MTI

Heath Ledgernek posztumusz Oscart hozhat Joker

"Úgy érzem, nevezni fogják, nagyon meglepődnék, ha nem ő nyerné az Oscar-díjat" - jósolta Sir Michael Caine fiatalon elhunyt kollégájával, Heath Ledgerrel kapcsolatban A sötét lovag New York-i díszbemutatóján.

Christopher Nolan Batman-folytatásában olyan elementáris erővel játssza Joker figuráját, hogy a hollywoodi szakma már széltében-hosszában beszéli: Ledger lehetne a hetedik olyan színész az Oscar-históriában, aki posztumusz kerül fel az akadémiai díjra jelöltek listájára. "Heath olyan ikonikus gonoszt teremtett, aki sokáig fennmarad, és természetesen nagyon szeretném, ha díjat kapna érte. Ebben a filmben tanúi lehetünk a tehetségének és ünnepelhetjük. Ami még jöhet, az csak a ráadás" - fogalmazta meg Christian Bale is, aki Joker ellenfelét, Batmant alakítja.

A szuperhősmozik persze nem tipikusan azok a filmek, amikért Oscart szoktak osztogatni. A január 22-én véletlen gyógyszertúladagolás miatt 28 esztendős korában távozott színész azonban sokak szerint esélyes arra, hogy az Amerikai Filmakadémia díjának történetében másodikként kapja meg halála után a legrangosabb hollywoodi kitüntetést.


Peter Finch volt eddig az egyetlen, aki posztumusz Oscarhoz jutott: 1977-ben, halála után két hónappal kapta meg a legjobb színész díját a Hálózat főhősének alakításáért. A színész a harmincas évek végén kezdte karrierjét, s 1959-ben BAFTA-díjra jelölték Az apáca története Fortunati doktorának megformálásáért. (Partnere Audrey Hepburn meg is kapta a brit filmdíjat.) Fred Zinnemann után is nagy rendezőkkel (Robert Aldrich, John Schlesinger) és sztárokkal dolgozott, de az igazi szakmai elismerést csak éppen a Sidney Lumettel készített utolsó munkájáért, a könyörtelen és számító médiavilágot ábrázoló Hálózat-beli szerepéért kapta meg.

Rajta kívül James Deant kétszer is jelölték Oscarra a halála után: az 1955-ös Édentől Keletre és egy évvel később az Óriás című filmért. Spencer Tracey 1967-ben a Találd ki, ki jön ma vacsorára, Ralph Richarson 1984-ben a Greystoke - Tarzan, a majmok ura és Massimo Troisi 1995-ben a Neruda postása című produkcióért kapott Oscar-jelölést. Egyetlen színésznőként a legendás Jeanne Eagels sorolható a posztumusz-díjra jelöltek közé, akit 1929-ben vettek fel a listára a The Letter című filmmel. Ők öten azonban holtukban nem nyerték el a szobrot.

"Talán ő lesz az első színész Peter Finch óta. Talán mégis megnyeri ezt az átkozott dolgot" - fakadt ki Gary Oldman. "Nem láttam még ilyen gonoszt vagy rosszfiút, mint ő, mióta Dennis Hopper eljátszotta Frank Booth-t a Kék bársonyban - még Hannibal Lecteren is túltett" - magyarázta a színész, aki Jim Gordon zsarut alakítja a Batman-folytatásban. A Rolling Stone magazin mérvadó filmkritikusa, Peter Travers már június végi recenziójában felvetette, hogy gondolkodás nélkül csatlakozna egy mozgalomhoz, amelynek célja az lenne, hogy Finch után Ledger legyen a következő holtában díjazott Oscaros. Mint írta, a színész Joker-ábrázolása "őrülten-eszeveszetten-lángolóan briliáns".

Ledger korábbi szerepei között egy sem volt a Jokerhez fogható. Még rajongóit is meglepte Nolan választása, Jack Nicholson emlékezetes szerepéhez (amelyért Arany Glóbusszal jutalmazták) túl fiatalnak gondolták a sztárt. "Olyan gonoszt akartunk alkotni, aki ikonikus és rettenetes, ugyanakkor érezhetően emberi" - emlékezett vissza Nolan elismerően szólva róla, hogy Ledger "nagyon érdekes módon" valósította meg az elképzelését, és megjósolta, hogy a közönséget le fogja nyűgözni az előadása. A rendező ugyanakkor kitért az Oscaros találgatósdi elől, és helyette inkább színésze kivételes alakítását dicsérte.


Ledger három éve már nagyon közel került a filmakadémia díjához, amikor a Brokeback Mountain - Túl a barátságon című Ang Lee-produkcióval bekerült a legjobb színész díjának öt nevezettje közé. A meleg cowboytörténettel felkeltette a szakma figyelmét, és sokak elismerését kivívta. Tragikusan hirtelen halála megrázta Hollywoodot, és egy kicsit mitikus figurává nemesítette.

Egy józanabb értékelés szerint azonban "az a tény, hogy eddig csupán egyetlen színész nyert Oscart a sírból, arra utal, hogy az Oscar szempontjából aki halott, az halott. Talán azért, mert az Oscar a nagy egymásra borulásokról szól. És senki sem akar egy holtat a keblére ölelni" - jegyezte meg a TheEnvelope.com szerzője. Az is árnyalja a kérdést, hogy az aranyozott trófeát zömmel pozitív, de legalább is szimpatikus hősöknek osztják a filmakadémia szavazói, s a velejéig romlott Joker nem éppen ebbe a kategóriába illik. Az esélyeket pedig tovább csökkenti az akcióműfajra nyomott stigma.

Persze akadnak ellenpéldák is: Anthony Hopkins kannibál pszichopatája vagy Kathy Bates írókínzó ápolónője és Charlize Theron rémes sorozatgyilkosa, sőt Forest Whitaker brutális diktátora is maga mellé tudta állítani a szavazókat, akárcsak idén Javier Bardem, a Nem vénnek való vidék bérgyilkosa. Az Oscarról döntők mélyen tisztelik azokat a színészeket, akik elvállalják és teljes odaadással el is játsszák a sötétebb szerepeket - latolgatta egy amerikai online mozijegyárusító oldal szerkesztője.

A sötét lovag mögött álló Warner Bros. filmstúdió vezetői sohasem fukarkodtak Ledger méltatásával, de eddig óvatosan kerülték az Oscar-témát. Nyilván nem szerették volna, ha úgy tűnne, mintha a színész halálából bármilyen módon hasznot akartak volna húzni. Ám a bemutató sikere döbbenetes: az első hét végén 150 millió dollár (22 milliárd forint) bevételt hozott, s már a nyitónapon rekordot döntött a 66,4 millió dolláros (9,5 milliárd forintos) jegyeladással. A nyári tengerentúli és inneni premierek sikere várhatóan mérhető lesz a DVD-forgalomban is, mert a népszerűség azért jó ómen az Oscar-belépőhöz. A filmet augusztus 7-től láthatja a magyar közönség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SeanJRRussel #26
    Én a mai napig sajnálom Heath-et mert sztem jó színész volt aki előtt nagy karrier állhatott volna pláne a Dark Knight után.Az oscart sztem is megérdemli me trailer alapján nagyon jól játsza Jokert és nem véletlenül jelölték a Brokeback Mountain miat sem Oscarra.Érik a díj és épp itt az ideje hogy átadják neki mert megérdemli hiába halott,attól még egy hatalmasat alkotott.Bízom benne h megkapja.
  • MrPrise #25
    Tehát azt állítod, hogy te olyan vagy mint az a majom abban a régi filmben, amelyik mindig tudta, hogy mi fog tetszeni az embereknek? ;-)
  • Falatka2003 #24
    "A legtöbb esetben ez nem a filmet, hanem a nézőt jellemzi, de nincsen semmi gond..."

    Na, ezt gondold át mégegyszer... Vannak olyan filmek, amelyekből simán idézek részleteket (akár cselekmény, akár színész), mert megfogott, van olyan, amit csak kategorizálva tudok felidézni, érzelem kötődik hozzá (pl. egész jó volt, de már nem tudom, miért, vagy "hú, de xar volt", csak ennyi maradt meg). És van, amit címről tudom, hogy láttam, de SEMMI nem jut róla eszembe. Sem érzés, sem részlet. Ezek a tucatfilmek. Ennél a fokozatnál lejjebb csak az van, amikor nem is vagyok biztos benne, hogy láttam. Sem történetből, sem előadásmódból, sem hangulatból nem emlékezetes. Tehát ha ezen a skálán nézzük, akkor a Batman: Begins-nél is van lejjebb, mert erre legalább emlékszem, hogy láttam.... :P
  • bippo #23
    #16: Én most valahogy nem érzem ezt. Ahol találkozom a filmmel, ill. nyilatkozatokkal, mindenki nagyon visszafogottan beszél Ledger haláláról. Kerülik a témát, ill. ha valahogy mégis szóba kerül, akkor pedig csak méltatni tudják. De totál nem érzem a tipikus amerikai könyörtelen marketinggépezetet. Tolják a filmet, mert kell, de nem tűnik úgy, mintha a halál körüli hétszélre építenének.

    Amúgy meg, mire Oscar átadás lesz, moziban már nem nagyon fogják játszani, meg már a DVD is kint lesz egy ideje, szóval a filmbevételeket nem az Oscar-halál összefüggés fogja meghatározni.
    A filmről meg mindenhol azt hallani, hogy jó, Ledger játéka pedig csodálatos. A film bevételi rekordokat döntöget, és valószínűleg a haláleset is dob ezen, de egy rekordhoz önmagában viszont kevés. Szóval én inkább tulajdonítom annak, hogy nem szar a film.
  • A1274815 #22
    Nem rég előrébb volt kb. 10 hellyel, dehát változnak az idők.
  • Blasta #21
    "mert tudom, hogy láttam, de semmire nem emlékszem belőle"

    A legtöbb esetben ez nem a filmet, hanem a nézőt jellemzi, de nincsen semmi gond...
  • Falatka2003 #20
    Hehe... Direkt megnéztem IMDB-n. Tippelj, mi a 100. film? Segítek: A Batman: Begins.... :D

    (Egyébként maradandó egy alkotás lehet, mert tudom, hogy láttam, de semmire nem emlékszem belőle. Nevetségesnek tartom az ilyen latexes szuperember sztorikat, de erre a filmre már én is kíváncsi vagyok....)
  • dupladurr #19
    Ha nem vagy képben a témával kapcsolatban ne beszélj hülyeségeket légyszíves.
  • 5c0rp330n #18
    mennyi eszeveszett fasz van itt jesszusom :S
    méghogy 3-4 lett volna a film értékelése, meg biztosan túldrogozta magát Heath, meg fel van háborodva a barma, hogy halottat oscarra jelölnek. az ilyenek miatt ilyen szar az országunk, amilyen. ássátok el magatokat, szánalmasak vagyotok.
  • bmw #17
    "véletlen gyógyszertúladagolás" na igen, veletlenul beveszem dobozzal egyutt mi? Na neeeee