MTI

Kőrösi Csoma-film DVD-n

Már DVD-n is elérhető Szemző Tibor és Sári László Az élet vendége - Csoma-legendárium című filmje. A különleges alkotást 2006 őszén mutatták be a mozik, s a szakma nagy elismeréssel fogadta.

A többszörös díjnyertes, különleges látványt és hangzást nyújtó film exkluzív tokban, DVD lemezen és a film zenéjét tartalmazó ajándék CD-vel kerül a boltokba. A filmből Kőrösi Csoma Sándor eddig ismeretlen képe rajzolódik ki. Ezt az arcát sem a művészet, sem a tudomány eszközeivel még nem rekonstruálták. A filmnek köszönhetően születése után több mint 220 évvel elteltével megismerhető a tudós, az utazó.

Szemző Tibor nemcsak rendezője a rendkívül látványos filmnek, hanem zeneszerzője is. Az operatőr Szaladják "Taikyo" István. A filmben használt festményeket Roskó Gábor készítette, az animáció Papp Károly Kása és Kolozsvári Bálint munkája, a hangmérnök Zányi Tamás.

A film Kőrösi Csoma Sándor személyiségét olvasmányai, tibeti élményei alapján igyekszik megismerni és megérteni. A film egyik szála a népi képzelet meséit idézi Csomáról. Ezek a legendák ma is gyűjthetők Erdélyben, mindegyikük népmesei hősként ábrázolja Kőrösi Csomát. A másik szál tibeti olvasmányok, a hozzájuk kapcsolódó gondolatok felidézése eredeti tibeti szövegek alapján. A szövegek különféle nyelveken, különböző szereplőktől hallható. A felvételek Észak-India, Nyugat-Tibet olyan helyszínein készültek, ahol Kőrösi Csoma megfordult, többek között a himalájai Kanam faluban, ahol tibeti-angol szótárát és a buddhizmusról készített dolgozatait írta.

A Csoma-legendárium zenéjének kottaanyagát a zeneszerző részben a Tibeti halottaskönyv eredeti fanyomatainak felhasználásával készítette. A film mesélője Törőcsik Mari és Susannah York, az ismert angol filmszínésznő. A 79 perc időtartamú Az élet vendége - Csoma-legendárium a 37. Magyar filmszemlén megkapta rendezői látvány díját, az Arany Mikrofon-díjat és a legjobb zene díját.

A film 5.1-es magyar és angol hanggal, valamint 7 választható feliratnyelvvel került a DVD-re. A teljes értékű filmzenei CD világzenei csemege, amelyet idén októberben élő operai előadásként is bemutatnak a Művészetek Palotájában Szemző Tibor és zenészei közreműködésével, a mesélő Törőcsik Mari lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #4
    Mit szóltok hozzá, hogy szerintem KCSS meleg volt? Persze, nem vagyok benne biztos, és nem negatív felhanggal írom ezt.
  • rgerg #3
    egy pár hete a wikin olvastam az életéről.Csodálom hogy a magyarok nem tartják akkora becsben amekkorát kiérdemelne.
  • Skeez #2
    1-2 napja pont Kőrösi Csoma járt az eszemben, hogy mennyire keveset beszélnek róla.
  • sanner011 #1
    Azért jó látni, hogy ilyen híreknek is jut hely. kíváncsivá tett, utánanézek a filmnek. :)