Szekeres Viktor

Itthon nem kap IMAX-támogatást a Transformers 2

Egy ideig lehetett reménykedni, de pár napja sajnos biztosra vehető, hogy a Transformers: A bukottak bosszúja csak "szimpla" kópiákon kerül idehaza mozis forgalmazásba. Az okok bármennyire is sajnálatosak, azonban teljesen érthetőek.

Rajongók között jó ideje beszédtéma, hogy a Sötét lovaghoz hasonlóan forgatásain IMAX-kamerákat használó Transformers-folytatás vajon kap-e idehaza is IMAX- támogatást. Mint azt márt írtuk, Amerikában exkluzívan 4 hétig szinte csak Transformerst lehet majd nézni, ami többek között az új Harry Potter-film IMAX-premierjét is eltolta pár nappal.

Mivel, a Harry Potterrel ellentétben a Transformers: A bukottak bosszújából csak 2D-s IMAX-verzió készül, ezért némi számolgatás után a forgalmazó úgy döntött, hogy a hazai premier nem lenne túl rentábilis, hiszen magának a kópiának is igen nagy a költsége, s a film sem tudná igazán kifutni magát, hiszen nem sokkal a premier után érkezik a Harry Potter is az IMAX-moziba. (Az IMAX-kópiájú filmek tudniillik jóval lassabban futnak ki a mozikból, hétről hétre kisebb mértékben csökken a rájuk eső nézőszám, így hosszabb kifutási idő alatt termelik meg a nyereséget.)

A film hazai premier június 24-én szerdán lesz, tehát nem a megszokott csütörtöki bemutatónapon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • BaliBoy #14
  Dark Knight, Transformers...
 • winnie #13
  többes szám?
 • BaliBoy #12
  Amíg ilyen filmek nem jönnek az IMAX-be addig továbbra sem teszem be oda a lábam.
 • Inquisitor #11
  "Trükk, mert ha elmozdítod a fejed, akkor nem változik a kép,..."
  Ööö, miért IMAX-ban holovetítő van?

  Amúgy a az egykaptafás vagy szinvonalon aluli, de marhára 3D-s alkotásokkal (főleg animációk) tele a padlás.

  FoodLFG - Hát láttam már jó pár filmet, ahol a hang nagyon nagyon fontos volt, pl. az Ötödik Elemben (na jah, nem egy túl sokat dumálós) minden csosszanásnak, pici hangeffektnek meg volt a maga jelentőssége. Nem a 2x is elszabott magyar elkeverésre gondolok persze. Vagy a Ghosthound c. anime sorozatban, pedig az "csak" egy TV-s anime sorozat.
 • FoodLFG #10
  Nem értem, hogy miért lenne azzal a mondattal baj.
  Hagyományos 3D moziban eddig 2 db filmet láttam. Mindkettő B-kat volt, így örülnék valami minőségibbnek is (pl pixartól). De egyébként semmi bajom a hagyományos 3D-vel.

  A sztori nekem is fontos, fontosabb, mint a technika, de attól még nem lesz felesleges a 3D hosszabb idő után. Már csak azért sem, mert azt a látványt nem kapom meg otthon, vagy sima moziban.
  IMAX-ot pedig majd megnézem, biztos vagyok benne, hogy tetszeni fog.

  Egyébként nekem a moziban nem csak a kép fontos, hanem a hang is. Ezért sem szeretek beszélgetős filmeket, vagy lájtos vígjátékokat nézni moziban, mert azok készítői nem fektetnek annyi energiát a térhatásba. Mondjuk nehéz is lenne a hanggal trükközni ott, ahol csak kb 2,3 ember beszélget és ennyiből áll a film..
 • winnie #9
  úgy értem, hogy..., izé, szóval afféle gimmick. elsőre, meg másodikra érdekes, hogy kinyúlnak a vászonból, de nem biztos, hogy a 20. másfél órás 3D-mozifilm annyi pluszt ad, ha csak a technikát nézzük és nem a sztorit.

  mert cameron újat akat, ez tény, de az animációk, a horrorok, _gondolom_ egy kaptafára készülnek. (mondom ezt úgy, hogy én speciel minden 3D-s filmért odavoltam eddig.)
 • dav #8
  Trükk, mert ha elmozdítod a fejed, akkor nem változik a kép, nem tudsz benézni a tárgyak mögé. Ráadásul a nem IMAX 3D-nél a vászon kis mérete eléggé behatárolja a 3D-s tér méretét, a közeli dolgok egyszerűen le vannak vágva, ami sokat ront az élményen.
 • Inquisitor #7
  "Ha már IMAX, akkor legyen már 3D-s is.."

  Ez már a Avatar film topikjában is irritált: Van ám az IMAX-on kívűl több más 3D formátum, még ha nem is éppen "körkörös". IMAX moziból van 1 vagy 2 itthon, 3D vetítő terem meg vagy tucatnyi.

  Winnie, mitől lenne a 3D csak "trükk"??? Ha van két független kép a két szemednek azt térben látod, és kész. Ennek minőségi kidolgozása meg folyamatosan fejlődik. Ráadásul az új filmek használni fogják Cameron szaki új saját tervezésű 3D felvételi rendszerét.
 • FoodLFG #6
  Nem tudom megmondani, mert még nem jártam IMAX moziban.
  Viszont úgy vagyok vele, hogy ha a legmodernebb moziba megyek, ami 3D-t is tud, akkor már inkább legyen 3D-s is.
  Egyébként sok más tényező is van, ami miatt ezt nem olyan egyszerű eldönteni. pl jegyárak különbsége, milyen filmet adnak, milyen hosszú a film..

  Ha ugyanazt a jó filmet adják ugyanannyiért, akkor valószínűleg mindkettő megnézem. >:D - najó az IMAX lehet kicsit drágább is. :P
 • winnie #5
  nem mintha a kettő együtt járna, de inkább imax, mint 3d, nem?

  mármint arra célzok, hogy a 3d csak egy trükk, ami idővel nem tud újat mutatni, viszont imax-kamerás filmek hihetetlen látványt tudnak nyújtani.