MTI

Indiana Jones és az ILM-dzsungel

Steven Spielberg eredetileg arra gondolt, hogy a világszerte a napokban moziba kerülő negyedik Indiana Jones-kalandot is ugyanazzal a technikával forgatja, mint a 19 éve befejezett trilógiát, de George Lucas vizuális effektus műhelye meggyőzte, hogy a sztori csak nyer a számítógép nyújtotta lehetőségekkel.

Lucas vállalata, az Industrial Light and Magic (ILM) a különleges számítógépes filmeffektusok olyan high-tech temploma, amely a Jurassic Park dinóitól a Transformers beszélő robotjaiig sok mindent teremtett már. A trükkgyár aulájában ma már Indiana Jones lobogója is ott leng Darth Vader és Bobba Fett életnagyságú figurája mellett. A kalandor régészprofesszor csak azért maradt ki eddig a digitális varázslatból, mert az akkor még nem létezett, amikor a széria utolsó képkockái leperegtek az orsóról.

Az első három Indiana-epizód akcióinak keménysége, izzadsága és tapintható "valósága" átsütött a filmvásznon, főként azért, mert a jelenetek zömét élesben vették fel. Spielberg ugyan eljátszott a gondolattal, hogy a közel húsz évvel későbbi folytatás, az Indian Jones és a kristálykoponya királysága kedvéért leporolja a régi technikát, előveszi a festett üveg háttereket, de aztán sürgősen letett róla.

Pablo Helman, az ILM egyik mágusa, az új kaland látványfelelőse így emlékszik erre: "Elszórakoztunk egy kicsit az ötlettel, de aztán rájöttünk, hogy a digitális eszközök jobban szolgálják a film javát." Az áttérés azért nem volt olyan kézenfekvő, mert a film alkotóinak vállán komoly felelősség nyugodott: a felnőtt rajongók ugyanis még a korábbi produkciókon szocializálódtak, s számukra nagyon is szembetűnő lesz majd a változás. Az ILM 450 speciális effektust gyártott a Kristálykoponyához, és noha ez meg sem közelíti a Transformers ezren felüli scifi-effektus-hátterét, a filmben szereplő, ötvenes évekbeli hús-vér figurák igényeihez képest mégis jelentősnek tűnik.


George Lucas, Harrison Ford és Steven Spielberg

"Rémisztő egy olyan filmen dolgozni, amelynek ennyi rajongója van, egyúttal nagy kihívás is egy ilyen lehetőség. Mindannyian nagyon-nagyon tiszteletben tartottuk az előző három részt és a rajongók elvárásait is. Minden effektus, amit készítettünk, teljesen a valóságon alapult" - fogalmazott Helman. Ez nyilván így is van, ha az ember valóságképéhez hozzátartozik az atomrobbanás gombafelhője, a végtelenbe vesző nagyságú raktár, a majomhadsereg, az aranyváros, az emberevő hangyák légiója és a földön túli világ. Ezeket mind-mind az ILM-csapat kreálta a San Franciscóhoz közeli műhelyben. Háromszáz alkotó és szerkesztő nyolchavi munkája fekszik a számítógépes utómunkálatokban.

Annak idején is a legújabb technika felhasználásával készültek az Indiana-mozik - mesélte a trükkmester, és megerősítette, hogy most is csak ezt a hagyományt követték. Az Amazonas dzsungelében zajló üldözéses jelenet például úgy készült, hogy Spielberg egy ritkásabb hawaii őserdő ösvényein szépen leforgatta a járművek útját, aztán Helman Argentínába és Brazíliába utazott, hogy az ottani áthatolhatatlan esőerdőkben készített felvételekkel lehessen izgalmasabbá tenni a vad száguldást.

"Az egészet megcsinálhattuk volna egy stúdióban is "blue screen"-nel, de nem ez történt. Alapvetően úgy forgattunk, ahogy húsz évvel ezelőtt tettük volna" - magyarázta Helman, aki korábban már többek között a Star Wars két epizódján is dolgozott. Szerinte azért volt fontos a számítógépes technika bevetése, mert ezzel "még filmszerűbbé" tudták varázsolni az akciókalandot. Akadt azért, ami érintetlen maradt a nagy komputeres átalakítás során is, ez pedig a főhős, Indiana Jones (Harrison Ford) két védjegye: a kalap és a karikás - állította határozottan a szakember.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Silenzio #10
    Aki nem veszi a fáradtságot hogy elmenjen a moziba, kifizesse azt a 800-1000 ft-ot és megnézze a filmet OLYAN MINŐSÉGBEN, AMIRE KITALÁLTÁK, az magára vessen. Életemben kb. 5-6 kamerás rippet láttam. Mindegyik filmet pocséknak találtam. Aztán megnéztem dvd-ripben, vagy megvettem dvd-n, és láss csodát: megtetszett. Egy kivétel volt: a Transformers már kamerásban is bejött. Már bocsánat, de mind idióta, aki kamerás rippeket néz (én is hülye vagyok, mikor elgyengülök), amikor van kb. 20000 korábbi film a filmtörténetben, amire simán rá lehet sütni a "kiváló" jelzőt. (nem költői túlzás volt, tényleg kb. ennyi lehet...)
  • moviefan #9
    Nekem teccett nagyon!Vagyis én már régóta vártam és olyan lett amilyennek vártam!:)Az ilyen filmekbe kell egy-két gyenge jelenet mert attól jók!Végig lekötött!HA valakinek segít innen szedtem le: http://movie.hunsms.hu
  • CaptainRumi #8
    Amit már le lehet tölteni annak olyan is a minősége (szar) szóval ha az alapján leírja valaki a filmet akkor csak sajnálni tudom.......

    egyébként ma néztem meg szerintem kurva nagy ......
  • Tetsuo #7
    "toltheto" LOL de meg nem nezheto
  • Chris05 #6
    Már tölthető, nem néztem még meg, csak belelestem, nem tudok még véleményt írni róla, de sajnos mostanában nem készülnek olyan jó filmek mint régen (tisztelet a kivételnek).
  • waterman #5
    remélem nem majmolták el a CG-ket.. mert ha igen, akkor én a jövőben is indiana jones trilógiáról fogok beszélni :)
  • Bigbiggie #4
    Fub Ford kezd hasonlítani egy zombira.
  • Tetsuo #3
    Mar varom a DVD minoseget ;), bar allitolag Cannes-ban nem aratott, sot..

    A digitalis technikat meg azert soxor elqrjak, leginkabb a seregen (nagyszamu egyed) latszik, h nehany mintabol all, meg ugy altalaban a digit technika messzirol sut a vaszonrol.
  • chm #2
    maj meglássuk szombaton milyen az a karikás nagykalap !
  • OMax #1
    Hat meg nem latta, szombaton megyek, de nagyon remelem hogy jo legyen :P. Az elso 3 fantasztikus volt.