Szekeres Viktor

Tovább nő a magyar mozibevétel

Miután a gyengébbnek számító 2008-as évben sem nagyon csökkentek a mozis bevételek idehaza, várható volt, hogy 2009-ben növekedést fogunk tapasztalni, főleg, hogy egyre inkább elterjednek Magyarországon a 3D-s filmek.

Az első 5 hónapban a tavalyihoz képest 12%-kal emelkedett a mozis jegybevétel Magyarországon és Budapesten (köszönhetően a 3D-s termeknek meg az egyetlen IMAX-nek) a nézőszám is megnőtt majd 10%-kal. Negatív oldalon azt kell elkönyvelni, hogy az artmozik látogatottsága 2%-kal csökkent, de ez annak is betudható, hogy kevesebb újdonságot mutattak be a művészmozik, s némelyik nyitott a kommerszebb filmek felé is.

A növekedés főleg annak fényében számít pozitívumnak, hogy a hazai előadásszám csökkent, azonban a tavalyi átlagos termekre jutó nézőszám 16-ról 22 főre nőtt. Mindeközben az átlaghelyár csak két százalékkal, 1016 forintra növekedett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Etinger #13
    xD
  • gulyasandras #12
    "Nekem 3000 Ft sok egy otthoni filmnézésre."

    Én úgy hallottam, hogy ha megvettél egy dvd-t, akkor azt többször is lejátszhatod.

    Valaki világosítson már fel, mert nekem is jól jönne az infó!
  • vmiki88 #11
    régebben a premier DVD filmek kerültek 8000 Ft-ba, azért a manapság divatos 3000Ft már jóval elfogadhatóbb ár ahhoz képest
  • Gerygrey #10
    Nekem 3000 Ft sok egy otthoni filmnézésre. Mozira, pláne 3D-re lazán kiadok ennél többet is (2 személyre gondolkodás nélkül kifizettem 3600 Ft-ot a Jégkorszak 3 3D változatáért) mert az ad valami pluszt amit otthon nem kapok meg. Szerintem a mozi ár/érték aránya teljesen rendben van, DVD-n a premier filmnek kellene 1500 Ft-ba kerülnie.
  • winnie #9
    nem járok, ott a net:)

    ez a különbség kettőnk szemlélete között: te technikát veszel, én filmet. nyilván szentségtörés, de nekem még videókazettáim is vannak, amikről merek nézni filmet, a dvd-vel pláne nincs gondom. lelkiismeretfurdalás nélkül megnézem a kedvenceimet dvd-ről, nem gondolok arra, hogy kifut a technológia (sajnos nem vagyok technikaérzékeny, letöldeni sem hd-t meg 1080i-t töltök, elég a hdtv, a screener. és van egy olyan érzésem, hogy a legtöbben nem érzékenyek a minőségre)

    meg, mint írtam, aki pénzt feccöl, sokszor csak 2 óra esti szórakozást keres, utána el is adja a dvd-t. (vajon ők miért nem warezelnek, ha sokak szerint mindenki warezel?:)
  • winnie #8
    egy új film általában 2990, az áfaemelés után 3290, míg évi 6-7 kiemelt premier került a 3990-es kategóriába, főleg a gyerekfilmek, az animációk, mert azok kevésbé árérzékenyek.

    ", valaki ennyi pénzért egy napot dolgozik"

    valaki meg 1 órát. más meg egy hetet. sőt, olyan is van, aki nem dolgozik.

    valószínűleg a napi 4000-eseknek dvdlejátszójuk sincs. vagy, ha van, akkor nem kell minden filmet megvenni. évente kábé 3-6 olyan film kerül moziba, amire azt mondom, hogy dvd-n megvevős, de ha 10-20 lenne, én örülnék legjobban.

    azért a dvd, hiába terjedt el, még mindig luxuscikk valahol, nem kenyér-tej kategória. más kérdés, hogy a hülye is dvd-t vesz, csak ugye a hazai plebs filmet vesz estére, 3-4 darab 499-999-eset, mert még az is olcsóbb, mint a mozi. én mindig rémüldözve nézem az ilyen random vásárlásokat ("te zsiga, karesz azt mondta, hogy ez jó. megnézzük ma este?"), de ez jellemző inkább.
  • avman #7
    jobb helyre jársz mint mi, ezek szerint.
    ár/érték arányát tekintve 3 számjegy felett minden dvd kidobott pénz. öreg, lassacskán kifutó technológia, feleslegesnek tartok pénzt belefeccölni. 999-ig meg gyakorta a minősége miatt.
    éljenek az alig létező digitális tartalmak.
  • sandor8206 #6
    drágák! egy új film 4000 Ft (2DVD-nagy nevek), valaki ennyi pénzért egy napot dolgozik
  • winnie #5
    "az uj filmek meg mindig dragak."

    amikor legutóbb voltam boltban, abszlút nem voltak drágák. teljesen jó árban vannak.
  • Gabesz84 #4
    A dvd mint olyan, egy elavult technologia, ennek ellenere az uj filmek meg mindig dragak. A regiekrol most ne beszeljunk, lattam en mar nem olvashato tescos gyari lemezt... Nemelyik ilyen gazdasagos lemez kepminosege is alulrol surolja a VHS-t.
    A blu-ray meg 6-8k, az is tul draga. Akkor mar inkabb letoltom, nagysagrendileg ugyanazt a kepminoseget kapom a HD ripekbol is, meg itthon a letoltes ugyis legalis, elvegre azert fizetunk az ures lemezekre sarcot az artisjus nevu tolvaj bandanak (mar aki nem a szomszedoktol szerzi be).
    Moziba persze megyek, az teljesen mas, nincs otthon sem 10 meteres vasznam, sem olyan hangrendszerem, a 3D-s vetitesrol meg mar ne is beszeljunk :)