SG.hu

A Lorna csendje kapta az Európai Parlament filmdíját

Mundruczó Kornél, a Lux-díj döntőjébe jutott magyar film, a Delta rendezője és Tóth Orsi, a film főszereplője is részt vett az EP strasbourgi október 22-ei plenáris ülésén, ahol átadták az Európai Parlament idei filmdíját. A Lux-díjat végül Jean-Pierre és Luc Dardenne alkotása, a Lorna csendje nyerte.

Az EP idén második alkalommal ítélte oda filmdíját. A három döntőbe jutott film: a Delta (Mundruczó Kornél rendezésében, magyar-német koprodukcióban), a Lorna csendje (Jean-Pierre és Luc Dardenne rendezésében, belga-angol-francia-olasz koprodukcióban), és a cseh Havel polgár (Miroslav Janek és Pavel Koutecký rendezésében).

A három filmet tíz jelöltből választotta ki egy tizenhét tagú, producereket, filmforgalmazókat, fesztiváligazgatókat, illetve kritikusokat tömörítő független zsűri. A versenyben olyan alkotások vehettek részt, amelyek az európai értékek egyetemességét, az európai kultúra sokszínűségét jelenítik meg, illetve betekintést nyújtanak Európa építésének folyamatába.

A díjátadáson Hans-Gert Pöttering, az EP elnöke azt mondta, az Európai Parlament számára a kultúra mindig is kiemelt szerepet játszott. "A díj segítségével európai társadalmi kérdések juthatnak el az összes európai ország mozijába" - tette hozzá az elnök.

A Lux-díj célja az európai filmkészítés támogatása, az európai filmek forgalmazásának megkönnyítése és a nyelvi korlátok leküzdése, melyek gyakran megakadályozzák, hogy az európai filmek széles körben eljussanak a nézőkhöz. A nyertes filmet ezért az EU mind a 23 hivatalos nyelvén feliratozzák majd a mintegy 87 ezer eurónyi értékű első díj részeként.

2007-ben Fatih Akin A másik oldalon című alkotása nyerte el a Lux-díjat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!