Szekeres Viktor

A hihetetlen Hulk - Amerika esélytelen

Komolyan érthetetlen, hogy ki képes egy nagy benga zöld emberről készült filmet megnézni. Egyszerűen semmi valóságalapja nincs. Ki találta ezt ki?

A fenti idézet érdekes módon egy Hihetetlen Hulk-vetítésről kivonuló fiatalember szájából hangzott el, ami újabb érdekes kérdéseket vet fel, de előbb némi felvezetés. Nem pazarolnánk rá sok szót, de a Hihetetlen Hulk keletkezésének története érdekesebb, mint maga a film. Eleve az ritka jelenség, hogy az első részt alig pár évvel követő másodikban minden főbb szereplőt lecserélnek, és ezzel - ha nem is történetileg, de filozófiailag és kinézetben is - újraindítják a franchise-t, de az még furább, hogy így is ugyanabba a csapdába esett bele a film, amibe az első.

Ugyanis a Hulk eredettörténeteként funkcionáló első filmet annak idején hatalmas érdeklődés kísérte Amerikában (főleg, hogy Ang Lee rendezte), de a remek hétvégi nyitány után szinte egyik napról a másikra elpárologtak a nézők a mozikból nemtetszésüknek jelet adva. Ez valahol nem is volt csoda, hiszen a Hulk nem egy zúzós akciófilm lett, hanem hangvételében inkább a görög drámákra hajazott, és ezt sajnos sokak gyomra nem vette be. Várható volt tehát, hogy hiába volt jó film az első rész, a másodikra irányváltást fogalmaznak meg a készítők. Nnem is csoda, hogy az akcióvonalra ráfeküdve a Szállító-filmek rendezőjét, Louis Leterriert bízták meg a dirigálással és nem kisebb nevet sikerült megnyerni Bruce Bannernek, mint Edward Nortont.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Persze Norton csakis azzal a feltétellel vállalta el a Hulk 2-t, ha az karaktercentrikus film lesz, melyben ő is a görög drámai elemeket szerette volna kiemelni: a vívódásokat, illetve a sorscsapásokat. Éppen ezért Zak Penn egy régi Hulk-szkriptjét alapul véve, abból kvázi két jelenetet meghagyva Norton újra is írta az egész forgatókönyvet - azért, hogy utána ne az övé legyen a végső vágás joga, hanem a Marvelé. A képregényóriás viszont rút módon megvezette a színészt és a Norton által írt anyagból több mint 50 percet a vágóolló martalékává tett, hogy pörgősebb legyen a film. Persze minden tisztelet Nortonnak, aki a viták ellenére is teljes erőbedobással végigcsinálta a film kampányát, más kérdés, hogy a premier előtt nem voltak túl kedvezőek az előjelek.

De szerencsére nem kell félnünk, nem fog fájni a Hihetetlen Hulk, mely pár hónappal az első rész után folytatódik: Bruce Banner távol Betty-től Brazíliában bujkál, és az első rész vége óta nem változott át Hulkká. Megtanulta kontrollálni magát és közben az interneten csetelve-kísérletezgetve megpróbál úrrá lenni Mr. Hyde-szerű alteregóján. Azonban egy fatális véletlen révén Ross tábornok ismét nyomára bukkan és megindul a fogócska.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Az első film kissé sötét tónusa egyébként annak köszönhető, hogy Hulk a Marvel univerzum egyik legtragikusabb szuperhőse, s ennek megfelelően neki nem csak más, gonosz szuperhősökkel kell megküzdenie, mint barátainak (Vasembernek, Pókembernek és jövőbeni társainak), hanem az emberekkel és a hadsereggel is, mely utóbbi Ross tábornok vezetésével saját tulajdonának tartja az eredetileg fegyvernek kifejlesztett lényt. Persze egy Marvel-film nem lehet meg igazi főgonosz nélkül sem, így a Hulk-füzeteket ismerők már a film elején bólogathatnak, mikor kiderül, hogy a Tim Roth alakította Emil Blonsky (vagyis Abomination) lesz Hulk ellenfele a filmben. Kettejük összecsapásánál nem is marad sok minden állva, szinte a Terminator 3-at idézve amortizálják le környezetüket. (Hála a készítőknek, Hulk két további nemezise is megjelenik a filmben: Samuel Sterns, vagyis The Leader, valamint Doc Samson is.)

Ahogy az várható volt, akciók (és különleges effektusok) terén teljesen korrektül teljesít a Hihetetlen Hulk, ráadásul meglepően sokat legeltetik a kamera optikáját a zöld szörnyetegen. Szerencsére a lassabb részeket sem butították le annyira, mint egyes félresikerült Marvel-próbálkozásokban. Viszont Edward Nortonon kívül a színészek nem nagyon erőltetik meg magukat, főleg Liv Tylert látva sírjuk vissza az elődjét, Jennifer Connelly-t. Azonban szerencsére a Hulk 2 kellemes nyári popcornmozi státuszát még ő sem képes veszélyeztetni.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A legnagyobb hibája a Hihetetlen Hulknak, hogy úgy tűnik, mintha a készítők patikamérlegen számolták volna ki a játékidőbe préselt akciókat, melyek jól néznek ki, kellően nagyszabásúak, azonban olyan pedánsan helyezték el a három nagyjelenetet a film elejére, közepére és végére, hogy még az is előfordulhat, hogy az "átvezető részek" is ugyanolyan hosszúságúak.

Bár nyilván nem mindenki ért egyet, de ezen átvezetők miatt lesz leginkább jó a Hihetetlen Hulk, hiszen a kivágott 50 perc vívódás ellenére is viszonylag jól megoldott a karakterizáció. Ezt a Fantasztikus Négyes rajongói talán unalmasnak fognak találni (ők kerüljék a Hulk 2-t), ellenben akinek tetszett az első Hulk-film is, annak nem szabad kihagynia az akciósabb, kissé felületesebb folytatást sem. A Hihetetlen Hulk nyilván nem egy Vasember, de attól még tisztességes, korrekt film, aminek a megtekintését jó eséllyel nem bánja meg az ember - főleg, ha tudja, hogy mire számíthat.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
A hihetetlen Hulk (The Incredible Hulk)
magyarul beszélő amerikai fantasztikus akciófilm, 2008

Rendező: Louis Leterrier
Forgatókönyvíró: Zack Penn
Zeneszerző: Craig Armstrong
Operatőr: Peter Menzies Jr.
Producer: Avi Arad
Executive producer: Stan Lee

szereplők:
Edward Norton (Bruce Banner)
Liv Tyler (Betty Ross)
Tim Roth (Emil Blonsky)
William Hurt (Thaddeus 'Thunderbolt' Ross)
Ty Burrell (Dr. Samson)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gyik gyuri #39
    zberta,hogy,hogy jóbbnak találod az 1 részt az egy NAGY kalap sz@r a 2 részben több a humor az akció és nem is nyáladzós annyira mint a első része.
    Nekem a film naon teccet KIRÁLY VOT Jeee:)
  • zberta #38
    No megnéztem és ez banális! :D
    Egyáltalán nem jobb mint az elöző rész de szerintem még el sem éri azt a szintet...
    Az első részt sokan fikázzák mert túl csöpögős volt...hát ebben a részben is megy a nyáladzás rendesen ráadásul ez Liv néni tényleg atom gyengén alakít...
    Hulk-ról meg annyit hogy igaz komolyabban néz ki mint elötte de az elöző részben jobban hasonlított a képregénybeli figurára szerintem...
    A taxis jelenetnél borult ki a bili nálam...hogy az miért kelett bele?! mintha 1 percig teljesen más filmet néztem volna...(taxi...)
    Hát én csalódtam a filmben igaz nekem az első tetszett és gondoltam még azt is überelik de sztem nem így történt...
    Lagymatag az egész nem nagyon tudott lekötni...
  • artschiatwork #37
    Nem tetszett, többet vártam tőle, bár az Eric Bana-s Hulk-nál jobb volt.
  • Darth Sith #36
    nekem tetszett, de azért megvárom dvd-n bővített verziót, amibe remélhetőleg visszarakják azt az 50percet vagy egy nagyrészét :)
  • gombabácsi #35
    Én még nem láttam a filmet, de kétlem, hogy túlszárnyalják az első részt, az szerintem a legjobb szuperhős adaptáció volt.
    De azért reménykedem.

    Mindenesetre szoktam röhögni azokon, akik azt mondják az elősre hogy unalmas és nem pörgös, és emellett meg a "hülye primitív amcsikak" kritizálják ezerrel. :D
  • diablo1336 #34
    "Komolyan érthetetlen, hogy ki képes egy nagy benga zöld emberről készült filmet megnézni. Egyszerűen semmi valóságalapja nincs". Ez nagyon egyszerű. Amerikába szinte minden film megbukik ami nem "Amerika a világ"-ról szól. Szerintettek ha vasember mondjuk orosz lenni ki a f*** nézte volna meg? és így tovább és tovább... nem azt mondomm ha egy filmben nincs amerika akkor nem lehet sikeres de anno akkor nagyon jónak kell h legyen.
  • daxan #33
    Én megnéztem ezt a filmet, de ez akkora egy sz**...
  • Loverman #32
    A cikkben a fiatalember szó van használva, az kizárja a gyereket. Plusz a gyerekek még el tudnak képzelni dolgokat, így nem mondaná hogy "ki találta ezt ki".
    nvm
  • Spaceghost #31
    őszintén ez a film elég trágya lett :( Az előző sokkal jobb volt pedig az is egy trágya. Valahogy a Hulk filmeket nem találják el. Úgy éreztem az egész film alatt hogy ennél ismeretlenebb színészek is ugyanezt el tudták volna játszani mert nem sok színészi játék kellett ehhez. Ráadásul Liv Tyler még mindig Arwenes. Túl kiszámítható és klisés az egész film. Igazából még Hulk se tetszett az előző filmben lévő zöld izé valahogy képregényszerübb volt.
  • Anteris #30
    na jól van, nem kell mindent elhinni amit az újságírók nyomatnak. Brutál fantáziájuk van, föleg ha idere meg kell írniuk egy cikket, Na akkor aztán csak úgy sorakoznak a megtörtént esetek valós szereplőkkel amiből persze semmi sem igaz.