Szekeres Viktor

Egy Oscart már bukott a Sötét lovag

Meglehetősen ritka, hogy kommersz film eséllyel induljon az Oscarért folytatott versenyben, az pedig még ritkább, hogy egy nem díjszezonban bemutatott filmet tartsanak esélyesnek az aranyszobrocskára.

Persze még nem tudni, hogy az Akadémia fel fog-e figyelni a filmre, vagy csak esetleg Heath Ledger teljesítményét fogja jelöléssel honorálni, de a Sötét lovag már így is olyan nagyságok mellé lépett fel, mint a Titanic, a Gyűrűk ura 3, vagy a Gladiátor, mely filmek az óriási közönségsikert tudták kombinálni a kritikai elismeréssel.


Azonban az már biztos, hogy a film zenéje nem kapja meg a legnagyobb filmes elismerést, mivel Hans Zimmer és James Newton Howard zenéjét kizárták a küzdelemből - akárcsak 2005-ben a Batman: Kezdődik! esetében.

Az ok prózai, a film hivatalos irataiban ugyanis 5 név van feltüntetve zeneszerző címszó alatt (bizonyos anyagi okokból kifolyólag) és hiába ismerte el a többi, zeneszerzőként feltüntetett szakember, hogy a zene jórészt Zimmer és Howard munkája, bizonyos dokumentumok szerint a duó mindössze az anyag 2/3-ért felelt az előírt 70% helyett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • isthun #12
    Azért kíváncsi lennék 1 olyan listára is,amely olyan filmekről szól amit a közönség elismert,még sem díjazták agyon Oscarral vagy mással!Amúgy a film jó volt...!
  • Reg5 #11
    Jaja, egyetértek.
  • snorbi #10
    Egyetértek.
    Bár mi vagyunk a kisebbség :)
  • nessboth #9
    Imádom a sötét lovagot, de Hans Zimmer zenéjétől nem voltam elájúlva. Túlságosan egy sémára készült az egész. 2 alapot szólaltatot meg benne, a tipikus "sötét lovag" zenét és a torzult Joker elmét. Ezeket mártotta bele különböző tempókba.
  • Zocsi #8
    Hát sok negatív kritikát fel lehet hozni ellene, de vannak benne igen erős dolgok is - főleg színészi alakítás terén (és itt nem csak Ledger-re gondolok, hanem pl. Eckhart-ra).
    A másik (egyébként én is csak 1* láttam eddig, moziban anno), hogy a DK tipikusan egy olyan film volt nekem, ami alatt nem unatkoztam. Tehát minden jelenet le tudott kötni.
  • tommyg #7
    máig nem értem miért olyan jó ez a film...jó 1x meglehet nézni de semmi több
  • CaptainRumi #6
    Hát pedig ha valami megérdemli az oscart, akkor az a Sötét lovag zenéje....
    nem kevés szerepe volt a zenének az izgalom fokozásában...
  • Narxis #5
    Nem az.
  • Zocsi #4
    Nézd meg, jó film!

    cikkhez: Hát ez szívás, de felteszem a duo tisztában volt a szerzői jogok következményeivel, amikor 5-öd magukkal vállalták a nemes feladatot.
  • kriszwells #3
    Filmet nem láttam még... Hans egyik személyes kedvencem, de Newton Howard is. a film zenéje megvan, az tetszik. Elég jól szól benne a basszus.... Végül is díj ide oda, a lényeg, hogy jó legyen.