Szekeres Viktor

Japánnak túl sötét a Sötét lovag

Ahogy az várható volt, Japánban a Sötét lovag nem tudott bankot robbantani, semmilyen rekordot nem döntött. Ami meglepő azonban, hogy még a Batman: Kezdődik! teljesítményét is alulmúlta.

Japánban, akárcsak nálunk, némi késéssel, augusztus első teljes hetén mutatták be a Sötét lovagot (Németországban például csak múlt héten) és az idei év legnagyobb kasszasikere mindössze egy aprócska pukkanásra volt képes a szigetországban. Míg Christopher Nolan első Batman-filmje csak nyitóhétvégéjén 14 millió dollárt jövedelmezett (jenről átszámítva), addig a folytatás az első 3 hét alatt mindössze 8,7 milliót. Ezt a japán kritikusok azzal indokolják, hogy az ország lakóit nem izgatja a hype és kevésbé vevők az ilyen pesszimista hangulatú filmekre.

Persze siessünk azt is megemlíteni, hogy Japánban, ha megnézzük a 2008-as bevételi listákat, akkor bizony szinte mindig japán film tartózkodott az élen. Idén a Narnia 2 két hétig vezetett listát, míg a Cloverfield, a Bűbáj, a Legenda vagyok és az Arany iránytű egy-egy hétig. Az év Japánban legsikeresebb amerikai filmje, az Indiana Jones 46 millió dollárnál tart.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gyik gyuri #52
    láttam a filmet nekem teccet és nem is vot annyira sötét
  • sandor8206 #50
    ki írta, hogy gond. Pont + írtam le, hogy nem véletlen az, hogy az az ország hol tart és miért inkább a hazai, meg persze azt szeretik.
  • DarkEvilPiccolo #49
    És ezzel mi a gond? Jól nyomják a japcsik. Ha tehetném szívesen kiköltöznék Japánba.
  • sandor8206 #48
    annyit a japánokról, hogy a hazait részesítik előnyben erre a legjobb példa, van náluk olyan hogy különböző cégek, megállapodást kötnek egymással, mintha haverok lennének (tehát az autógyártó a nagybani fagyiárussal), és valamikor a 80 években történt, hogy a mazda nagy bajban volt, erre a többi "haveri" cég kiadta a dolgozoinak, hogy ha autót vesznek mazdát vegyenek, mert így szolgálják a saját cég és az ország érdekeit is, ennyit a japán mentalitásról. A mazda megmenekült.
  • Hoz_Hun #47
    Jaja, pontosan. Egyetértek.
  • DarkEvilPiccolo #46
    "A sorozatokban játszó színészek nagyobb sztárok, mint a mozi filmekben játszók"
    Hát persze, mert meglehetősen kevés mozi filmjük van, míg TV sorozatuk annyi mint a szemét. Nem nagyon van keret a csilli-villi-durr-bele-bumm mozi filmekre. Ezért is csinálják a rengeteg animét. A filmek "helyett" is csinálják őket. Sokkal kissebb a költségvetésük mint a mozi filmeknek. A lájveksön TV szériáknak úgy szintén.
  • Hoz_Hun #45
    Názd meg az Insutóru (Ueto Aya), vagy a Kage no tsuki (Kuriyama Chiaki). Azok inkább a tipikussak.
  • Hoz_Hun #44
    Azért ehhez ismerni kell a Japánokat. Ami ott bejön a nagytöbbségnek az európai szemmel háááát... és vica-verza. És most nem azokra a produkciókra kell gondolni, ami ide eljut, mert az csak a jéghegy csúcsa. Ráadásul ott a mozi kevésbé nagy cucc ők TVz-nek és saját produkciókat néznek. A sorozatokban játszó színészek nagyobb sztárok, mint a mozi filmekben játszók. Szóval azon nem kell csodálkozni hogy a Japánok saját produkciót részesítik előnyben, mert ez minden területre igaz náluk.
  • JungleGeorge #43
    Szerintem meg a Machine Girl is egy nagyon jo tipikusan japan film.
  • DarkEvilPiccolo #42
    Úgy tudom, hogy az Afro Samurai is pl. hatalmas rajongásnak örvend japánba annak ellenére, hogy az közös munka szóval amcsik és a japcsik közösen csinálták. Annyira sikeres lett japánban, hogy a rajongók kérésére jön neki a 2. "évada", pedig az is iszonyatosan elborult cucc szerintem. Meg még lehetne sorolni pár ilyesmit. A Ghost in the Shell-ek is sikeresek voltak nem kicsit, de eljárt felettük az idő, ezért nem vezetnek már semmilyen toplistát. A 20. hely az nagyon jónak számít.