Szekeres Viktor

Itthon is újra mozikba kerül a Sötét lovag

Amerikában a Sötét lovag az Oscar-jelölés(eke)t megelőlegezendő ismét mozikba kerül, hogy a Warner még egy kis pénzmagot lásson minden idők második legnagyobb amerikai bevételét termelő filmből, de kiderült, hogy itthon is lesz SL-újrapremier.

Az efféle másodszori bemutatókat csak a meglepetésfilmek érik meg, hiszen általában egy film bevételei az Oscar-jelölések kihirdetése után ugrásszerűen megnőnek. A decemberben bemutatott, direkt az Oscarra készített filmek ilyenkor szoktak növelni a kópiaszámon, hogy az ingyen hírverés hatására még többen tekinthessék meg a sok Oscarra jelölt alkotásokat.

Azonban míg ezt az év végi filmek minden további nélkül megtehetik, az év első felében, háromnegyedében bemutatott filmek sokkal nehezebb tudják lefölözni a nominációk által hozott hasznot, hiszen a nem Oscarra gyártott mozifilmek zöme februárra már rég kikerül a mozikból, sőt sokszor DVD-n is megjelenik. Ilyenkor, mint a Gladiátornál vagy a Sötét lovag esetében egy limitált időszakra szóló újrapremier keretében a legnagyobb rajongók és a DVD-t megvenni nem szándékozók még egyszer utoljára megnézhetik a szóban forgó filmet.

Nálunk a hasonló húzás meglehetősen ritka, hiszen egy Oscar-jelölés sem hoz számottevő növekedést a bevételben, főleg, hogy a legtöbb Oscar-esélyes film a nominációk kihirdetése után (de a díjak odaítélése előtt) kerül mozikba. Épp ezért tiszteletreméltó és meglepő gesztus az Intercomtól, hogy a tavalyi év idehaza nyolcadik legsikeresebb filmje, a Sötét lovag február 12-től ismét látható lesz a hazai mozikban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)