Szekeres Viktor

Keresik a legjobb magyar középiskolás filmest

Egyre többet hallani egy film negatív értékelésénél az elvakult rajongók részéről, a "ha nem tetszik, csinálj jobbat, de addig is kuss!", ami meglehetősen furcsán hangozna édesanyánk szájából, amikor az ebédet teszi le elénk az asztalra. Most itt a lehetőség mindenki előtt, hogy jobbat csináljon.

2009 áprilisában kerül megrendezésre az 5. Országos Középiskolai Filmszemle, ahova a szervezők fiatal kezdő filmesek alkotásait várják több kategóriában. A filmes pályázatokat neves zsűri értékeli, a szemle fővédnöke és a zsűri elnöke Jancsó Miklós. A fesztivál alatt workshopokat is tartanak a közönség számára, ahol megismerkedhetnek a filmes rendezés eszközeivel, módszereivel.

Az eseményre magyarországi és határon túli középiskolák diákjai pályázhatnak nevezési díj nélkül rövidfilm, dokumentumfilm, reklámfilm vagy megadott forgatókönyv (a szkriptet innen lehet letölteni) megfilmesítése kategóriákban, s a pályázatnak tartalmaznia kell egy maximum 20 perces, magyar nyelvű filmet DV cam, mini DV, DVD (MPEG II.) formátumban, tehát sufni AVI-k és WMV-k nem jöhetnek szóba. A pályázati adatlapot a filmszemle honlapján lehet kitölteni.

A pályázat első helyezettjei 50 ezer forint díjazásban részesülnek, mint ahogy a közönségdíjas munka is ennyit nyerhet meg. A szemle április 17-19-ig fog tartani, helyszíne a budapesti Káldor Miklós kollégium lesz (1022, Felvinci út 8.), minden egyéb ügyes-bajos kérdést a [email protected] mailcímre lehet irányítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • aniMATor #7
    Üdv, kedves papyszabi. A Memento c. film készítője vagyok, és szeretnék reagálni néhány felvetésedre. Először is tévesen adtad meg a kategóriáknak a neveit (eredetileg: rövidfilm, dokumentumfilm, videoklip, mobiltelefonfilm, forgatókönyv). Emlékeim szerint forgatókönyv kategóriában azért nem díjaztak, mert a srcipt-ek kivitelezhetetlenek voltak. Ugyanis annak a kategóriának az volt a lényege, hogy ott helyben le lehetett volna forgatni az ötletet... és ezek az ötletek, ismétlem: KIVITELEZHETETLENEK voltak, adott körülmények között.
    A zsűri pedig profi filmesekből állt, és fog állni az idei szemlén is. (Lásd a 2009-es meghívottak: http://www.youtube.com/watch?v=Z7LZFge0Y_Q)
    Gratulációdat köszönöm. Bár nem értem, hogy minek gratulálsz, ha nem hiszed el, hogy én csináltam a filmemet :D
    Egyébként frankón felkészültem, még forgatókönyvet, storyboardot és figuraterveket is csináltam. Ha érdekel, elküldhetem, nem probléma. Ja, és újabb pontatlanságot vettem észre a hozzászólásodban, ugyanis a filmem nem animé, azt a japán rajzfilmekre szokták mondani, amit én csináltam, az vegyes technikával készült animáció.
    Idén "mellesleg" forgatókönyv megfilmesítése kategória is van, ha már az írás nem jött be.
  • Tetsuo #6
    Ha Jancso a zelnok, akkor jo pont a meztelenkedes!
  • simi09 #5
    Attól még, hogy egy zsűri nem a neked elfogadható, kedvező döntést hozta (nem nyert a forgatókönyved) a szemle, a színvonal, és maga az egész rendezvény lehet jó, élvezetes, tanulságos és szórakoztató. Melyik szemlén találkozol olyan nevekkel egy hétvége alatt mint Jancsó Miklós, Rudolf Péter, Mundruczó Kornél, Salamon András? Akik olyan előadásokat tartanak a filmezésről, értékelik szakmai szempontok alapján a beérkezett filmeket, amelyek kifejezetten, kezdő filmeseknek tartanak? Szerintem sehol.. A zsűri a döntését indokolta, számos érvvel, nem szó nélkül hirdette ki a nyertes filmeket. És nem azért nem hoztak ki kategóriánkénti nyertest mert "főként csak filmeket küldtek be", hanem mert a többi kategóriában szerintük NEM volt díjazható alkotás. De ezt is elmondták. A vereséget el kell fogadni, és nem ez alapján értékelni egy egész szemlét..
  • papyszabi #4
    Országos Középiskolai Filmszemle = nagy rakás ürülékhalmaz. A színvonal 0. Tavaly több kategóriában lehetett jelentkezni(forgatóköny, film, mobilfilm, anim), de mivel főként csak filmeket küldtek be, a zsűri úgy döntött, hogy egyenrangú félként versenyezteti a forgatókönyveket a filmekkel, stb. "Profi" filmesektől ilyet!? Hogy kellhet versenyre egy "ötlet" a kész ténnyel. Akárhogy is az, hogy le van írva valami, közel sem adja vissza ugyan azt a hatást, mintha látjuk képekben. Meg verseny közben megmásítani a szabályokat. Olyan mintha F1 verseny közben a pilóták fülére mondanák az új szabályokat 10 percenként. Mi lenne belőle? Káosz. A tavalyi nyertesnek meg gratula. Bár szerintem köze nem volt a film elkészítéséhez. Túl profi. Ha látta valaki akkor tudja miről beszélek. Egy ilyen szintű animét megtervezni sem könnyű, nem hogy megcsinálni. Egy középiskolás ennyire felkészült és ennyire tudatos nem lehet, filmes háttér nélkül. Akit komolyan érdekel a film az nevezzen egy komolyabb film, vagy anim szemlére. Többet tanulhat belőle.
  • Harkat 89 #3
    De miért csak középiskolásoknak lehet pályázni? Egyetemista is alkothat jót. Vagy ha beiratkozok valami középsuliba ötödévre azt is elfogadják?
  • daswalker #2
    "ha nem tetszik, csinálj jobbat, de addig is kuss!" - a lehető legnagyobb baromság, ami csak létezik.
    Egy egyszerű példa.
    A Trabant napjainkban egy sz@r autónak számít, nincs mit szépíteni rajta, ezt mindenki tudja. Ennek ellenére nem tudom, hogy hány ember tudna a semmiből összerakni egy Trabantot.

    Nem kell zenésznek lenni ahhoz, hogy megmondd egy zenéről, hogy ez bizony egy kalap sz@rt se ér.

    Nem kell jónak lenni valamiben ahhoz, hogy el tudd dönteni valamiről, hogy jó-e, vagy nem, mert nem magadhoz viszonyítasz, hanem azokhoz, akik jók benne.
  • Etinger #1
    Na ez a cikk tetszett!!!! :D:D