy képkocka mint a hagyományos, ezáltal lesz az óriási vásznon még tökéletesebb a kép. Ennek "köszönhetően" egy IMAX kamera súlya 100kg körül mozog, és maximum 3 percnyi anyagot lehet vele egyszerre felvenni, mire betelik a benne levő film. Tehát a forgatás vele sokkal bonylultabb, és drágább (Ezért is vesznek fel csak néhány jelenetet így. Eddig csak néhány természetfilmet vettek fel teljesen IMAX kamerákkal, ezek közül is alig pár 3D-s).
    A vászon természetesen nem ment össze, csak a nem IMAX-os jeleneteknél megváltozott a film képaránya, a szélesség maradt, de a magassága csökkent.
    Ha érdekel a téma, itt van 2 link, amit érdemes megnézni:
    http://www.imaxbudapest.hu/
    http://logout.hu/cikk/imax_maximum_3d/bevezetes.html
  • winnie #16
    nem tudom, mik a standardek.
  • winnie #15
    speciális imax-kópiák készültek, melyeket imax moziban mutattak be és gondolom azoknál a jeleneteknél ütősebb lett a felbontás. nem tudom, a technika nem erősségem.
  • Harkat 89 #14
    De akkor a TDK-ba az IMAX-os jelenetekenél megnőtt a vászon, többinél meg összement vagy mi?
  • gulyasandras #13
    Sok helyen éppen arra panaszkodnak, hogy az új imax-ok már lényegesen kisebbek a régieknél.
  • CaptainRumi #12
    nekem meg a éppen TDK vége tetszik a legjobban :D már vagy 100szor megnéztem, de mindig kiráz a hideg mikor megy a motoron, közben Oldman mondja: Because he is not a Hero. He's a silent guardian, a watchful protector, The Dark Knight! és elkezdődik a főcím :D
  • winnie #11
    röviden? nagyon nagy vásznat.
  • Harkat 89 #10
    Tudom hülye kérdés, de most mit nyújt pluszba az IMAX-es mozi? Mert én azt hittem az IMAX=3D-vel. (kicsit le vagyok maradva)